Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Muggenbeten voorkomen – wat te doen tegen muggen?

De prikkende muggen periode is weer aangebroken. Langzaam maken ze een opmars naar je bovenarm, kuit en al die andere plekken op je lichaam. Muggen zijn irritante parasitaire diertjes die voornamelijk in de lente en zomer erg aanwezig kunnen zijn. Maar wat is de beste manier om een muggenbeet te voorkomen? Wij hebben handige tips om muggenbeten te voorkomen!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Auw, die muggenbeet jeukt – hoe voorkom je dat?

Het vervelende aan de muggenbeet is dat je na het krijgen ervan een jeukende reactie krijgt op de plaats waar de mug bloed heeft gezogen. Er zijn een aantal manieren om de jeuk van een muggenbeet te verminderen.

Je kunt kiezen voor de middeltjes die bij de apotheek of drogisterij liggen, maar vaak wil je dat de jeuk snel verdwijnt. Wij hebben een aantal tips die je direct kunnen helpen om de jeuk van de muggenbeet te verminderen.

 • Dep de muggenbeet met wat azijn
 • Smeer er een beetje tandpasta op en laat de tandpasta drogen
 • Smeer wat dampo, jodium of tijgerbalsem op de muggenbeet
 • Strooi een beetje keukenzout op de muggenbeet en wrijf de korrels van het zout op de beet
 • Zet met je nagel een kruisje in de muggenbeet

Muggenbeet voorkomen – stop de jeuk

Een muggenbeet wil je het liefst voorkomen. Die jeuk is maar niks. Wat te doen tegen muggen die maar om je heen blijven zoemen?

 • Plaats horren – Door het plaatsen van horren voor je ramen en deuren voorkom je dat op die warme lente- of zomeravond muggen naar binnen komen. Op o.a. Fonq kun je op zoek gaan naar een passende hordeur of -raam zodat muggen buitenshuis blijven.
 • Zet een citroenplant neer of smeer jezelf in met citroen (of citronella). Muggen houden totaal niet van citroen en dit zal ze weren om jou te gaan steken.
 • Draag een shirt met lange mouwen en een lange broek als je op een warme lente- of zomeravond buiten in de tuin of op een terras zit. Het klinkt voor de hand liggend, maar op deze manier zul je minder (of zelfs niet) gestoken worden door een mug.
 • Gebruik bij het bereiden van je avondmaaltijd genoeg knoflook en een ui. De kans is groot dat je ‘s nachts niet meer gestoken wordt door een mug.
 • Stop wat lavendel in een sok (of pantysokje) en hang deze in de slaapkamer, vlakbij het bed. Muggen hebben een hekel aan de geur van lavendel en zo blijven ze op afstand.
 • Door het aansteken van wierookstokjes zullen de muggen bij je op afstand blijven.

Word je echt zo vaak gestoken door een mug? Ga dan snel aan de slag met bovenstaande methoden om die vervelende muggen uit je omgeving te houden.

Een andere manier om een muggenbeet tegen te gaan is om minder te zweten, want uit onderzoek is gebleken dat een mug al zijn 27 geurontvangers uitzet om de chemicaliën op te sporen die in ons zweet zitten.

Ten einde raad – Wat helpt nog meer tegen muggen?

Neem dan zeker eens een kijkje op bol.com en zie welke goede middeltjes er zijn om een muggenbeet te voorkomen. Je vindt hier ook handige middeltjes om de jeuk te verminderen als je inmiddels al gestoken bent door zo’n irritante mug.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

31 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Alwin

  Wat ook helpt is een partner te zoeken die 0,1 oC heter is dan jij bent. De mug zal altijd naar de heetste persoon gaan in de kamer. De genoemde trucs met geurtjes maken je geur minder ‘vindbaar’, het is niet zo dat een mug dat niet lekker zou vinden. Het enige middel dat goed werkt is iets met de actieve stof DEET (wel alles insmeren, net als met zonnebrand).

 2. 🐐 Catharina

  Zolang je je niet in een malariagebied bevindt, kun je DEET beter op de plank laten staan en eerst een poging wagen met de andere tips, die de muggen op afstand houden en tegelijkertijd vriendelijk zijn voor onszelf.
  Zoals Milieu Centraal meldt: `DEET irriteert de slijmvliezen en kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen met ademhalingsproblemen (CARA). Ook zwangere vrouwen, kinderen tot zes jaar en mensen die allergisch zijn voor DEET kunnen producten met DEET beter vermijden. Gebruik het middel voorzichtig, het is een oplosmiddel en kan kunststof spullen zoals camera’s, regenpakken, contactlenzen en brilmonturen en kledingstukken waarin viscose of leer verwerkt is, beschadigen. Als je wel DEET gebruikt om muggenbeten te voorkomen, kies dan een passende concentratie. Kinderen/zwangeren maximaal 30%, anderen nooit meer dan 50%.

 3. 🐐 V. Kouwenhoven

  Sla een langpootmug niet dood! Hoewel ze een vervelende herrie maken in de slaapkamer hebben ze doorgaans binnen een kwart tot half uur nadat het licht uit is in de slaapkamer alle muggen opgegeten. Als dat geen biologische oorlogsvoering is!

 4. 🐐 Astrid

  Wat ook goed helpt is vitamine B slikken om muggenbeten te voorkomen. Een tijd van tevoren slikken. De geur die je uit ademt en lichaam vinden de muggen niet prettig.

 5. 🐐 chenqi

  Ik las daarjuist dat deze met water gevulde plastic zakken dienen om de mug af te schrikken. De mug zou bij het zien van haar spiegelbeeld enorm schrikken en ervan door gaan….een Belgische vinding, jawel! Ik heb mijn vraagtekens!

 6. 🐐 l

  opgeblazen papieren zakken in de deuropening van een houten gebouw zou de wespen weer houden om een nest te bouwen in deze gebouwen, ze zouden dit zien als een nest van de concurrentie.
  maar zakjes water, daar had ik nog niet van gehoord.
  vit b schijnt idd te helpen, sinds ik elke dag een multivitamine slik wordt ik minder gestoken dan voor die tijd.

 7. 🐐 Jeroen Hensen

  Zouden die middeltjes ook helpen bij mucherons, hele kleine zwarte vliegjes die in Frankrijk tevoorschijn komen in de schemerperiode. Ze gaan vooral in je haren zitten op de hoofdhuid. Daar kun je echt knettergek van worden. Die tandpastatruc kende ik nog niet. Vaak kennen locale apotheken wel redelijk werkende alternatieven

 8. 🐐 Erik

  Tot nu toe was DEET het anti muggen middel. Maar helaas chemisch met wat vraagtekens bij de veiligheid ervan. Wat nu in opkomst is tegen muggen, is kattenkruid etherische olie. Daar zit de stof nepetalacton dat de CO2 detectie van de mug uitschakelt. De mug zoekt haar prooi in eerste op door op uitgeademde CO2 af te gaan. Kattenkruid is zeer veilig en is in vroegere tijden veel gebruikt om thee mee te zetten. Dit jaar verschijnen er ook in Nederland diverse middelen tegen muggen die op kattenkruid gebaseerd zijn, bijvoorbeeld de muggen weg geurgel. In Amerika is het assortiment anti-mug producten met kattenkruid al even groot als citronella producten.

 9. 🐐 Paulien

  Kattenkruidolie tegen een muggenbeet op je huid smeren werkt 10x beter dan DEET. En is een stuk natuurlijker.

 10. 🐐 lola

  ik heb veel muggenbulten. die wil ik graag weg heben. mijn moeder ook. want het jeukt heel erg. mv of mn.

 11. 🐐 Suzanne

  Voorkomen dat je gestoken wordt door een mug? Autan… ik spuit het op mijn kleren i.p.v. mijn huid. Mocht je toch gestoken worden? Prikweg, werkt als een tierelier!

 12. 🐐 Jessy

  wel ik zou ook graag Weten wat echt helpt want heb tijgerbalsem gebruikt net en helpt niet ze word warm maar op de plek waar ik veel beten heb helpt het niet en heb me ingesmeerd met muggen gel heb citroenarmbantje aan en in het stop contact ook en sta nog steeds vol beten en ik reageer er niet goed op staan allemaal blaasjes op met vocht en word zot van de Jeuk heb er over heel mijn lichaam vooral mijn benen over de 24 beten 🙁

 13. 🐐 Erica

  Ik heb nu puur kattenkruid olie gekocht, maar vraag me af of ik dit ook puur op het lichaam kan smeren of dat het beter is dit te mengen met bijv. Argan olie, als basis olie. En zo ja, hoeveel druppels moeten er dan van de kattenkruid olie op hoeveel ml van de Argan olie?

 14. 🐐 Margareth

  Minder zweten zodat ik niet meer door een mug gestoken word? Ik kan niks beloven maar zal het proberen 😛

 15. 🐐 Karin

  Als ik ben gestoken doe ik een minuutje een nat washandje op de plek en de jeuk is (bij mij) dan snel verdwenen. Verder niet aankomen, dat stimuleert de jeuk.

 16. 🐐 Mieke

  Muggen vinden mij erg lekker, bij iedere muggensteek zwel ik op en bij 5 muggensteken krijg ik koorts. Om dit tegen te gaan slik ik van VSM melifica D 6. Ik wordt wel gestoken maar het blijft een gewone steek die met de middeltjes verlicht worden. Het werkt ook bij wespensteken het verlicht de pijn elke keer een paar korreltes.

 17. 🐐 Jessie

  Samen met mijn vriend hadden we een zeilboot met kajuit en verschrikkelijk veel muggen. We hebben de deur opening goed ingesmeerd met citronella. Bij het lamplicht in de kajuit lagen we de kijken hoe muggen aan kwamen vliegen en naar binnen wilden. Door de geur zag je ze afremmen en weg vliegen. Heel amusant! Is de deur opening groter kan je er ook nog plastic stroken met citronella tussen hangen.

 18. 🐐 Gerrie

  Echt: azijn als preventie tegen muggebeten, maar ook om de “sting” uit de muggebeet te halen.Helpt geweldig goed.

 19. 🐐 Nora

  Zodra je geprikt bent gelijk azijn erop doen. Na kwartiertje is de jeuk weg en de volgende dag zie je er niks meer van! Het helpt bij mij super. Ik zag lavendel staan tegen muggen…nou heb ik lavendelspray. Kijken of ze dan ook weg blijven…..grrrr

 20. 🐐 luna

  wat ik meestal doe om muggenbeten te vermijden is mijn hele lichaam insmeren met warme zachte boerenboter op de plekken waar ik het meest last van heb.Wat ook helpt is een hele rauwe ui eten, de geur die uit je mond komt en die je lichaam afstoot jaagt de muggen weg.

 21. 🐐 prikker

  als je gestoken bent door een insect werkt azaron heel goed.vind je bij de drogist.zal ook eens lavendel proberen,want de muggen steken iedere keer weer.probeer ze weg te lokken uit de slaapkamer voor het slapen als het donker is door de deur op kiertje te zetten naar waar een lichtje is en dat helpt soms wel.succes!

 22. 🐐 Diana

  Ik reageer zelf erg heftig en allergisch op muggensteken. De huisarts adviseert dan om je hooikoortstabletten in te nemen.

 23. 🐐 Inge

  Als je gebeten bent moet je gelijk een beetje goeie olijfolie extra virgin op de beet smeren, jeuk is gelijk weg en zwelt niet op. Ik woon in Spanje en wij hebben veel last van de tijgermug, mijn spaanse buurvrouw gaf mij deze raad, het werkt gewoon perfect en nog goed voor de huid ook.

 24. 🐐 Desiree

  Ik ben gestoken door een mug afgelopen woensdagnacht. Plek werd rood en gezwollen. Zat zaterdagavond bij de HAP. Wondroos nu dus

 25. 🐐 Tegen Mug Advies

  Er bestaan heel wat trucs tegen muggen maar wat als je op stap gaat met een groep en niet op je kamer bent ? De beste trucs vind je hier en die fles kan je makkelijk meenemen!

  • draag het best zwarte kledij want witte kleren trekken ze sneller aan.
  • Als je je insmeert met een anti-mug roller en je bent de enige in een groep wordt je zeker niet gestoken!
  • truc: snij een plasicflesje in 2 zodat je een trechter hebt.
  ◘ doe in het onderste deel gist, suiker en WATER
  ◘ doe de trechter in de fles, en geen last meer van muggen
  • draag een armbandje tegen muggen
  • iedereen kent wel plakband in de lucht hangen tegen vliegen, dat bestaat ook tegen muggen, op de plakband is er een speciale geur dat ze aantrekken. Dit is in de winkels verkrijgbaar.

 26. 🐐 Lore Mats

  @Tegen Muggen advies: Ik geef jullie/u helemaal gelijk, ik heb dit namelijk uitgeprobeerd en het werkten echt! De muggen hebben me niet meer gestoken en daar ben ik blij om !

 27. 🐐 Annemarie Robben

  Meteen HORREN plaatsen! Bespaart je jarenlang een hoop ergernis en narigheid! Alleen als je vaak verhuist, heb je misschien meer aan KLAMBOES.

 28. 🐐 Sterre

  Ik heb er zoveel last van ik krap ze gewoon open. Ik ben in Frankrijk en de muggenplaag is enorm. Ik heb 30 muggen op 1 onderbeen. Ik kan er heel slecht tegen. Ik ga snel de tips gebruiken.

 29. 🐐 Oma

  De beet afdoppen met een sappige oude wijven broek gegarandeerd resultaat

 30. 🐐 Jopiedo

  Van alle reakties zat deze handeling er niet bij.Heet water in een kom.dip een lepel erin die zo heet is dat het je vel net kan hebben en tik de hitte van de lepel op de steek zo dood je het eiwit die de mug afscheidt en wat jeukt. De jeuk is meteen weg.Herhaal als de jeuk weer terug komt. Succes

 31. 🐐 Mare

  Ik vind dat etherische oliën goed helpen om zowel te bescheren als de jeuk te verzachten. Dit hangt natuurlijk ook af van locatie. Thuis en op vakantie gebruik ik bio muggenspray. Het bevat enkel bio etherische oliën en helpt goed vind ik

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate