Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Last van mieren in huis? Deze handige tips gaan helpen om mieren te bestrijden

Heb je last van mieren in huis en weet je niet hoe je ze moet bestrijden? Wij hebben tips om mieren in huis te verwijderen, zodat ze niet meer over de vloer, aanrecht of zelfs in je bed zullen kruipen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Last van mieren in huis? Dit is de oorzaak van mieren in huis

Als je last hebt van mieren in huis dan is dit vaak in het voorjaar of de zomer. In de winter zul je ze nauwelijks tegenkomen. Mieren zijn op zoek naar eten en waar kun je dat beter vinden dan in iemands huis? Precies. Nergens.

Zie je bijvoorbeeld één mier in je huis lopen, anticipeer hier dan direct op door de mier te verwijderen. De vriendjes van deze mier zullen zijn spoor volgen en binnen de kortste keren heb je een invasie van mieren in je huis.

Een paar oorzaken waardoor je mieren in je huis aan kunt treffen:

 • Ze komen af op de vuile vaat op het aanrecht – zet dit dus direct in de vaatwasser of was het af.
 • Mieren houden van zoetigheid. Zorg er voor dat er geen koekkruimels, suikerkorrels of jamvlekken door je huis zwerven.
 • Ditzelfde geldt voor broodkruimels en andere etensresten. Pak een stofzuiger of veeg met een vaatdoekje alle oppervlakten regelmatig schoon, zodat mieren geen kans krijgen om etensresten te vinden.

Mieren in huis verwijderen – zonder ze plat te drukken

Alhoewel er allemaal chemische middelen en gruwelijke methoden bestaan om mieren te bestrijden, zijn er ook een aantal manieren om ze op een meer humane manier uit je huis te bonjourenJa – want mieren zijn ook dieren.

 • Strooi wat koffiedik bij de deur waar de mieren je huis binnenkomen. De mieren zijn na één of twee dagen verdwenen en het koffiedik kun je eenvoudig opvegen (het is opgedroogd).
 • Nootmuskaat is je redder in nood als je geen mieren meer ongewenst in huis wilt hebben. Strooi wat nootmuskaat (vers of uit een potje) bij de plek waar de mieren je huis binnendringen.
 • Maak het aanrecht en eventuele andere oppervlakken goed schoon met een mengsel van schoonmaakazijn en water. Mieren houden niet van de geur van azijn en blijven hierdoor langer weg.
 • Komen de mieren bij je tuin- of voordeur naar binnen? Zet dan wat lavendelplantjes naast de ingang. Mieren houden niet van deze sterke geur en zullen jullie huis overslaan en gezellig bij de buren gaan kijken.
 • Mieren eten luizen. Heb je dus een boompje naast de deur staan die luis bevat? Zorg dan dat je dit bij de bron aanpakt en de luis verwijdert. Is de luis in het boompje verdwenen, dan zullen de mieren hier ook niet meer te vinden zijn.
 • Komen de mieren af op je afvalbak? Leeg de afvalbak regelmatig, maak hem schoon en plaats je afvalbak misschien zelfs wel buiten in de tuin.

Tips om mieren in huis te bestrijden

Helpen bovenstaande tips niet of wil je direct in de weer met (bestrijdings)middelen om de mieren voor eens en voor altijd uit je huis te krijgen? Bekijk dan onze suggesties die je hierbij zullen gaan helpen.

 • Bij een tuincentra of online kun je mierenlokdoosjes of mierenpoeder kopen – zoals deze ECOstyle lokdoosjes. De natuurlijke en effectief werkzame stof in deze mierenlokdoosjes wordt door de werksters meegenomen in het mierennest. Zo wordt het mierenprobleem aangepakt en ben je vaak al binnen één of twee dagen van je mierenprobleem af.
 • In krijt zit een bepaalde stof waar mieren weg van blijven. Teken een dikke streep waar de mieren steeds naar binnen lopen en de mieren zullen hier in ieder geval niet meer binnenkomen. De moeite waard om eens te proberen.
 • Span een koperdraadje of leg wat 5 cent muntjes (= koper) op de plek waar mieren je huis binnenkomen. Mieren lopen niet over koper heen.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je je aanrecht en de rest van je huis schoon houdt. Dit is de beste remedie om geen mieren, fruitvliegjes, vliegen of ander ongedierte meer in huis te krijgen.

Wat is jouw ultieme tip om mieren in huis een halt toe te roepen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Juul

  Koperen centen neerleggen bij de keukendeur.
  Uit het gulden tijdperk heb ik nog veel 1 & 5 koperen centen.

 2. 🐐 Juultje

  voor buiten: zout! werkt ook voor slakken.

 3. 🐐 Herman

  In de wand van mijn caravan zat een mierennest. Kwam hier achter door het uitvliegen van vliegende mieren. Hoe is dit het beste te bestrijden zonder het isolatiemateriaal aan te tasten?

 4. 🐐 Tom

  Mieren eten geen luizen, maar houden deze zoals wij koeien houden. Dit omdat luizen een zoetstof maken in hun uitwerpselen.

 5. 🐐 Tonny

  Na poeder (ik drink geen koffie) heb ik toch ook maar een mierenlokdoosje gekocht om ook op het balkon van het probleem af te zijn en even gzkeken wat er gebeurde. Er wilde een mier inlopen die werd tegengehouden door een andere mier die nig even voor het doosje heen en weer liep en toen resoluut in de ingang plaatsnam op de kleefstof. s’avonds waren de mieren weer terug (doordat ik ziek ben heb ik nog niet alles schoon kunnen maken). Nu dus nootmuskaat en thijm neergelegd en morgen dus toch maar alles schoonmaken.

 6. 🐐 Hans

  Nootmuskaat gestrooid bij de kieren waar de mieren binnen komen en … het helpt!

 7. 🐐 Gijs

  We ontdekten vanmorgen mieren in de gang, kwamen achter de plint vandaan bij de voordeur. Plint verwijdert en in de aanval. Even gegoogled en ja dat hebben we ook in huis nootmuskaat!
  Werkt super, daar hebben ze echt een hekel aan en maakten direct rechtsomkeert.
  Bedankt voor de tip!

 8. 🐐 Fred

  Koffiedik strooien, koperen centen en koperen draden spannen…Volgens mij hebben wij supermieren, want deze middeltjes helpen hier voor geen meter :-/

 9. 🐐 Harry

  Onkruidbrander en afbranden

 10. 🐐 Guy vranken

  Ik zit met mieren reeds veel geprobeerd. Ik heb een electro-vibrawave geïnstalleerd. Precies verminderd maar af en toe komen er toch weer tientallen mieren te voorschijn.
  Help

 11. 🐐 Daniël

  Koffiedik chek, koperen munten chek, nootmuskaat chek, peper chek, zout chek, chrloor chek, het heeft het alleen maar erger gemaakt, ze komen via de voordeur naar binnen, gewoon door de kieren van de deur, heb alles maar dan ook alles geprobeerd wat op internet was te vinden, ben nu overgegaan op mieren gif, dat werkt wel, had echt een super kolonie ofzo, want het waren er tienduizenden, kwamen er zo veel binnen dat is met een deo bus en een vuurtje ze moest bestrijden, tip zet geen poeder suiker met zout in je huis, dat maakte het 100 keer erger, dat werkt buiten wel, want dan gaan ze dood, maar als je dat binnendoet, dan kommen alle mieren naar binnen

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate