Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Smart home – Deze dingen kun je doen om je huis te automatiseren

Met de nodige tools kun je van je huis een smart home maken. In dit artikel deel ik graag 4 apparaten die je hier mee gaan helpen. Alles voor meer comfort en gemak, zolang je privacy maar gewaarborgd blijft.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Meer comfort dankzij een smart home

Een smart home gaat je helpen met meer comfort en gemak in huis. Althans, zo denk ik erover. Niet iedereen is blij met de komst van een smart home. Dat snap ik ook wel, want zo zijn er nog allerlei vragen of twijfels over de privacy en het nut van dit soort apparaten. Met name bij apparaten waar een camera voor nodig is (zoals een slimme deurbel of robotstofzuiger) heb ik nog wel mijn twijfels op het gebied van privacy.

Desondanks ben ik er van overtuigd dat veel slimme apparaten het leven in huis je gaan helpen. Bekijk welke 4 apparaten van je huis een smart home gaan maken. ⤵️📱

1. Slimme gordijnen

Gordijnen die automatisch open- en dichtgaan. Dat is toch altijd wel een droom van me geweest. Net als een televisielift die je tv op miraculeuze wijze tevoorschijn tovert of juist laat verdwijnen.

Grote kans dat ik het allemaal ietwat verromantiseer, maar hoe fijn is het als de gordijnen ‘s ochtends een uur voor de wekker automatisch opgegaan. Dan kan ik rustig wakker worden met het daglicht dat naar binnen wordt gebracht.

Er zijn al de nodige bedrijven die slimme gordijnen aanbieden, maar een betaalbaar alternatief was er nog niet echt. Ikea gaat binnenkort in ieder geval slimme rolgordijnen verkopen die je kunt bedienen door middel van spraakbediening, een afstandsbediening of met je telefoon. Variërend in prijs tussen 119 euro (lichtdoorlatend) en 149 euro (verduisterend).

2. Slimme lampen – bedienen met spraakbediening of telefoon

Slimme lampen zijn al wat langer op de markt. Wat mij betreft is Philips met zijn HUE lampen één van de beste op de markt. Hue lampen zijn niet de goedkoopste slimme lampen (een starterskit is te koop vanaf 159 euro), maar ze hebben een ontzettend goed kleurenintensiviteit. Je kunt je eigen lichtscenario’s maken, de lampen koppelen aan je slimme wasmachine of de lampen koppelen aan je Ambilight televisie – maar daar ga ik gegarandeerd epilepsie van krijgen. 😉

De slimme lampen kun je bedienen zonder gedoe. Je kunt de slimme LED-lamp gewoon inpluggen en hij werkt. De lampen zijn vervolgens te bedienen met je telefoon of tablet – of met de afstandsbediening die je er los bij kunt kopen.

3. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat gaat slimmer om met het verwarmen van je woning. Traditionele thermostaten meten de temperatuur en sturen de CV-ketel aan op een temperatuur die jij handmatig instelt. Een slimme thermostaat is verbonden met je thuisnetwerk, waardoor je op afstand de thermostaat via je telefoon kunt bedienen. Je kunt hier handig een weekschema instellen of bijstellen wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat).

Zelf heb ik (nog) geen slimme thermostaat, maar hebben een aantal vrienden en familie er wel één.  Een groot voordeel van een slimme thermostaat is dat de meeste zelflerend zijn – op basis van eerdere gegevens leert de thermostaat wat jouw gewenste temperatuur is.

Een andere interessante feature is dat de meeste slimme thermostaten aangesloten kunnen worden met de gratis app IFTTT. Hiermee kun je bepaalde voorkeuren automatiseren. Zoals:

 • Zet de temperatuur lager als mijn telefoon meer dan 300 meter van de woning is verwijderd.
 • Of zet de thermostaat een half uur vroeger aan als het ’s nachts onder het vriespunt komt.

4. Slimme speaker

Een slimme speaker ziet er uit als een moderne speaker. Met het apparaat kun je met je stem bepaalde dingen laten uitvoeren.

Een aantal dingen die je kunt vragen aan je slimme speaker:

 • Zet alle lampen aan/uit of in een bepaald lichtscenario
 • Speel een bepaalde afspeellijst af op Spotify
 • Laat bepaalde producten op je boodschappenlijstje zetten
 • Je kunt bepaalde dingen opzoeken op het web
 • Het beheren van slimme apparaten (zoals straks met je slimme gordijnen🙄)
 • Je verwarming hoger of lager zetten
 • Wekker zetten
 • Etc.

Een slimme speaker is eigenlijk een soort digitale assistent. Een systeem dat je opdrachten geeft en die deze dingen voor je gaat uitvoeren. ✌🏻


Naast een slimme thermostaat, slimme speaker en slimme lampen zijn er nog veel meer slimme apparaten. Denk aan apparaten als een slimme deurbel, slimme sloten, robotstofzuiger, wasmachines, printer, beveiligingscamera’s, koelkast, etc. Veel van deze apparaten zijn ook slim en kunnen voorspellen hoeveel energie je gaat verbruiken of de persoon herkennen die bij je thuis aanbelt.

Een smart home kost in eerste instantie wellicht wat meer geld in aanschaf, uiteindelijk kun je er ook het nodige mee besparen. En als je een paar slimme apparaten voor in huis hebt aangeschaft, zijn sommige oplossingen toch wel erg fijn. Bekijk welk slimme apparaat jou aanspreekt en beoordeel goed voor jezelf of het iets is wat je leven gaat versimpelen. 🏡

Welke smart home apparaat spreekt jou het meeste aan?

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Yvonne

  Philips Hue is inderdaad geweldig <3 En in combinatie met een Apple Watch en bediening met Siri gaat het er hier ook echt futuristisch aan toe met spraakcommando's. "Hey Siri, welterusten!" en alle lichten gaan uit. Ideaal toch? 🙂 Maar met name alle voorgeprogrammeerde standjes op bepaalde tijden van de dag vind ik handig.

 2. 🐐 Billy

  Hi Yvonne, “Hey Siri, welterusten” ga ik vanavond ook proberen. Geniaal! Hier bleef het altijd bij “Hey Siri, zet alle lichten uit”. Voelt toch minder gezellig. 😉

 3. 🐐 JO

  Thermomix voor in de koken, 12 apparaten in 1, recepten key en recepten platform + app voor IOS waarin je weekmenu’s kan plannen en boodschappenlijsten genereren 🙂

 4. 🐐 NG

  Ik voel me zo gezegend met mijn (automatische) stofzuiger/dweilrobot 😮 het huis is in een wip redelijk schoon.. én aangezien de robotstofzuiger blijft hangen aan draden en het moeilijk heeft met rondslingerende rommel… ben je wel verplicht om tijdig op te ruimen… laat dat bezoek maar komen 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate