Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe je zorgt voor gezonde lucht in huis – deze tips gaan je helpen

Een gezonde leefomgeving begint met schone lucht. In dit artikel geven we je tips om luchtvervuiling in huis te verminderen en een gezonde leefomgeving te creëren.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

De oorzaken van luchtvervuiling in huis

Luchtvervuiling in huis kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een slechte ventilatie. Als de lucht in huis niet goed circuleert, kunnen schadelijke stoffen zoals rook, stof en schimmel zich ophopen en bijdragen aan luchtvervuiling.

Daarnaast kunnen ook producten die we dagelijks gebruiken, zoals schoonmaakmiddelen en meubels, bijdragen aan de luchtvervuiling in huis. Deze producten kunnen schadelijke stoffen bevatten die vrijkomen in de lucht en de kwaliteit van de lucht in huis verminderen.

Goede ventilatie is de sleutel

Goed ventileren is de sleutel tot het verminderen van luchtvervuiling in huis. Zorg ervoor dat er altijd frisse lucht binnenkomt door ramen en deuren open te zetten. Ook kun je gebruik maken van ventilatiesystemen, zoals mechanische ventilatie of een warmteterugwinningssysteem zoals wij hebben (zie stap 2).

Zorg er wel voor dat deze systemen regelmatig worden onderhouden om te voorkomen dat er zich stof en schimmels ophopen en de luchtvervuiling verergeren.

Vermijd het gebruik van schadelijke producten

Het verminderen van het gebruik van schadelijke producten is een andere belangrijke stap om de luchtvervuiling in huis te verminderen. Kies bijvoorbeeld voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en vermijd producten met schadelijke stoffen, zoals bleekmiddel en ammoniak.

Ook kun je overwegen om producten te gebruiken die vrij zijn van vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen komen vrij bij verdamping van aardolieproducten en andere organische stoffen en bij onvolledige verbranding.

Een aantal voorbeelden: benzine, verf, lijm, oplos- en schoonmaakmiddelen, cosmetica en nagellakremover.

In eerste instantie kunnen deze stoffen stankoverlast veroorzaken. Daarnaast kunnen ze door inademing klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid, en irritatie van de neus, keel en ogen (zie het RIVM).

Let op de luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid kan bijdragen aan schimmelvorming en een bijgevolg is dat de luchtkwaliteit verslechtert.

Een luchtontvochtiger kan hierbij helpen. Daarnaast kan het gebruik van planten (zoals varens en areca palmen) helpen om de luchtvochtigheid te reguleren.

Luchtfilters

Luchtfilters kunnen ook helpen om luchtvervuiling in huis te verminderen. Er zijn verschillende soorten luchtfilters op de markt, zoals HEPA-filters en koolstoffilters.

HEPA-filters zijn zeer effectief in het opvangen van kleine deeltjes in de lucht – zoals stof, pollen en allergenen.

Koolstoffilters zijn dan weer goed in het opvangen van geuren en dampen. Het is belangrijk om te weten welk type filter het meest geschikt is voor de specifieke luchtkwaliteit in jouw huis en waar je het best de luchtfilters plaatst om maximale effectiviteit te bereiken.

Minimaliseer het gebruik van open haarden en kaarsen

Open haarden en kaarsen kunnen gezellig zijn, maar kunnen ook bijdragen aan luchtvervuiling in huis.

Open haarden stoten fijnstof en andere schadelijke stoffen uit, terwijl kaarsen roet en rook kunnen produceren. Als je open haarden en kaarsen wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de ruimte goed geventileerd is en gebruik bij voorkeur kaarsen van natuurlijke materialen zonder synthetische geuren.

Je huis schoonhouden

Een schoon huis is niet alleen prettig om in te wonen, het kan ook helpen om de luchtvervuiling te verminderen.

Regelmatig stofzuigen en afstoffen kan bijvoorbeeld helpen om stof en andere deeltjes uit de lucht te verwijderen. Zorg er wel voor dat je gebruik maakt van een stofzuiger met een HEPA-filter om te voorkomen dat stof en allergenen opnieuw in de lucht terechtkomen.

Investeer in kamerplanten

Kamerplanten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze kunnen ook bijdragen aan een gezonde lucht in huis. Planten helpen om de luchtvochtigheid te reguleren en kunnen schadelijke stoffen uit de lucht filteren.

In dit artikel deel ik 7 luchtzuiverende planten die destijds in de Clean Air Study van NASA zijn verschenen.

Het verminderen van luchtvervuiling in huis is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Welke tips pas jij al toe in de praktijk? En welke tip(s) ga jij binnenkort toepassen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate