In huis doen we ons best om minder afval te produceren. Toch merk ik dat er vaak onbewust veel afval blijft binnenstromen. Hoe ga ik de komende tijd zorgen voor minder afval in huis - bekijk mijn nieuwe doelen.
Een weg banen door al het straatafval
Nu ik op reis ben in India besef ik me maar altijd te goed hoeveel afval we met z’n allen produceren. In veel plaatsen waar we komen ligt er meer afval op straat dan de heilige koeien op kunnen eten (& dat zijn er een hoop).
Het is niet zo zeer dat de Indiërs nou zulke milieubarbaren zijn, maar het komt doordat er nog geen afvalbedrijven zijn die het afval gezamenlijk inzamelen (ze zijn tegenwoordig wel met een grote overheidscampagne bezig – er is dus hoop). Veel afval dwarrelt rond en belandt in struikjes, beekjes, in koeienmagen of op kleine hoopjes die ze vervolgens weer in de fik steken.
Ook thuis in Delft blijven we veel restafval ons leven binnenhalen. We proberen zoveel mogelijk afval te scheiden, maar toch is het niet altijd eenvoudig om minder afval te produceren.
8 nieuwe afvaldoelen
Ik heb 8 nieuwe doelen voor mezelf gesteld om onze eigen afvalhoop thuis te verminderen. Ga jij ook één of meer van deze doelen in je leven toepassen? 🙂
- We leven in een maatschappij waar veel producten eenmalig gebruikt worden, die vervolgens weer op de afvalhoop terechtkomen. In de supermarkt zit om veel groente en fruit een plastic verpakking (of soms zelfs van piepschuim). Mijn nieuwe doel is om hier de komende tijd nog beter op te letten en meer producten te vermijden (of supermarkten) die veel verpakking gebruiken. Je hoeft niet altijd naar een biologische supermarkt hiervoor, in een Turkse supermarkt is het groente en fruit meestal ook verpakkingsvrij.
- Het uitdelen van gratis plastic tasjes is sinds 1 januari verboden geworden. Toch kun je voor een happekrats plastic tasjes kopen in sommige discount winkels. Neem standaard je eigen tas mee en je bespaart een hoop plastic tasjes weer een smeulende tijd bij de verbranding ervan.
- Het kopen van minder spullen. Ik moet zeggen dat ik echt al vaak drie keer nadenk of ik iets wil aanschaffen, maar heel af en toe laat ik me nog wel eens verleiden door een afgeprijsd shirt die vervolgens niet gedragen word. Zonde, ik wil me echt alleen richten op kwaliteitsproducten die een toevoeging zijn voor mijn leven.
- Verminderen van het restafval. Ondanks onze scheiding van plastic, papier, glaswerk en elektronische apparaten is er nog één belangrijke scheiding door te voeren, gft-afval. Ik ben er persoonlijk niet zo’n fan van om dagelijks een zwerm fruitvliegjes in mijn keuken te hebben, maar er zijn vast andere manieren te bedenken om ons GFT te scheiden. We zullen waarschijnlijk een bakje in de tuin neerzetten om onze groenten- en fruitresten te scheiden (onze tuin grenst pal aan de keuken).
- Ik wil door blijven gaan met het maken van onze eigen schoonmaakmiddelen. Ons zelfgemaakte wasmiddel is een groot succes en levert aanzienlijk minder afval op.
- Meer lokaal gaan kopen. Het is een voornemen die ik vaker maak, soms ook uitvoer, maar uiteindelijk toch vaak weer zwicht voor het gemak van Nederlands grootste kruidenier. In onze omgeving zijn veel boerderijwinkels te vinden die groente en fruit uit de buurt verkopen – meestal verpakkingsvrij.
- Koop niet altijd iets uit gemak. Loop je toevallig door de winkelstraat en valt je oog op iets wat je eigenlijk niet nodig hebt, koop het dan niet. Of het nu gaat om een flesje water (neem je eigen fles mee) of om een extra nagelknipper (want je gaat op reis en het is o-zo-handig om er nog één te hebben). Doe het niet, of bedenk je of je het écht nodig hebt.
- Verspil minder voedsel. Eerlijk gezegd verdwijnen er bij ons weinig voedselresten in de kliko. De stronk van de broccoli wordt gewoon meegestoomd (alleen even de schil eraf halen), pompoensoep kun je ook gewoon met schil bereiden en left-overs bewaren we altijd in de koelkast voor de volgende dag. Mijn nieuwe doel is om gft afval nog verder naar een minimum te brengen.
Gelukkig gebruiken de restaurants in India geen weggooiborden en -bestek, maar het levert nog een hoop gekke gezichten op als we op zoek zijn naar een prullenbak om onze lege waterfles weg te gooien – en niet op de grond. 😉
Wat zijn jouw tips om afval te sorteren? Heb je bijvoorbeeld bakken aan de muur hangen waar je alles in sorteert of wil je gaan beginnen met het scheiden van afval? We zijn benieuwd!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
16 leuke geiten 🐐🐐
Ik doe dit al heel lang. Ik maak zelf yoghurt met melk van de boerderij, die ik in een melkkan haal. Bak mijn eigen brood en koop de voorraad meel in grote papieren verpakking. Eitjes van eigen kippen en het voer daarvoor ook in papieren bulkverpakking. Maak zelf schoonmaakmiddelen. Kruiden, rabarber, wat kleinfruit en pluksla uit eigen tuin. Verzorg een boomgaard als vrijwilliger voor Landschapsbeheer en mag in ruil de appels gebruiken. Verder groente, fruit, aardappels, kaas en vlees uit boerderijwinkels en kraampjes langs de weg. Ik heb een fractie van het afval dat mijn, eveneens alleenstaande, buren hebben. Verder gooi ik geen eten weg, maar verwerk alle restjes en kliekjes mochten die er al zijn tot iets nieuws.
Als je je groente schoonmaakt, dus voor je het gaat snijden dan kan je van het afval een heerlijk bouillon maken.
Ik gebruik daar voor de schillen van de ui, wortel, broccoli nou eigenlijk kan je alles gebruiken .
Bij ons wordt alles apart ingezameld, zoals papier, plastic, glas, blik, ijzer, oude lappen, maar ook je groenteafval. Hiervoor komen ze één keer in de week langs.
Wauw, dat is een hoop! Super leuk & inspirerend! Ik ben wel heel benieuwd naar jouw versie om zelf yoghurt te maken. 🙂
Om jouw probleem van gft afval aan te pakken kan ik ook inderdaad de bouillion van het groentenafval aanraden. Alles kan erin zolang het niet aangetast is, zeker de droge uienschillen geven een fantastisch diepe smaak! Heb je verder al eens aan een wormenbak gedacht om dit afval te vermijden? Dit is een praktische oplossing voor als je kleiner woont, kan perfect in de kelder of berging en je produceert er een goede meststof voor planten allerhande mee.
Hoi Mathé, heel leuk idee om hier zelf bouillon van te maken. Ik ga hier zeker mee beginnen! En een wormenbak is ook een leuke optie, ik ga eens op onderzoek uit… 🙂
Hoi!
In Amsterdam wordt GFT niet apart opgehaald, dus wij hebben op ons balkon een Bokashi neergezet. Neemt bijna geen ruimte in en fermenteert het GFT-afval dus het gaat ook niet stinken. De buurttuin is superblij met deze gezonde fertilizer!
Inspirerend! Wij zijn ook bezig ons afval te minderen. Wat kleding betreft zou ik je nog adviseren, koop alleen fair geproduceerde kleding, doe ik zelf ook en dat betekent dat ik héél veel winkels niet meer bezoek.
Wat betreft de bouillon van de schillen van de groente, ik zou dat wel alleen met bio groente doen anders heb ik het gevoel dat ik het gif uit de schillen trek die vervolgens in de bouillon komen. Succes met je plan.
groetjes, Marianne
Ik neem waszakjes voor in de wasmachine mee naar de supermarkt om mijn fruit erin te doen. Geen plastic zakjes meer bij de groenteafdeling, aan de kassa zien ze wat er in zit, de sticker is er weer gemakkelijk af te halen en kan bij het oud papier, en als de zakjes vies zijn gooi je ze in de wasmachine waar ze eigenlijk voor bedoelt zijn. Nadeel is dat de ritsjes die er in zitten snel kapot gaan dus heb ik zelf zakjes gemaakt van vitrage en een koord erom.
Tegen de stank van de GFT bak helpen silica kattenbakkorrels. Dat zijn kleine brokjes die heel veel vocht kunnen absorberen, werken dus ook goed in de kattenbak en silical is eigenlijk niets anders dan zand, dus geen probleem voor de GFT bak. Een handje onderin en je hebt geen stank meer, dus ook geen vliegjes.
Ik koop groente bij biowinkel en neem dan mijn groene herbruikbare zakjes mee, verkrijgbaar bij o.a. Bespaarbazaar.nl.
Je kan ze als ze vies zijn gewoon uitwassen en ze wegen bijna niks.
Je kan ze ook meenemen naar gewone winkels, of markt.
Biologische groente zijn in supermarkt helaas bijna altijd verpakt in plastic, dus vandaar de keus voor de biowinkel of biologische markt.
Ken je de EM (effectieve micro organismen) site. Ik stop mijn keuken afval in een bakje, doe er Bokashi op, en ga zo door tot het emmertje vol is, dit is geweldige compost. Kan ook in potten. Ik maak ook schoon met (andere) EM en gebruik het voor mijn bijen i.p.v. rook. De moeite waard om op te zoeken.
En wat te denken van je bewegingskwaliteit als je al fietsend of lopend je boodschappen bij de boerderij winkels haalt. Daar kan geen sportschool tegenop 😉
Wij zijn onlangs overgegaan op wasbare luiers. Dat scheelt per jaar per baby zo’n 500 kilo aan wegwerpluiers.
We gebruiken ook wasbare billendoekjes en snoetendoekjes.
Ik heb sinds een jaar een vermicompost systeem. Een bak met compostwormen die mijn groenafval opeten dus. Ik heb die van mij zelf gemaakt van twee gestapelde bakken maar je kan ook kant en klare systemen kopen. Ik geef toe dat het even wat aandacht vraagt bij het opstarten, maar als ze eenmaal gesetteld zijn kan er niet zoveel mis gaan. Vooral niet te veel groenafval voeren in het begin. Het enige wat ik nu nog afvoer zijn uienschillen en knoflook. Daar schijnen ze niet zo van te houden. Ik heb meteen prachtige compost voor het balkon en de moestuin en vloeibare mest voor de kamerplanten.
Je ruikt er bovendien niets van. Ze staan bij mij gewoon naast de prullenbak in de keuken.
Is ook meteen een leuk verhaal als mensen op bezoek komen of vragen naar je huisdieren 🙂
Ha Billy. Zie nu pas je reactie op het zelf yoghurt maken. Ik heb een Lidl Yoghurtmaker. De rauwe melk aan de kook brengen, afkoelen tot een graad of 40, niet warmer (vleesthermometer) en op 1 liter melk, 2 dl. zelfgemaakte Griekse of Turkse yoghurt toevoegen onder goed roeren. Ondertussen apparaat aandoen op minimaal 10 uur, maar liever 12 tot 15 uur en brandschone potjes, zonder deksel in apparaat opwarmen. Het warme yoghurtmengsel in de potjes gieten en op een rustige plaats de hele nacht laten broeden. In de ochtend voorzichtig, zonder schudden, de dekseltjes erop en in de koelkast ermee. De volgende ochtend zijn ze perfect. Ongeveer eens in de 5 tot 8 rondes moet je weer starten met nieuwe yoghurt. Ik vind die van de Lidl erg lekker. Deze methode werkt beter en consistenter dan hooikist of thermos methodes. Je krijgt dikke standyoghurt met een heel milde smaak, echt geweldig lekker en romig. Je kunt ook van Severin extra potjes krijgen (7 of 14 stuks) die in het apparaat passen. Dan kan je iedere keer nieuw maken zodat er een constante productie is. Je kunt ook houdbare biologische melk gebruiken, dat hoef je niet te koken, verwarmen tot 40 graden geeft wel een beter, dikker resultaat.
Ik ben ook druk met minder afval en rommel produceren. Mijn tip: als iets kapot is, niet meteen naar de winkel voor een nieuwe! Soms kun je het zelf repareren of een onderdeel laten vervangen.