Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Rouwvliegjes in je planten bestrijden – weg met die zwarte vliegjes

Billy van der GaagDe laatste tijd spotte ik de nodige zwarte vliegjes rondom mijn planten. De zogenoemde rouwvliegjes vliegen om de bladeren, vermenigvuldigen zich bij de wortels en ze zitten op de aarde bij de planten in de pot. Vervelend - maar je kunt rouwvliegjes bestrijden en voorkomen. Hoe? Dat lees je in dit artikel!

Verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes

Laat ik maar direct beginnen met een misverstand. In eerste instantie dacht ik altijd dat fruit- en rouwvliegjes gewoon onder de naam zwarte vliegjes door het leven gingen. Later hoorde ik dat rouwvliegjes en fruitvliegjes wel degelijk van elkaar verschillen.

Het verschil tussen beide vliegjes is subtiel: rouwvliegjes verzamelen zich graag rondom je kamerplanten, fruitvliegjes verzamelen zich juist graag rondom organisch materiaal in je keuken (rijp fruit, groente – dat soort dingen). In dit artikel kun je meer lezen over het bestrijden van fruitvliegjes in huis.

Waar komen rouwvliegjes vandaan?

Rouwvliegjes komen graag af op de planten in huis, maar wat maakt dat ze zich hiertoe aangetrokken voelen? De vliegjes komen voornamelijk af op vochtige aarde en op rottende wortels. Het viel me op dat de rouwvliegjes er gewoon van de één op de andere dag lijken te zijn. Het schijnt dat ze ook maar twee keer per jaar onrust komen veroorzaken – in het begin van de lente en aan het eind van de zomer.

Volwassen rouwvliegjes blijven slechts 1 tot 2 dagen in leven. Dat valt dus hartstikke mee. Het probleem is alleen dat de vrouwtjes heel veel larven per keer in de grond leggen (zo’n 200). De larven zijn gek op de vochtige grond en als de larven uitkomen, leggen ze meteen nieuwe larven en zo heb je als het ware een heuse plaag in huis. Dit zorgt er voor de rouwvliegjes lastig te bestrijden zijn.

Het bestrijden van de rouwvliegjes

En toch zijn er een paar manieren om van die rouwvliegjes in je planten af te komen. Vorige week ben ik met een vork door de aarde van alle planten gaan wroeten. Bij de planten waar de rouwvliegjes tijdens het wroeten in de aarde omhoog kwamen heb ik de aarde van vervangen. Voorzichtig heb ik de aarde losgeklopt van de wortels en de plant voorzien van verse potgrond (zoals je hierboven op de foto kunt zien).

Verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om rouwvliegjes te bestrijden:

 • Heb je ontdekt welke plant aangetrokken wordt door rouwvliegjes? Zet deze plant dan 1 tot 2 weken apart van de andere planten in de kamer. Zo voorkom je dat de andere planten ook besmet raken.
 • Heb je een nieuwe plant in de winkel gekocht? Controleer de plant dan in de winkel al op vliegjes. Zie je geen zwarte vliegjes bij de plant, dan is er waarschijnlijk niks aan de hand en kun je de plant met een gerust hart aanschaffen en gezellig tussen de andere planten in huis plaatsen.
 • Nu je toch voor jezelf een glas wijn inschenkt, schenk ook een beetje wijn in een bakje. Zet het bakje in de buurt van de planten waar veel rouwvliegjes zijn. De zwarte vliegjes zullen in dit bakje wijn verdrinken.
 • Tja – en dan is er nog iets. Ik weet niet of ik het zou doen, maar je kunt ervoor kiezen om rondwormen (insect-parasitaire) aan de aarde bij de plant toe te voegen (zoals deze set met aaltjes). De rondworm eet de larven van de rouwvlieg graag en zullen vanzelf uitsterven door uithongering als alle larven zijn opgegeten.

Nog beter: hoe voorkom je rouwvliegjes in je planten?

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het spreekwoord. In het geval van rouwvliegjes zijn er een aantal dingen die je kunt doen om rouwvliegjes te voorkomen.

 • De makkelijkste tip is om de planten minder water te geven. De aarde mag simpelweg niet te vochtig zijn. Controleer eens bij de planten waar de rouwvliegjes omheen zwermen of de aarde te vochtig is. Is dit het geval? Geef deze planten de komende tijd wat minder water. De rouwvliegjes zullen langzaam verdwijnen, waardoor je volgende keer geen (of in ieder geval minder snel) rouwvliegjes in je planten hebt.
 • Zorg verder voor potten met een gat aan de onderkant en een schotel. Op deze manier voorkom je dat de vochtige aarde de wortels aantasten, waardoor deze gaan rotten.

Heb jij nog tips om rouwvliegjes in je planten te bestrijden (en zelfs te voorkomen)?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

20 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 MsMimi

  Wat bij mijn planten geholpen heeft is de planten ene paar keer water geven met een afgekoeld aftreksel van Tijm: drie theelepels gedroogde tijm op 1 liter kokend wate , laten afkoelen en de potgrond hiermee begieten. Dit drie x herhalen en de vliegjes en vooral de larven ( die brengen de meeste schade aan ) zijn verdreven. Planten vinden tijm prima 🙂

 2. 🐐 Astrid

  Toen ik nog echte planten in huis had gaf ik ze wel eens thee, nooit last gehad van de vliegjes. tegenwoordig heb op 2 orchideeën na geen echte planten meer in huis. De orchideeën hebben niet zo veel water nodig en kunstplanten kan ik simpelweg net eens vergeten water te geven. En dus ook geen last van vliegjes.

 3. 🐐 Maria

  Nooit last van rouwvliegjes gehad, tot een paar weken geleden. Ik had begrepen dat ze vanuit het riool komen. Ze zitten bij mij vooral in de wc, badkamer en gang. Het vreemde? Ik heb geen planten! Hoe kom ik er aan en belangrijker nog, hoe kom ik er af als ik niet weet hoe ik er aan kom? Ze zijn in ieder geval enorm vervelend.

 4. 🐐 Miranda

  Hallo allemaal,

  Ik heb dus een keer van die rondwormen gebruikt om van de vliegjes af te komen en dat hielp goed. Aangezien ik heel veel planten in huis heen, was het geen doen om van alle planten de aarde te verversen. Ik heb via een website een zakje van die droge wormenlarven gekocht die ik moest oplossen in water. Het is gewoon een poeder, dus geen gewriemel met beestjes hoor. En het was niet echt duur. Ik zal eens even opzoeken waar ik dat vandaan had…

 5. 🐐 Miranda

  Ja, even in mijn email gegraven: ik had een zakje gekocht bij de natuurlijke muur
  https://www.natuurlijkemuur.nl
  Ik had aan het kleinste zakje genoeg. Kostte 17, 95 euro.

 6. 🐐 Evelyne

  Eén van mijn (vele) planten had steeds last van deze rouwvliegjes.
  Heb nu deze tip van de site en youtube kanaal van ‘mama botanica’ uitgeprobeerd. Hierbij moet je een laagje zand op de aarde strooien. Dit zou het voor de vliegjes moeilijker (onmogelijk) om in (én uit) de aarde te komen. Heb dit nu een dag geleden gedaan, en moet zeggen dat ik geen rouwvliegjes meer zie. Hoop alleen niet dat ze nu naar één van mijn andere planten verhuisd zijn.

 7. 🐐 Sabine

  Inderdaad minder water geven, en met de stofzuiger kan je ze zo uit de lucht zuigen. Even tegen het plantenpotje tikken dan komen ze er wel uit, of een klein druppie water geven dan komen ze ook omhoog.

 8. 🐐 Cora

  Ohhhh erg rouw vliegjes begon in ene plant en ik kan geen nieuwe plant kopen of ze zitten daar weer in het is ernstig ik denk dat al mijn planten weg moeten en voorlopig geen ene plant meer pfff kom er zo niet af ze vliegen over en weer

 9. 🐐 Wim

  Sedert langere tijd zijn er in alle potten nesten met rouwvliegjes.
  Kaneel opgelost in heet water, lucifers op de kop in de grond e.d. niets hielp.
  Wat wel helpt:
  Haal 5 cm grond weg want daar kweekt de vlieg zich voort/worden de eitjes gelegd en vervang het door strandzand. Geen bouwzand of scherp zand want dat verdicht niet genoeg, strandzand wel.
  In strandzand kunnen de vliegjes zich niet voortplanten of binnen dringen.

 10. 🐐 Bets

  Ben blij dat ik dit hier lees. Wat erg die vliegjes , heb ze allemaal nieuwe potgrond gegeven ,maar ze zijn er nog . Las ook vandaag op Internet dar de Potgrond niet goed meer is ,en dat geloof ik meteen .
  Heb goed gelezen dus de tips ga ik opvolgen .

 11. 🐐 Jolanda

  Ik heb er alles aan gedaan, alles nieuwe potgrond ,met kaneel enz .het rare is dat ik ze alleen heb op de eigen gekweekte avocado planten.ik heb nu op de aarde veel kaneelpoeder gestrooid ,daar zie ik nu niets meer. Maar wel zitten ze me nu op de bladeren .die zitten vol met gaatjes, die eten ze dus op.

 12. 🐐 Lena

  Ik wil even reageren op Maria,

  Hoi Maria.dat zijn geen rouwvliegjes denk ik maar rioolmotten .ze zijn klein lijken op n vlieg maar hebben vleugeltjes als van een mot.Die komen uit lang stilstaand water.meestal vanuit t riool .Mijn dochter had ze ooit in haar studenten kamer .ze kwamen uit de roosters in de badkamer en de keuken en op t laatst was t een regelrechte plaag .de witte gordijnen waren grijs van die beestjes.ze gingen door alle kiertjes.ze zaten tussen de kleding en in t eten en je kon ertegen stofzuigen wat je wilde maar dat hielp helemaal niet.bij mijn dochter ,die vlakbij n kanaal woonde, bleek het probleem te zitten onder de flat daar bleef bij hevige waterval water staan op de betonnen vloer van de kelder en daar kwamen die beestjes uit.zij woonde daar precies boven .uiteindelijk is ze van ellende verhuisd omdat die beestjes werkelijk overal in gingen zitten .Ik begreep dat t wel bestreden kon worden maar dan moest zij 3 dagen ofzo haar huis uit

 13. 🐐 Esther

  Ook hier zo’n anderhalf jaar rouwvlieg gehad na een plant via marktplaats gekocht te hebben. Ook ik heb vanalles geprobeerd, nieuwe potgrond, waarbij je inderdaad goed moet uitkijken als je zo’n zak koopt. Ze kunnen er al in zitten nml via de lucht gaatjes. Kaneel geprobeerd, dagelijks wegzuigen, aaltjes. Daar werd het zeker minder van maar nog steeds niet volledig weg. Uiteindelijk logisch nagedacht en rigoureus overal de aarde vanaf gehaald en alle planten een aantal weken op water gezet. Haal de aarde weg en de vlieg heeft niks om zich voort te planten. Observeren tot ik een dikke week geen vliegje meer gezien heb. Daarna goeie potgrond gekocht en alles verpoot. Door deze behandeling is maar 1 plant dood gegaan door een verzuurde wortelkluit. Ik kreeg de aarde niet goed genoeg weggespoeld voor op water, de rest is het juist vele malen beter gaan doen, maakt nieuwe blaadjes aan terwijl ze al maanden ‘stil’ stonden door dat gevraat van de vliegjes. Het is even werk maar ik ben blij met het resultaat! Misschien dat ik nog een laag wit zand overal bij in doe om herhaling te voorkomen. Ook dat vind ik een logische en nuttige tip!

 14. 🐐 Jan

  Van die vliegengangers maar plaatjes ipv die krullen helpen ook. Deze knip je in kleine stukjes en plak je aan een pot de vliegjes komen daar op en zo raak je er ook vanaf,kan ook wel een week of langer duren. Ik was er op 1 week vanaf maar heb het terug door een zak slechte potgrond, dus daar ook aan plakken en wachten dat deze weg zijn.
  Groetjes Jan

 15. 🐐 kees

  Wat bi ons prima werkte!
  In elke pot 1-2 of 3 kruidnagels voordat je de plant water geeft.
  De aaltjes gaan hier aan dood, en na 2-3 dagen geen vliegje meer te zien.
  Heerlijk gewoon een broodje eten zonder die vervelende dingen om je hoofd.
  Na een maand of 4-5 nieuwe kruidnagels, en het huis blijft rouwvlieg vrij.

 16. 🐐 stigter

  ik gebruik 100 gram kruidnagels die ik eerst kook met water , en natuurlijk laat afkoelen, daar begiet ik verdund natuurlijk alle planten mee, de larven kunnen daar niet tegen.

 17. 🐐 Rene

  Maria. Kan zijn dat als t motjes zijn binnenkort
  je rioolbuis t gaat begeven.
  Zeker als je huis kruipruimte heeft.
  Kan daar beginnende lekkage zijn.

  Maar die vliegjes zitten vaak als larven in aangekocht potgrond…;-(

 18. 🐐 René

  Heb de rode wijn tip opgevolgd.
  Staan al paar dagen enkele glaasjes bij planten. Nog geen een vliegje er in gevangen.

 19. 🐐 Jet

  Hallo hier korte reactie van jet.
  Zonde van de wijn,maar gewoon laagje van drie centimeter,,,appelazijn en klein scheutje neutrale afwas.
  Een of twee x in wk verschonen.
  Dinsdag gedaan,nu in twee bakjes al 50vliegjes gevangen.
  Als ik er in kijk,word ik al blij.
  Hgr:jet

 20. 🐐 Lud

  Je wijntip is knudde jongen. Daar vang je fruitvliegjes mee, geen rouwvliegjes.
  Azijn met afwasmiddel zoals Jet deed, lijkt me dan nog het proberen waard.
  Eerst ga ik nu de kaneel proberen, en ik hoorde dat tabak ook helpt.

  Gelukkig inspecteer ik mijn planten goed; tot vandaag had ik geen vliegjes, ik ben er dus op tijd bij.
  Ze schijnen overigens in niet goed gestoomde potgrond te zitten. Ik had een basilicumplantje van ah met die vliegjes en ze zijn ws. daarvan overgegaan op mijn Kentia-palm.

  Ik heb nog een tip bij LUIS: liefst eerst in de badkamer een flinke straal op de bladen. Je denkt dan dat je ze met het water allemaal wel hebt weggespoten zijn, maar er blijven makkelijk een paar taaie achter. GOUDEN TIP: leg een bananenschil open op de potgrond, de luisjes komen erop af en blijven kleven. Eind van de dag gooi je de schil weg. Zo doorgaan tot je niks meer aantreft. Je kunt dit ook direct doen natuurlijk. Ik ving er zo nog 5 en daarna was mijn plant weer helemaal luisvrij. (Ik gebruikte wel de schil van geurige biologische bananen:) Succes!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate