Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mindful schoonmaken

De laatste jaren zie je mindfulness overal opduiken. Mindful mediteren, mindful tuinieren, mindful koken en natuurlijk mindful eten. Maar wist je dat je mindfulness ook heel simpel kunt toepassen op je schoonmaakwerk? Leer schoonmaken zoals een poes dat doet!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Houd je gedachten bij het schoonmaken

Mindfulness draait om het ervaren van de sensaties van je zintuigen. Je richt je dus niet op al die gedachten die rondspoken in je hoofd, maar op alles wat je hier en nu kunt waarnemen.

Je denkt tijdens het schrobben dus niet aan die film van gisteren, die ruzie van vorige week of alles wat je nog moet regelen voor de verjaardag van je zoontje. Je denkt tijdens het schrobben aan schrobben. Je ervaart de schrobsensatie zo volledig mogelijk.

Neem een voorbeeld aan een poes. Die maakt zichzelf uitgebreid schoon, en laat zich hierbij echt niet afleiden door gedachten. De poes is één met de sensatie van het schoonmaken, dat kun jij ook!

Waarom mindful schoonmaken?

In het drukke dagelijkse leven is het makkelijk om je aandacht constant te laten ‘stelen’ door gedachten. Je denkt na over wat je allemaal nog moet doen en wat er in het verleden allemaal gebeurd is. Je aandacht verdwijnt in de televisie, de telefoon, de computer en ga zo maar door. Hoe vaak ben je nu echt met je aandacht in het hier en nu?

Leven in het hier en nu maakt mensen gelukkiger. Wanneer je regelmatig ‘mindful’ bent dan wordt het leven leuker, lichter, luchtiger en meer ontspannen. Je zit snel lekkerder in je vel, simpelweg door het hier en nu te ervaren zonder je te laten lastigvallen door allerlei gedachtes.

Hoe doe je dat?

Simpel. Blijf in het hier en nu. Blijf bij de sensaties van je zintuigen. Zodra je merkt dat je gedachten tijdens het schoonmaken beginnen af te dwalen breng je aandacht rustig terug bij je zintuigen.

Voel de spons in je hand, ruik die lekkere lavendelgeur, voel het warme water, hoor het geluid van het water, zie het directe resultaat van je werk. Neem je tijd, geniet van het moment.

Mindful schoonmaken is heel makkelijk, bevredigend en ook nog eens gezond!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate