Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mijn 4 slimme opbergideeën voor als je net wat opbergruimte tekort komt

Kom je vaak net even wat ruimte tekort in huis? Dan gaat het slim opbergen van alle spullen in huis je helpen om het ruimte tekort aan te pakken. In dit artikel deel ik graag mijn slimme opbergideeën, zodat je huis weer lekker opgeruimd is.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Slim opbergen van je spullen

Zoals je misschien weet is er op ons huis onlangs een dakopbouw geplaatst. De aannemer heeft in een paar weken tijd een volledig nieuwe etage op ons kleine huisje in Delft geplaatst. Heel fijn, want de oppervlakte in huis is met zo’n 20% toegenomen. Zo hebben we naast Jake zijn slaapkamer en onze slaapkamer ook nog een kamer die de functie heeft als kantoor/wasruimte/opbergruimte.

De hele verbouwing heeft er voor gezorgd dat ik:

 • slim opbergen weer opnieuw onder de loep heb genomen (en er nog steeds mee bezig ben)
 • weer kritisch heb gekeken naar alle spullen in huis die we niet gebruiken

Deze periodes vind ik altijd wel fijn. Je maakt echt weer even schoon schip in huis. Geen spullen meer in huis die je leven onnodig ingewikkeld kunnen maken.

En aangezien ik nu middenin deze periode zit voor het vinden van slimme opbergideeën, leek het me goed om mijn tips en ideeën met je te delen. Hieronder deel ik deze graag met je. ⤵️

Mijn 4 slimme opbergideeën

 1. Minder spullen om op te bergen

Er is niet één slimme oplossing die je spullen voor eens en voor altijd gaan opbergen. Het begint allemaal met het uitdunnen van je bestaande spullen. Met minder spullen heb je minder opbergruimtes nodig. Simpel zat.

Door weer eens goed en kritisch te kijken naar alle spullen in huis, heb ik de afgelopen tijd een hoop spullen het huis uitgebonjourd. Weggegeven, naar de kringloop gebracht, verkocht via Marktplaats en als laatste optie naar de vuilstort gebracht.

Neem de komende tijd de boel thuis weer eens goed onder handen – en houd in je achterhoofd dat minimaliseren het uitgangspunt is. Ik begin met dit punt, omdat je eerst wilt kijken welke spullen je wilt houden en je uiteindelijk alleen voor de spullen die je wilt houden slimme opbergideeën wilt vinden.

Vervolgens is het na het minimaliseren tijd om deze overgebleven spullen een nieuwe, vaste plek te geven. Je zult merken dat je uiteindelijk helemaal niet zoveel extra opbergruimte hoeft te creëren. 🙏

Wil je meer lezen over minimaliseren in huis? Lees dan zeker mijn uitgebreide artikel hierover.

2. Schaf de juist benodigdheden aan

Heb je voor je gevoel echt te weinig ruimte om alle spullen op te bergen? Kijk dan welke slimme opbergideeën je nodig hebt, zodat je alles goed op kunt bergen.

Zeker als je alleen nog spullen over hebt waar je blij van wordt, hoeft het niet te moeilijk te zijn om rust en overzicht terug te brengen. Bekijk wat je voor jouw gevoel nodig hebt om losse spullen in huis of in een kast op te bergen. En dat allemaal op een plek waar je het weer makkelijk terug kunt vinden.

Een paar slimme opbergideeën:

 • Ligt je woonkamer vol met spullen die je wel op regelmatige basis gebruikt? Dan kan een salontafel met lade (of kisttafel) een oplossing zijn. Alle spullen blijven in de buurt, maar zijn wel uit het zicht.
 • Is het één en al chaos als je je (kleding)kast opentrekt? Bekijk dan of een paar opbergdozen hier verandering in gaan brengen. Verdeel de losse spullen (ondergoed, accessoires, etc.) dan in de dozen. Dit oogt meteen een stuk rustiger.
 • Schaf een rolkist aan voor onder je bed om je winter- of zomerdekbed op te bergen.
 • Een ladekast in de gang of overloop helpt om je schoenen op te bergen.
 • Leg opbergmanden in een kast of lades om het overzichtelijk te houden. Stropdassen bij elkaar in een mandje, accessoires bij elkaar, alle losse kabels bij elkaar. Handig (je raakt niet zo snel meer iets kwijt) en een stuk overzichtelijker.

3. Ga de hoogte in met kasten

Kies voor zo hoog mogelijke kasten – het liefst zo dicht mogelijk tot het plafond. Hierdoor benut je zoveel mogelijk kubieke meters in huis. De meeste kasten komen niet in de buurt van het plafond, met als gevolg dat je én te weinig opbergruimte hebt én dat er allemaal losse spullen/dozen op de kast terecht komen. Zonde van het uitzicht en het oogt rommelig. Het zal voor een hoop rust en extra opbergruimte zorgen als je kiest voor hogere kasten.

Ga dus op zoek naar een opbergkast (op Fonq vind je de nodige inspiratie) die zo hoog mogelijk tot het plafond reikt.

4. Trap- of gangkast beter benutten

Sinds de opbouw hebben we op de eerste verdieping ook een trapkast gekregen. Nu is deze kast nog niet optimaal benut, maar binnenkort wil ik de wasmachine in de trapkast plaatsen en hier spullen opbergen die we niet al te vaak nodig hebben.

Een trapkast is vaak lastig in te delen en wordt hierdoor al snel een plek die niet optimaal benut wordt. Mijn idee is om planken over de breedte op te hangen en hier losse bakken op te zetten, zodat het overzichtelijk blijft.

Voor de nodige inspiratie heb ik ook een Pinterest bord aangemaakt met slimme opbergideeën, waaronder een paar slimme opbergoplossingen voor trap- en gangkasten.

Voldoende opbergruimte met minder spullen✌🏻

Wil je echt eens aan de slag gaan met al die overdaad aan spullen, kleding en andere accessoires in huis? Begin dan met het minimaliseren van deze spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de online cursus minder meuk, meer leuk van onze grote zus soChicken bouw je stap voor stap aan een huis met minder spullen.

Je zult merken dat een leven met minder spullen een stuk simpeler en minder gehaast wordt, zodat jij je kunt richten op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer over de cursus en schrijf je direct in…

Ik hoop dat bovenstaande tips voor het slim opbergen van spullen in huis je gaan helpen om de boel eens lekker op te ruimen. Heb jij nog slimme opbergoplossingen voor in huis? Deel jouw tips dan zeker hieronder! 📦

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Veronica

  Heel wat goede ideeën; mijn robleem is wel dat ik van een kamer van 25m2 naar een van goed 11 verhuisd ben. De kamier is hoog: 3.30m en zelf ben ik maar 1.50m, dus heb ik meestal een ladder nodig.
  Bedankt voor de goede raad.

 2. 🐐 Manja

  Goeie tips Billy, en inderdaad gaat het erom eerst te kijken of het niet met minder spullen kan.
  Wat kan helpen is een opslagbox huren en daar alles in te doen waar je nog over twijfelt, of wat je wilt bewaren maar nu niet gebruikt (kampeerspullen, winter- of zomerkleding, boeken). Als je bepaalde spullen een tijd niet in huis hebt kan het soms makkelijker worden om ze alsnog weg te doen.
  En alles wat je nu niet gebruikt maar wel in de opslag wilt bewaren, maakt dat je huis leger is.

 3. 🐐 Kitty

  Komo koffers vind ik persoonlijk het beste en snelste werken. Opgeruimd staat netjes 🙂

  Van onze best ruime meterkast heb ik mijn schoenenkast gemaakt. Gordijnstangen zijn aangebracht tussen de kastwanden en de schoenen hangen aan haken waaraan onder een klem zit. Let wel dit werkt alleen bij schoenen of niet te zware enkellaarsjes. ( Laarzen staan in dozen op de grond).

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate