Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Rouwvliegjes in je planten bestrijden – weg met die zwarte vliegjes

Billy van der GaagDe laatste tijd spotte ik de nodige zwarte vliegjes rondom mijn planten. De zogenoemde rouwvliegjes vliegen om de bladeren, vermenigvuldigen zich bij de wortels en ze zitten op de aarde bij de planten in de pot. Vervelend - maar je kunt rouwvliegjes bestrijden en voorkomen. Hoe? Dat lees je in dit artikel!

Verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes

Laat ik maar direct beginnen met een misverstand. In eerste instantie dacht ik altijd dat fruit- en rouwvliegjes gewoon onder de naam zwarte vliegjes door het leven gingen. Later hoorde ik dat rouwvliegjes en fruitvliegjes wel degelijk van elkaar verschillen.

Het verschil tussen beide vliegjes is subtiel: rouwvliegjes verzamelen zich graag rondom je kamerplanten, fruitvliegjes verzamelen zich juist graag rondom organisch materiaal in je keuken (rijp fruit, groente – dat soort dingen). In dit artikel kun je meer lezen over het bestrijden van fruitvliegjes in huis.

Waar komen rouwvliegjes vandaan?

Rouwvliegjes komen graag af op de planten in huis, maar wat maakt dat ze zich hiertoe aangetrokken voelen? De vliegjes komen voornamelijk af op vochtige aarde en op rottende wortels. Het viel me op dat de rouwvliegjes er gewoon van de één op de andere dag lijken te zijn. Het schijnt dat ze ook maar twee keer per jaar onrust komen veroorzaken – in het begin van de lente en aan het eind van de zomer.

Volwassen rouwvliegjes blijven slechts 1 tot 2 dagen in leven. Dat valt dus hartstikke mee. Het probleem is alleen dat de vrouwtjes heel veel larven per keer in de grond leggen (zo’n 200). De larven zijn gek op de vochtige grond en als de larven uitkomen, leggen ze meteen nieuwe larven en zo heb je als het ware een heuse plaag in huis. Dit zorgt er voor de rouwvliegjes lastig te bestrijden zijn.

Zo bestrijd je de rouwvliegjes

En toch zijn er een paar manieren om van die rouwvliegjes in je planten af te komen. Vorige week ben ik met een vork door de aarde van alle planten gaan wroeten. Bij de planten waar de rouwvliegjes tijdens het wroeten in de aarde omhoog kwamen heb ik de aarde van vervangen. Voorzichtig heb ik de aarde losgeklopt van de wortels en de plant voorzien van verse potgrond (zoals je hierboven op de foto kunt zien).

Verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om rouwvliegjes te bestrijden:

 • Heb je ontdekt welke plant aangetrokken wordt door rouwvliegjes? Zet deze plant dan 1 tot 2 weken apart van de andere planten in de kamer. Zo voorkom je dat de andere planten ook besmet raken.
 • Heb je een nieuwe plant in de winkel gekocht? Controleer de plant dan in de winkel al op vliegjes. Zie je geen zwarte vliegjes bij de plant, dan is er waarschijnlijk niks aan de hand en kun je de plant met een gerust hart aanschaffen en gezellig tussen de andere planten in huis plaatsen.
 • Nu je toch voor jezelf een glas wijn inschenkt, schenk ook een beetje wijn in een bakje. Zet het bakje in de buurt van de planten waar veel rouwvliegjes zijn. De zwarte vliegjes zullen in dit bakje wijn verdrinken.
 • Tja – en dan is er nog iets. Ik weet niet of ik het zou doen, maar je kunt ervoor kiezen om rondwormen (insect-parasitaire) aan de aarde bij de plant toe te voegen. De rondworm eet de larven van de rouwvlieg graag en zullen vanzelf uitsterven door uithongering als alle larven zijn opgegeten.

Nog beter: hoe voorkom je rouwvliegjes in je planten?

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het spreekwoord. In het geval van rouwvliegjes zijn er een aantal dingen die je kunt doen om rouwvliegjes te voorkomen.

