Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Wat kun je doen tegen optrekkend vocht in huis?

Last van optrekkend vocht in huis? Dat is vaak het grootste nadeel van wonen in een wat ouder huis. In dit artikel deel ik 4 tips om optrekkend vocht in de muur aan te pakken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wonen in een oud huis

Aan de rand van het stadscentrum in Delft wonen we in schattig, pittoresk huisje uit 1880. Compleet met glas-in-lood ramen, de nodige onbegrijpelijke opstapjes en een tikkende verwarmingsbuis.

Over het algemeen hebben we niets te klagen, maar één van de grootste nadelen van wonen in een oud huis is vocht op de muren. We hebben er niet overal last van, maar op een aantal muren kwam de verf van de muur af vallen.

De oorzaak van optrekkend vocht komt door direct of indirect contact van het steen of metselwerk met vocht of grondwater.

Hoe kun je optrekkend vocht herkennen? Hieronder een aantal veel voorkomende voorbeelden hoe je kunt herkennen dat je last hebt van optrekkend vocht:

 • alleen het onderste deel van een muur heeft er last van (onder 1,50 meter)
 • er een soort wit-achtig poeder op de muur aanwezig is – het verf verandert in een soort stuifmeel
 • behang op de muur komt vooral los aan het onderste deel
 • pleisterwerk komt los aan het onderste deel van de muur
 • houten plinten vochtig zijn met hierop eventueel wat afgebladderde verf
 • bakstenen en cement zijn alleen onderaan aangetast
 • bijna altijd zijn meerdere muren aangetast
 • het probleem van optrekkend vocht is zowel bij de binnenmuren als buitenmuren zichtbaar

4 doe-het-zelf tips om optrekkend vocht te behandelen

Je kunt natuurlijk iemand inhuren om dit soort klusjes op te lossen, maar onderstaande vier doe-het-zelf tips helpen je om het optrekkende vocht in huis te behandelen.

1. Plaatsen van voorzetwanden

Voorzetwanden plaatsen als je last hebt van een vochtige muur klinkt als het verdoezelen van het probleem. Je hebt het idee dat je het vochtprobleem verstopt achter een voorzetwand. Dat kan zeker het geval zijn, het is daarom belangrijk om voorzetwanden goed te plaatsen.

Op de website van milieucentraal staan veel nuttige tips om dit goed te doen. Een verkeerd geplaatste voorzetwand kan het vochtprobleem verergeren, maar kan er ook voor zorgen dat het vochtprobleem minder wordt.

2. De ruimte goed laten luchten

Met name schimmel is één van de grootste boosdoeners in een vochtig huis. Het vocht slaat op de muren en dat is iets wat je niet wilt. Het is belangrijk om de ruimte goed te luchten, waardoor het minder vochtig in huis wordt en dus ook op de muren. Zet ventilatieroosters altijd open en zet iedere dag minimaal een half uur de achterdeur of raam open in om de vochtige lucht in huis te bestrijden.

Op deze manier zorg je voor een continue frisse lucht in huis wat niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook optrekkend vocht tegengaat.

Een andere manier om optrekkend vocht aan te pakken is door een vochtregulerend systeem te laten installeren. Dit bestaat uit een element en een keramische koker. Het element wordt in een vooraf gemaakte holte in de buitenmuur geplaatst, waardoor het vocht versneld afgevoerd wordt. Het voordeel is dat het een structurele levenslange werking heeft. Het nadeel is dat het net als injecteren duurder in de aanschaf is.

3. Vochtige muur behandelen met Alablastine

Ruim een half jaar geleden hebben we alle vochtige plekken op onze muren aangepakt met dit middel van Alablastine. Het is een middel wat goed is voor mij als niet professionele klusser. Gewoon met een kwast het vochtwerende spul op de muur smeren en op laten drogen. Vervolgens kun je de muur in de gewenste kleur verven. En nee – dit is geen gesponsorde reclame hoor, gewoon een tevreden klant. 😉

4. Muren injecteren tegen optrekkend vocht

Je kunt er ook voor kiezen om het vochtprobleem te injecteren. Dit is een tip die je zelf uit kunt voeren, maar iets ongebruikelijker is dan de andere drie doe-het-zelf tips. Bij het injecteren van een vochtige muur moeten er namelijk gaten in de binnenmuur worden geboord. De gaten worden naderhand opgevuld met de vochtwerende gel.

Wil je het werk door een professional laten doen dan ben je al gauw 100 euro per meter kwijt. Ga je zelf aan de slag om met het injecteren van de muren dan kost dit zo’n 60 euro per meter.


Ons grootste vochtprobleem op de muren waren te vinden onder de trap en aan één van de dikke buitenmuren. Door de tweede en derde tip toe te passen lijkt het probleem weg te zijn. Het huis laten luchten deden we altijd al, maar toch hebben we dit een hogere prioriteit gegeven.

Waar hoopt het vochtprobleem zich in jouw huis op?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Caro

  Toen wij in dit huis kwamen wonen hadden we een slaapkamer vol schimmel omdat we een badkamer en suite hebben en de vorige bewoners waarschijnlijk altijd alles dicht hadden zitten. We hebben de muren ingespoten met een goedje van de wibra, soort power cleaner. Dat werkte zo goed! Nieuwe laag verf erover toen de muur schoon was en voortaan de roosters open, regelmatig luchten en de afzuiger altijd aan met douchen.

 2. 🐐 Ed

  Heb ook n oud huis, van alles geprobeerd ( geen geld voor injecteren wat wel de beste oplossing is) Meest simpele oplossing; latex/lak van muur halen en enkel stuc in zicht, is ook wit. Zo kan de muur ademen. Uiteraard doet goede ventilatie ook veel. evt vocht vang bakjes erbij zetten, of schaaltjes / zakjes met rijst.
  En bij schimmel; gewone bleek, evt wat verdunnen met water in een plantenspuit en weg is t ( icm ventileren blijft t ook weg)

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate