Je kinderen zijn de deur uit en je hebt zin om eens flink huis te houden en al je overbodige spullen de deur uit te doen. Wat bewaar je van je kinderen nu ze niet meer thuis wonen? Over minimaliseren en het bewaren van waardevolle spullen!
Spullen van vroeger bewaren
Daar zit je dan op zolder vol met allemaal knutselwerkjes en taalfschriften van je kinderen die ze vroeger op de basisschool hebben gemaakt. Toen waren ze 5 jaar, inmiddels is het 20 jaar later. Wat doe je met al deze spullen die een emotionele waarde hebben? Je eerste ingeving is misschien om al deze spullen te bewaren, maar is dat wel een goed idee?
Wij zijn bij ons thuis druk bezig met minimaliseren. We hebben weliswaar geen kinderen, maar ik merk dat de categorie ‘spullen van vroeger’ het moeilijkste is om mee aan de slag te gaan. Het geeft gevoelsmatig toch een gevoel van verraad als je je plakboeken, rekenschriftjes en knutselwerken door de papierversnipperaar haalt.
De eerste opmerking die je vaak krijgt is: “Die spullen staan toch niet in de weg. Waarom zou je het wegdoen?”
Ik ben aan de slag gegaan om een nieuwe (en kleinere) selectie van mijn emotionele spullen te maken. Minimalisme verhoogt de kwaliteit van je leven. Je hoofd wordt rustiger en het zorgt voor een gevoel van orde.
Wat bewaar ik wel en wat bewaar ik niet
Verzamel echt alle waardevolle spullen van vroeger. Van je kids die het huis uit zijn, van je schoolprojecten, foto’s, etc. Echt alles. Geef jezelf een schoenen/bananen/verhuisdoos. Hoe groot de doos ook, zorg dat alle spullen van vroeger uiteindelijk in één doos passen.
En dan nu een aantal tips. Wat kun je allemaal doen om het aantal spullen van vroeger te downsizen?
- Losse foto’s kun je inscannen met een compacte mobiele scanner. Zo kun je alle foto’s in handige mapjes op je computer opbergen en heb je nergens meer losse foto’s slingeren.
- Meerdere reken- en taalschriften kun je beperken tot één schriftje.
- Had je vroeger meerdere lievelingsknuffels? Kies dan je enige echte all-time-favorite uit en houd deze. Maak van de andere knuffels een foto, zo kun je er altijd nog naar terugkijken.
- Die tekeningen die je dochter vroeg heeft gemaakt zijn natuurlijk goud waard. Maak foto’s van alle tekeningen die ze heeft gemaakt. Zo kun je de originele tekeningen aan haar geven en zo heb jij de ‘replica’s.
Ik weet dat er herinneringen aan vast zitten, maar die herinneringen verdwijnen niet op het moment dat de spullen weggaan. Het maakt niemand namelijk wat uit of ik al die spullen bewaar of niet.
Bij twijfel geldt vaak altijd – doe het weg! Wegdoen betekent niet altijd weggooien, maar kijk van alle spullen die je kinderen hebben gemaakt wat zij hiervan nog willen houden. Je doet ze hier vast een groot plezier mee.
Nu je alles gedigitaliseerd hebt, kan de rest zo goed als weg. Op dat ene doosje na.
Maak je leven simpel & start met minimaliseren
Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.
Met behulp van de online minimalisme cursus van soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, eenvoud en minder spullen.
Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.
Lees meer en schrijf je direct in…
Ben jij al begonnen met het uitzoeken van alle spullen van vroeger?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Ja..het meeste is weg! Nog 1 koffer
Dagboeken, oude schoolwerkjes, bijna, alles ging weg.
Verslavend dat minimaliseren.
Moeilijkst?
Kleding en knutselfrobelhandigheidjes
Geweldige tips op stofzuigerzen. Daarom blijf ik leukegeit ook volgen.