 • De makkelijkste tip is om de planten minder water te geven. De aarde mag simpelweg niet te vochtig zijn. Controleer eens bij de planten waar de rouwvliegjes omheen zwermen of de aarde te vochtig is. Is dit het geval? Geef deze planten de komende tijd wat minder water. De rouwvliegjes zullen langzaam verdwijnen, waardoor je volgende keer geen (of in ieder geval minder snel) rouwvliegjes in je planten hebt.
 • Zorg verder voor potten met een gat aan de onderkant en een schotel. Op deze manier voorkom je dat de vochtige aarde de wortels aantasten, waardoor deze gaan rotten.

Heb jij nog tips om rouwvliegjes in je planten te bestrijden (en zelfs te voorkomen)?

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 MsMimi

  Wat bij mijn planten geholpen heeft is de planten ene paar keer water geven met een afgekoeld aftreksel van Tijm: drie theelepels gedroogde tijm op 1 liter kokend wate , laten afkoelen en de potgrond hiermee begieten. Dit drie x herhalen en de vliegjes en vooral de larven ( die brengen de meeste schade aan ) zijn verdreven. Planten vinden tijm prima 🙂

 2. 🐐 Astrid

  Toen ik nog echte planten in huis had gaf ik ze wel eens thee, nooit last gehad van de vliegjes. tegenwoordig heb op 2 orchideeën na geen echte planten meer in huis. De orchideeën hebben niet zo veel water nodig en kunstplanten kan ik simpelweg net eens vergeten water te geven. En dus ook geen last van vliegjes.

 3. 🐐 Maria

  Nooit last van rouwvliegjes gehad, tot een paar weken geleden. Ik had begrepen dat ze vanuit het riool komen. Ze zitten bij mij vooral in de wc, badkamer en gang. Het vreemde? Ik heb geen planten! Hoe kom ik er aan en belangrijker nog, hoe kom ik er af als ik niet weet hoe ik er aan kom? Ze zijn in ieder geval enorm vervelend.

 4. 🐐 Miranda

  Hallo allemaal,

  Ik heb dus een keer van die rondwormen gebruikt om van de vliegjes af te komen en dat hielp goed. Aangezien ik heel veel planten in huis heen, was het geen doen om van alle planten de aarde te verversen. Ik heb via een website een zakje van die droge wormenlarven gekocht die ik moest oplossen in water. Het is gewoon een poeder, dus geen gewriemel met beestjes hoor. En het was niet echt duur. Ik zal eens even opzoeken waar ik dat vandaan had…

 5. 🐐 Miranda

  Ja, even in mijn email gegraven: ik had een zakje gekocht bij de natuurlijke muur
  https://www.natuurlijkemuur.nl
  Ik had aan het kleinste zakje genoeg. Kostte 17, 95 euro.

 6. 🐐 Evelyne

  Eén van mijn (vele) planten had steeds last van deze rouwvliegjes.
  Heb nu deze tip van de site en youtube kanaal van ‘mama botanica’ uitgeprobeerd. Hierbij moet je een laagje zand op de aarde strooien. Dit zou het voor de vliegjes moeilijker (onmogelijk) om in (én uit) de aarde te komen. Heb dit nu een dag geleden gedaan, en moet zeggen dat ik geen rouwvliegjes meer zie. Hoop alleen niet dat ze nu naar één van mijn andere planten verhuisd zijn.

 7. 🐐 Sabine

  Inderdaad minder water geven, en met de stofzuiger kan je ze zo uit de lucht zuigen. Even tegen het plantenpotje tikken dan komen ze er wel uit, of een klein druppie water geven dan komen ze ook omhoog.

 8. 🐐 Cora

  Ohhhh erg rouw vliegjes begon in ene plant en ik kan geen nieuwe plant kopen of ze zitten daar weer in het is ernstig ik denk dat al mijn planten weg moeten en voorlopig geen ene plant meer pfff kom er zo niet af ze vliegen over en weer

 9. 🐐 Wim

  Sedert langere tijd zijn er in alle potten nesten met rouwvliegjes.
  Kaneel opgelost in heet water, lucifers op de kop in de grond e.d. niets hielp.
  Wat wel helpt:
  Haal 5 cm grond weg want daar kweekt de vlieg zich voort/worden de eitjes gelegd en vervang het door strandzand. Geen bouwzand of scherp zand want dat verdicht niet genoeg, strandzand wel.
  In strandzand kunnen de vliegjes zich niet voortplanten of binnen dringen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate