Met deze 5 tips help je de plastic soup verminderen

De oceanen schoonmaken begint bij je thuis. En dus is het goed om thuis te beginnen met het verminderen, upcyclen en recyclen van plastic afval. Onze 5 tips gaan je hierbij helpen!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Oceanen zonder plastic

Boyan Slat is in mijn ogen een held. Hij maakte alweer bijna 5 jaar geleden een prototype om het plastic uit de oceanen te halen. Want alleen al in de Stille Oceaan wordt momenteel het plastic afval geschat op één miljoen vierkante kilometer.

Hij wil dit bereiken door een drijvende installatie op strategische plekken in de oceanen te plaatsen. In 2014 startte hij hiervoor een onwijs succesvolle crowdfunding campagne.

Al sinds hij zijn plan heeft aangekondigd om de oceanen vrij van plastic te maken ben ik fan. Ik steunde zijn crowdfunding actie (en ontving een plastic stalen rietje), ging naar de presentatie van het haalbaarheidsonderzoek in de TU Delft en volg ik het project nog steeds met veel bewondering.

Een man met een missie. Daar hou ik van. 🙂

Hoe ik zorg voor minder plastic

Het idee om de oceanen vrij te maken van plastic klinkt prachtig, maar het is nog belangrijker om er voor te zorgen dat al dat plastic niet in de oceanen belandt.

Gelukkig kunnen we thuis zelf veel doen om er voor te zorgen dat er minder afval geproduceerd wordt. Ook zijn er steeds meer bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen.

Zo produceert Brabantia bijvoorbeeld de newIcon pedaalemmer die voor 40% gemaakt is van gerecycled materiaal (en 98% van de pedaalemmer en de verpakking kan worden hergebruikt).


Bestel Kom maar op via Bol.com

Per verkochte newIcon pedaalemmer doneren ze ook een bedrag aan The Ocean Cleanup. Het is een fijne stap om te voorkomen dat er in 2050 meer plastic in de oceanen aanwezig is dan vissen.

De afgelopen tijd ben ik erg in de weer geweest om mijn afvalhoop te verminderen. Ik liep soms tegen uitdagingen aan, maar meestal vergde het slechts een kleine aanpassing om minder afval in huis te halen.

Dit zijn mijn 5 tips om plastic afval te verminderen:

1. Koop vaker lokaal

De laatste tijd koop ik vaker boodschappen bij lokale bedrijven en boerderijen. Groente en fruit krijg ik zonder plastic verpakkingen via een wekelijks groentepakket en aanvullende groente en fruit haal ik bij een lokale boerderij.

Overige producten haal ik bij de supermarkt en waar mogelijk houd ik rekening met het gebruik van plastic verpakkingen.

2. Plastic afval scheiden

Thuis gebruik ik voor mijn plastic afval nu de Brabantia pedaalemmer waar ik het eerder over had. Deze pedaalemmer sluit soepel en zacht en is een mooie oplossing voor in huis, handig in gebruik en natuurlijk duurzaam.

En hoewel het een prachtig ding is – is het natuurlijk mijn doel om hem zo leeg mogelijk te houden. Want ook al wordt het plastic gerecycled. Geen plastic afval produceren is natuurlijk altijd beter.

3. Goed voorbereid zijn

Gratis plastic tasjes zijn sinds vorig jaar verboden. Supermarkten zeggen ook met steeds meer aandacht te kijken naar het verminderen van de hoeveelheid plastic verpakkingen. Onbewust kom ik vaak toch nog thuis met een heleboel plastic.

Als ik naar een winkel ga neem ik standaard een tas mee en ook als ik een zelfgemaakte lunch meeneem gebruik ik altijd een herbruikbaar bakje. En mijn soep stop ik in een gerecycled pindakaas potje!

4. Alternatieven voor plastic zoeken

Door eens kritisch te kijken naar bepaalde verbruiksproducten, kun je waarschijnlijk het aantal plastic verpakkingen verder reduceren. Een aantal alternatieven:

  • Neem eens een fles wasmiddel – makkelijk zelf te maken.
  • Vervang een fles douchegel voor een stuk zeep.
  • Koop meer dingen in glas.
  • Is een vuilniszak echt nodig in een afvalbak waar je plastic in scheidt? Er zit vast wel een plastic tasje tussen waar je alles in kunt proppen.

5. Plastic hergebruiken

Het is lastig om plastic compleet te vermijden. Zelfs als ik er heel erg op let, verbaas ik me regelmatig wat er toch weer aan plastic mijn huis binnenkomt.

De laatste tijd kijk ik daarom extra goed of ik het plastic kan hergebruiken. Hoe ik dit doe?

  • Plastic flesjes hergebruiken – ik gebruik al bijna een jaar een plastic waterflesje dat ik in Kirgizië kocht.
  • Verpakkingsmateriaal van aankopen kan ik weer hergebruiken als ik spullen verkoop via Marktplaats.
  • Ik gebruik plastic potten om noten, pitten en granen in te bewaren. Glazen potten gebruik ik trouwens om uit te drinken.
  • Plastic tasjes gebruik ik als vuilniszakjes.

En hoewel je misschien denkt dat dit slechts een druppel op een gloeiende plaat is, kun je echt zelf bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid plastic in huis. Wat is jouw tip om thuis minder afval te produceren?

?  Deze blogpost is in samenwerking met Brabantia geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

28 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Roos

    Als we eerst eens eens alle flesjes, chipszakken, drinkpakjes etc die we van huis meenemen ook weer mee naar huis terug namen, in plaats van de natuur als vuilnisbak te gebruiken. En dit ook aan onze kinderen leren. Ik woon buiten en het is verbazend hoeveel (plastic)afval er langs de weg ligt. Men was wel in staat dit mee te brengen, maar niet om het mee terug te nemen? Ouders, voedt uw kinderen op, in hun eigen belang!

  2. 🐐 sjoukje

    ik gebruik herbruikbare netjes voor groente en fruit

  3. 🐐 Sanne

    Ik heb vorige week toevallig net een nieuwe prullenbak gekocht. Het idee van Brabantia is wel erg tof!

  4. 🐐 Saskia

    Ik heb al langer in onze keuken 2 vuilnisbakken staan,een voor rest afval en een voor plastic,waarin sinds kort zakken ingaan die we via de gemeente krijgen.Het leert ook de kids om sneller afval te scheiden.Groenafval verzamel ik op een dienblad met daarop een krantje in de hoek van de aanrecht en gaat aan het eind van meestal de avondmaaltijd naar de groene kliko buiten.Glas gaat inderdaad mee naar de supermarkt, maar helaas staat er niet overal een glas bak. We zijn op de goede weg met hulp van de gemeente waarvan we “heerlijk” 3 grote kliko’s van in de tuin hebben staan

  5. 🐐 Billy

    Goed idee Sjoukje, dit heb ik ook een tijd gedaan, maar ik was de netjes uiteindelijk altijd kwijt. 😉 Nu gebruik ik meestal niet eens een plastic zakje meer en leg ik alles los op de band bij de kassa.

  6. 🐐 Billy

    Vind ik ook Sanne! De pedaalemmers zien er én prachtig uit én Brabantia steunt ook nog eens een mooi doel. Maar jouw prullenbak zal er vast en zeker ook mooi uitzien! 🙂

  7. 🐐 Eva

    Ik gebruik de lege botervlootjes om mijn restjes in te vriezen, is een win win actie want je hergebruikt de plastiek vlootjes en je gooit geen eten meer weg. Leuk als je eens geen zin hebt om te koken, iedereen wat restjes en je hebt weer plaats in de diepvries!

  8. 🐐 ankvangulik

    Plastic is ook een weekmaker van de voeding die erin verpakt is en niet zo best voor je gezondheid. Wist je dat je ook dingen kunt invriezen in lege glazen jampotten? Gaat uitstekend. Glas i.p.v. plastic

  9. 🐐 monica

    Zelf neem ik vaak bakjes en zelfgenaaide stoffen zakjes met een afsluitkoordje mee naar de winkel/markt zodat niet voorverpakte producten hierin kunnen.

  10. 🐐 Andreas

    Kijk ook naar producten als shampoo, douchegel en tandpasta, vaak zit hier microplastic in, dat zou helpen om een scrub-effect te geven. Er zijn voldoende (biologisch) afbreekbare alternatieven, en shampoo is zelfs helemaal niet nodig (je kunt je haar gewoon met water wassen, ik doe dit al jaren, en mijn haar is niet vet, en stinkt ook niet! Haar wordt juist vet door het voortdurend met shampoo te ontvetten.).

  11. 🐐 patricia

    Hele mooie prullenbak. En gebruik je al een jaar een waterflesje uit een ver land? Wat goed!!

  12. 🐐 Joke!

    Als ik wel plastic heb, laat ik het tijdens het koken in de gootsteen liggen. Als ik kokend water afgiet, krimpt het plasic, en wordt compacter.

  13. 🐐 Denise

    Ik heb ook the ocean clean up gefund, wat toevallig. Super dat er nu ook bedrijven zijn die hier geld aan doneren!!

  14. 🐐 Billy

    Hoi Joke, het is geen goed idee om kokend water over plastic te gieten. Er komen bij verhitting van het plastic chemische, schadelijke stoffen vrij. Dan maar een tas vol plastic goed aandrukken met de hand. 🙂

  15. 🐐 Sandra Niemeijer

    Al een enige tijd gebruik ik al biologische “middelen” als groene eep,schoonmaakazijn,baking soda als schuurmiddel,eco afwasmiddel. Zelfgemaakte wasmiddel van Mardeille zeep,voeg een heerlijke lavendelolie toe en je was ruikt weer heerlijk fris! Ook gebruik ik nu blokjes zeep voor het handen wassen en voor onder de douche. Zo kan ik er nog wel veel meer opnoemen Zo ben je toch onbewust en bewust bezig met het verminderen van plastic soup. En het is beter voor je gezondheid!

  16. 🐐 catharina

    De voedingsindustrie moeten stoppen met plastic soep en doosje om de tube tandpasta is onzin

  17. 🐐 Ellenmaria

    Ik koop veel fruit en groente los wat natuurlijk in plastiekzakjes dan gewogen wordt. Die hergebruik ik in de desbetreffende winkel terug. Ik ben nu ook ingeschreven op een zelfplukveld waar ik ook zakjes allerhande hergebruik. nadeel gebruik van de auto om er te geraken. Ga meer proberen te fietsen.

  18. 🐐 Elisa

    Ik gebruik sinds een poos zo goed als geen plastic flesjes meer in de badkamer maar heb alles vervangen door solids die geen verpakking nodig hebben: solid bar shampoo, solid conditioner, blokjes zeep en een aluinsteen als deodorant. Bevalt allemaal uitstekend. De conditioner maak ik zelf, de natuurzeep vnl. van Etsy, aluinsteen van Kruidvat (€ 1,95 gaat bijna een jaar mee!, in kartonnen doosje verpakt). Helaas voor de tandpasta nog geen goed alternatief gevonden, dus dat komt nog gewoon uit tube. Ook maak ik sinds een tijd mijn eigen was- en schoonmaakmiddelen. Ik hergebruik hiervoor lege flessen (van toen ik nog wel kant en klaar kocht). Meeste is op basis van Marseille zeep. Helemaal zonder plastic gaat niet lukken maar het is vele malen minder geworden dan voorheen.

  19. 🐐 Ilga

    Ik heb zelf katoenen zakken voor brood die ik bij de bakker haal gemaakt! 3 zakken hebben mij minder dan 10 euro gekost om te maken, makkelijk uitwasbaaar en 3 plastic zakken minder elke week die bakker moet uitdelen! 👌

  20. 🐐 Jina

    De onderkant van drinkkartonnen en plastic flesjes kun je afsnijden, aarde in doen en gebruiken als kweekbakjes om zaadjes te ontkiemen. YouTube staat vol met recycle ideeen voor flesjes. Plastic zakken kun je met een strijkijzer en bakpapier aan elkaar strijken (raam open). Je krijgt dan een compacte plak plastic voor als je bijvoorbeeld je tas wilt verstevingen.

  21. 🐐 Fenne

    Hey,
    Kijk uit met dat waterflesje dat je al een jaar gebruikt!
    Heel goed voor het milieu maar niet zo goed voor jou zelf.
    Er zitten namelijk veel bacteriën in, ook als je het afspoelt.
    Als je hem echt goed met zeep afspoelt heb je er denk ik geen last van.
    Dus als je dat doet, geen probleem!
    Maar ik wilde het even laten weten.

    Groetjes

  22. 🐐 R

    Goede tips. Ik koop zelf nooit plastic flesjes. Denk ook niet dat het erg hygiënisch is om zo lang met een water flesje te doen en heb wel eens gelezen dat dit dan afbreekt en dat drink je dan ook op in mini deeltjes. Heb zelf een dopper, die kan in de vaatwasser.
    Deze zomer heb ik plastic geraapt op het strand. We vonden heel veel ballonnen en rietjes. Ik heb nu zelf herbruikbare rietjes (https://www.bol.com/nl/p/rvs-gouden-stalen-herbruikbare-rietjes-milieuvriendelijk-8-stuks-met-zakje-schoonmaakborstel/9200000102239449/) en die kunnen ook in de vaatwasser dus dat is erg handig. Ballonnen gebruik ik simpelweg niet meer.
    En verder áltijd mijn eigen tas mee.

  23. 🐐 Leanne

    Ik probeer vaker wasbare producten te gebruiken. Zo draagt mijn zoontje wasbare luiers (scheelt ongeveer 22 kg aan luier-afval per maand!). En zelf ben ik overgestapt op wasbare wattenschijfjes. Dit zijn kleine aanpassingen die een ieder zou kunnen doen!

  24. 🐐 M Van De V

    Eentje voor de vrouwen: Als je 100% zeker weet dat je geen kinderwens meer hebt, laat een spiraaltje plaatsen in uw lichaam, ik heb dit 6 jaar geleden gedaan en ik heb mijn maandstonden niet meer, dus ook geen papier/plastic afval van maandverband meer, als je eens uitrekent hoeveel maandverbanden en verpakkingen je in een jaar tijd uitspaart dan zul je versteld staan. Ik vind het veel gemakkelijker + voordeel dat je de maandelijkse kwaaltjes niet meer hebt. Weer veel papier/plastic afval minder.

  25. 🐐 S o

    Menstruatie cup kan je ook gebruiken voor tijdens menstruatie mocht je geen spiraal willen

  26. 🐐 Tineke

    Sinds kort heeft de Hema nieuwe verzorgings producten waar geen plastic in verwerkt is en de verpakking voor hergebruik geschikt zijn . Goed bezig….

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate