Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je rommella (of rommelkast) organiseren & opruimen – zo pak je het aan

Kun je de motivatie maar niet vinden om die rommella of rommelkast te organiseren? In dit artikel vind je de beste handvatten en tips om direct aan de slag te gaan.

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

1. Filter alle rommel

Je trekt de la open en ziet even door de bomen het bos niet meer. Er ligt vaak van alles in: elastiekjes, knopen, notities, bonnetjes, snoeren, opladers, muntjes, pennen – noem maar op. Maar is dat nou overzichtelijk? Niet echt.

Tijd om te beginnen met het organiseren van de rommella. Haal alles eens uit die rommella of -kast, stal alle spullen uit op tafel en begin met sorteren. Je zult zien dat je misschien wel de helft weg kunt doen.

Kom je erachter dat je te veel spullen hebt in huis? In dit artikel vind je de nodige opruimtechnieken om hier mee aan de slag te gaan.

2. Gooi alles wat je niet nodig hebt in de prullenbak

Nu je al iets meer overzicht hebt gecreëerd, is er een duidelijk beeld ontstaan wat er allemaal in die rommella naar boven is gekomen. Ga alles per categorie langs en vraag jezelf af wat je wilt houden en wat niet.

Gooi alles wat je niet meer nodig hebt meteen in de prullenbak. Je zult merken dat bij ieder item dat je wegdoet je de motivatie krijgt om door te gaan.

Rommella organiseren en opruimen

3. Koop verschillende bakjes

Om nou al die kleine prullaria weer terug in de la te gooien, is ook niet erg effectief. Misschien beschik je al over kleine bakjes of potjes en anders kun je wellicht een oude jampot gebruiken om alle kleine spullen in op te bergen.

Stop bijvoorbeeld alle knopen in een eigen bakje en doe dat vervolgens bij iedere categorie. Het slimste is om dat te doen bij alle kleine spullen zoals knoopjes, paperclips, elastiekjes etc.

Aan het einde van de rit heb je alles georganiseerd en opgeborgen in kleine bakjes en potjes. Zorg er wel voor dat het potje of bakje in de lade past.

4. Per potje categoriseren

Pak een stukje tape en schrijf hier de categorie op met een stift. Vervolgens plak je dit stukje tape op het potje. Dit zorgt voor nog meer overzicht. Zo weet je in één oogopslag wat er in het potje zit. Een heel makkelijk do-it-yourself klusje.

5. Bundel het papierwerk

Er zat vast ook genoeg papierwerk in die rommella. Bonnetjes van lang geleden misschien? Die heb je nu vast niet meer nodig.

Als er andere papiertjes zijn die wel belangrijk zijn, maak ik er zelf graag een foto van. Maak een foto album in je telefoon aan waar je al deze papiertjes in opslaat.

Voeg alle papiertjes die je wél wilt bewaren samen in een map of voeg ze samen door middel van een paperclip.

6. Plaats alles weer in de lade

Je hebt alle rommel gefilterd, weggegooid en geordend in een bakje of potje. Plaats deze allemaal terug in de lade en je zult zien dat je een gat vrij houdt. Je georganiseerde rommella zal een heerlijk gevoel geven.

Wanneer je weer wat in de rommella wilt leggen, heb je vanaf nu duidelijk voor ogen wáár het in de lade hoort te liggen. Zorg ervoor dat iedere categorie een vaste plek krijgt – zo slaan je hersenen dat op en kun je er een automatisme van maken.

7. Hetzelfde geldt voor de rommelkast

Heb jij thuis geen rommella, maar juist een rommelkast? Voer dan dezelfde acties uit die hierboven beschreven staan.

De potjes en bakjes kun je vervangen voor wat grotere middelen, zoals manden, grotere bakken, ordners of potten. Zolang je alles maar bij elkaar voegt en ordent, zul jij niet snel weer een rommelkast krijgen. De kunst is nu natuurlijk wel om het goed bij te houden.

Je goed georganiseerde rommella gaat je vast voor veel voldoening zorgen. 🧘🏼‍♂️

Wil je nou meer weten over het opruimen van je huis in kleine stappen? Lees dan ook eens dit artikel.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate