Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Teveel spullen in huis? Pas deze technieken toe om je huis op te ruimen!

Na een dag op pad te zijn geweest kom je thuis en voel je je niet prettig in je eigen huis. Je hebt het gevoel dat alles in de weg staat en je ergert je aan al die tierelantijntjes overal. In dit artikel geef ik je inspiratie hoe je je huis opruimt door rust te creëren in zowel je huis als je hoofd.

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

Staan jouw planten ook zo in de weg?

Laatst deed ik afstand van een aantal planten. Ik ben gek op planten, maar soms vergeet ik dat ze ook enorm hard kunnen groeien. En dat is leuk tot op een zekere hoogte. Wanneer ze echt in de weg staan, is het voor mij tijd om ze weg te doen. Ik maak er dan vaak een foto van en stuur die door in een Whatsapp groep van de buurt. Of ik geef hem gewoon weg aan een familielid of vriend die ik er blij mee kan maken. Win-win!

Stel jezelf de vraag: kan ik zonder dit?

Wanneer ik mijn kasten induik en die grondig wil doorspitten, merk ik dat ik vaak spullen heb of bewaard heb van de vorige opruimbeurt. Spullen die ik zelden of nooit in handen heb gehad. Ik stel mezelf de vraag: kan ik zonder dit? En dan gaat het heel vaak meteen de deur uit.

Spullen die ik de afgelopen tijd weg heb gedaan:

 1. Misschien is je kledingkast opruimen wel de belangrijkste factor als het om rust in je hoofd creëren gaat. Je staat immers iedere dag voor de kledingkast. Wanneer je een chaos in je kast hebt, heb je ook chaos in je hoofd. Creëer rust in je kledingkast door kledingstukken te sorteren op soort, kleur of seizoen. Iedere keer als er weer een nieuw seizoen begint, loop ik alles bij langs. Heb ik iets een jaar of twee jaar niet aangehad, gaat het op de stapel weg ermee. Niet de prullenbak in natuurlijk, maar naar een goed doel. Zo maak je iemand anders er ook blij mee.
 2. Boekjes, notities, bonnetjes, reclamedrukwerk en ga zo maar door. Wanneer ik papierwerk wil bewaren, zorg ik er voor dat ik het in een geordende map wegwerk of er een foto van maak.
 3. Ik heb laatst ook veel boeken naar de kringloopwinkel gebracht. Boeken nemen namelijk veel ruimte in. Ik maak sinds dit jaar gebruik van de app Storytel (aanrader!). Via deze app kan ik boeken luisteren, dus heb ik geen tastbare boeken meer nodig. De boeken die ik weg gedaan heb, heb ik eerst opgeslagen in de Storytel app, zodat ik ze nog wel kan luisteren.
 4. Tijdschriften en kranten nemen ook veel ruimte in. Je denkt hierbij al snel ‘Oh dat artikel lees ik nog wel een keer’. Maar dat gaat er uiteindelijk toch nooit van komen en dat weet jij ook. Waarom zou je die krant van 4 maanden geleden dan nog bewaren? Het oogt alleen maar rommelig en als je het echt nog een keer wilt lezen, maak er dan een foto van. Net als met tijdschriften, als je er niks meer mee doet, kun je ze net zo goed weg doen. Ik leg bijvoorbeeld interieur tijdschriften allemaal op soort op een stapel. Dan oogt het netjes en het ziet er ook gewoon gezellig uit en zo pak je toch sneller bij een kopje koffie nog eens dat tijdschrift erbij.
 5. Jullie hebben vast ook wel in huis zo’n rommelbak waar alle troepjes in gaan. Zoals kabels, opladers, pennen, hoesjes en nog meer van dat soort dingetjes. Loop eens in de zoveel tijd die rommelbak eens grondig door en kijk wat er van weg kan. Misschien zitten er zelfs wel waardevolle dingen in die je eventueel op marktplaats zou kunnen zetten.

Iets nieuws in huis? Doe dan eerst iets weg

Zo af en toe houd ik er van om naar de kringloop te gaan. Dan kom ik weer thuis met een oud vaasje of een leuk lijstje. Maar ook deze dingen stapelen zich op. Laatst heb ik weer veel van dit soort spullen teruggebracht naar de kringloop. Als je houdt van afwisseling, dan is dit een goede optie, want je bent niet veel geld kwijt en je hebt vaak wat unieks. Spreek dan wel met jezelf af, dat wanneer er iets in huis komt er eerst iets uit moet.

Als je het bijhoudt, dan blijft het ook netjes in huis en houd je het voor jezelf ook gemakkelijk. Wanneer je je huis opruimen altijd maar uitstelt, dan ben je uiteindelijk veel langer bezig met opruimen. Maak er een vast ritueel van. Zet een lekker muziekje op en ga aan de slag!

Welke spullen ga jij vandaag nog de deur uit doen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Anna

  Leuk artikel, en her en der pijnlijk herkenbaar.
  Voor mij hielp het al een heel stuk om groter te gaan wonen: van studentenkamer en daarna een studio naar een rijtjeswoning (in m’n eentje). Alles kan nu namelijk echt een plek krijgen in plaats van een te volle kleine ruimte en creatieve oplossingen. In mijn vorige huis stond de stofzuiger onder de eettafel en de wasmachine naast mijn bed. Nu hebben spullen echt een plekje gekregen. Want wat ik wel heb geleerd na vele verhuizingen, het is goed om spullen weg te gooien maar als je ze te snel weggooit koop je ze een half jaar later weer opnieuw als je niet oppast 😉 en das ook niet goed voor de planeet. Ook heb ik wel vaker veel spullen weggegooid tijdens verhuizen waar ik later spijt van kreeg. Niet alles is vervangbaar helaas.
  In mijn huis geldt: zooi mag zich alleen voortplanten op de zolder. Twee keer per jaar ga ik er doorheen en als ik spullen langer dan een jaar niet heb gebruikt en ze zijn niet specifiek dan gaat het weg. Maar het belangrijkste voor mij is dat alles een plek moet hebben, anders blijft het slingeren.
  En inderdaad af en toe de kledingkast uitmesten en de seizoensspullen naar zolder verbannen helpt ook.
  En die tientallen leuke sokken die ik voornemens ben geweest om te stoppen afgelopen jaren heb ik ook maar weggegooid want ik doe het toch niet.

  Iedereen succes met het huis netjes houden dit jaar 🙂

 2. 🐐 Dario

  Dank je wel voor de handige tips, kan ik zeker wat aan hebben.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate