Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Snel je huis schoonmaken in 10 minuten – zo doe je dat!

Wat kun je beter overslaan als je je huis snel wilt schoonmaken en wat kun je maar beter wél aanpakken? Bekijk onze tips voor een schoon huis in slechts 10 minuten - handig als er last minute visite voor de deur staat.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Nog even snel dit, dit en dit doen

Nog even snel je huis schoonmaken, voordat je je kinderen op het schoolplein afzet. Of gewoon even snel een doekje over het aanrecht, omdat je liever gezellig wilt appen met die goeie vriendin. Herkenbaar? Niet erg mindful, maar zeker herkenbaar in veel situaties.

Ik herken het niet alleen bij mezelf, maar ook bij vrienden en familie om me heen. Je wilt in de korte tijd die je hebt (bijvoorbeeld omdat die gezellige vriendin toch besluit om koffie te komen drinken) veel bereiken. Gun jezelf dus even 10 minuten de tijd om je huis snel schoon te maken, voordat je een flinke pot koffie kunt gaan zetten. 🙂

In slechts 10 minuten tijd – snel je huis schoonmaken

Wat kun je snel aanpakken in huis, waardoor je weer een lekker schoon en fris gevoel krijgt? Onze do’s:

 • Maak je salontafel en aanrecht vrij van losse objecten die er normaal niet horen (vieze kopjes, ontbijtbordjes en wijnglazen van de vorige avond). Haal een doekje met een lekkere frisse allesreiniger over je salontafel en aanrecht.
 • Pak de stofzuiger of kruimeldief erbij en zuig de kruimels van de grond (en de bank).
 • Ga op zoek naar koffievlekken, platgetrapte hagelslag en pastavlekken van de vorige avond en ga met een spuitflacon zelfgemaakte allesreiniger en een schoon doekje in de weer.
 • Haal een doekje over de toiletbril en giet een scheutje eucalyptus schoonmaakazijn in de toiletpot en haal er een borstel doorheen. Even doortrekken en je hebt weer een fris toilet.
 • Zet wat ramen en deuren open en haal de nodige ventilatie en frisse lucht je huis binnen.
 • Hanteer altijd de clean as you go methode. Dit zorgt ervoor dat er nooit meer vuile vaat door huis slingert. Lees ons eerdere artikel hoe je Clean As You Go toepast in jouw huis.

Ben je een snelle schoonmakert? Dan nog een drietal extra snelle schoonmaaktips:

 • Verwijder vette vingervlekken op ramen en spiegels met wat glassex en een droge doek.
 • Neem met een nat doekje de deurklinken en lichtknopjes in huis af.
 • Giet wat afwasmiddel in de gootsteen en ga met de afwasborstel tekeer om kalk- en eetresten te verwijderen. Even schoonspoelen met wat water en je gootsteen lijkt weer als nieuw.

Welke schoonmaakklusjes kun je maar beter niet doen tijdens een snelle schoonmaaksessie? Onze don’ts:

 • Vermijd tijdens deze 10 minuten schoonmaakklusjes als vensterbanken, boekenplanken en lampenkappen. Focus je echt alleen op de zaken die je dagelijks ‘gebruikt’. Dit zorgt ervoor dat je echt even snel de tijd neemt om de meest ‘urgente’ dingen schoon te maken.
 • Bewaar het afstoffen tot een grotere schoonmaaksessie, tenzij het stof zich natuurlijk heeft opgestapeld tot op je aanrecht of salontafel. Dit kun je vast zelf wel inschatten. 😉

Het is mij -met het nodige zweet om mijn voorhoofd- gelukt om de do’s toe te passen in 10 minuten tijd. Eerder schreven we ook een artikel met razendsnelle opruimtips, ook erg handig als er last minute visite voor de deur staat.

Gaat het jou ook lukken om je huis snel schoon te maken? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 christine

  zo wil ik niet stressen voor dat er bezoek komt, en naar ruiken (zweetgeur) door je zo te haasten,
  hier word er dagelijks opgeruimd van de alle dagelijkse spullen en tafels en het huis gelucht.
  onverwachts bezoek steeds welkom 🙂

 2. 🐐 Christina

  Christien,

  Alleen oud zweet stinkt.

  Gr

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate