Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5x schoon huis voordat je op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, maar ontspannen terugkomen is misschien nog wel veel leuker! En wat is er fijner dan thuiskomen in een schoon en opgeruimd huis? Niets natuurlijk!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Hup, aan de kant

Een huis compleet opruimen net voordat je weg gaat, dat werkt niet. Je hoofd is al bij de vakantie en je probeert alle belangrijke zaken na te gaan, zodat je niets vergeet in te pakken. Heb je weinig tijd, zorg dan dat je huis er op het oog netjes uit ziet.

Haal even een doekje over de keukentafel en het aanrecht, doe de gordijnen open, maak je bed op en schud de kussens wat op.

Probeer ook de eettafel vrij van spullen te maken, zodat je in een visueel opgeruimd huis terecht komt. Dan lijkt het net of 

2. Plan ruim van tevoren

Een vakantie boek je vaak maanden of weken van te voren, daarom kun je je daar goed op voorbereiden.

Probeer niet alle schoonmaaktaken en op te ruimen dingen in de laatste dag voor vertrek te doen, maar kijk of je een paar dagen van tevoren alvast een aantal schoonmaaktaken kunt verrichten.

Het is natuurlijk herkenbaar om alles uit te stellen tot het laatste moment, maar even snel een stofzuiger door het huis halen, het aanrecht afnemen en een borstel door de toiletpot halen zorgt ervoor dat je fris het huis verlaat.

3. Last minute schoonmaaktaken

Een aantal taken kun je het beste van tevoren doen. Haal de dweil net voordat je weg gaat door je huis, zodat niemand jouw schone vloer meer kan bevuilen.

Verschoon ook nog even het beddengoed, het is wel zo fijn om terug van vakantie in een schoon bed te stappen.

Verzamel ook even alle vuilniszakken en stop in elke prullenbak een nieuwe zak. Zo voorkom je dat je in een stinkend huis thuiskomt.

Nog een kleine tip: vergeet ook de koelkast en de fruitschaal niet na te kijken. Niets is zo vies als een stinkende koelkast en rottend fruit op tafel (met de nodige fruitvliegjes..!).

4. Babysitten zonder kids

Ga je voor een langere tijd weg (denk aan een paar weken, of zelfs een paar maanden!) dan is het verstandig om iemand te vragen op je huis te passen.

Wellicht kan deze persoon jouw woning bewonen voor de tijd dat je weg bent, dat is ook nog eens veilig. Deze persoon woont gratis in jouw huis en in ruil hiervoor kun je vragen of hij of zij een aantal schoonmaaktaken of zich wil nemen en ervoor wil zorgen dat het huis spik en span is als jij weer in Nederland arriveert. Ook handig als je huisdieren hebt of veel post ontvangt!

5. Anti-stress-vakantie-checklist 

Ook altijd veel stress als je op punt staat te vertrekken? Loop deze checklist na en je vergeet nooit meer iets:

 • Alle elektrische apparatuur op standby (scheelt geld én het is goed voor het milieu) of zet de stoppen in je meterkast uit.
 • Doe het gasfornuis uit (en zet de gaskraan dicht).
 • Zorg dat de koelkast is leeggeruimd (en trek eventueel de stekker eruit en maak de koelkast schoon).
 • Doe alle deuren (óók de achterdeur) op slot.
 • Laat geen (natte) was meer in de wasmachine. Weg met die vieze, natte lappen.
 • Heb je een alarm? Zet deze dan aan als je met je koffer de deur uitloopt.
 • Doe alle ramen dicht, maar laat een aantal ventilatieluiken open.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Tine VDS

  Hallo,
  Graag wil ik dit pakket winnen!
  Ik heb geen ultieme schoonmaaktip, maar gebruik er verschillende om mijn huishouden te streamlinen. Minimaliseren, dagelijks opruimen en met mijn nieuwe Dyson steelstofzuiger een rondje maken. Dagelijks wasje en ineens de natte was op kleerhangers hangen zodat in quasi niets moet strijken of vouwen,…
  En iedereen van het 7 koppige gezin inschakelen om wat te helpen!
  Dat werkt voor ons om met 2 (bijna) voltijds te werken, zonder huishoudhulp!
  Ik gebruik de method allesreiniger spray al om keuken en andere oppervlakken mee te poetsen. Met microvezeldoekje is het zo gedaan en ruikt alles lekker fris naar lavendel. Benieuwd naar de andere producten…

 2. 🐐 Sara

  Wat jammer dat vaak veel acties via facebook gaan. Dat snap natuurlijk wel naar bekendheid en promotie toe, maar wat met mensen die niet meedoen met facebook en hun tijd liever in het huishouden steken dan uren social media te volgen? 😉

 3. 🐐 leukegeit

  Hoi Sara, goed dat je dit aangeeft. Winnen is ook mogelijk door je ultieme schoonmaaktip onder dit artikel achter te laten. 🙂

 4. 🐐 Toos

  Als je huisdieren hebt vergeet dan niet om je stofzuiger zak te legen of weg te gooien, Dit is tijdens hete zomerdagen een kweekbak voor eventuele vlooien

 5. 🐐 Ellen

  Hallo allemaal!

  Vaak stel ik opruimen uit, terwijl ik toch een heel onrustig gevoel krijg bij een rommelig huis. Het lijkt een hele zware klus om er aan te beginnen, veel zwaarder dan het in werkelijkheid is. Het motiveert me om met mezelf de afspraak te maken dat ik snel en efficiënt ga opruimen en dat een half uurtje voldoende is. Ik verdeel alles in fases. Eerst rondslingerende kleding opruimen, sorteren. Wat moet in de kast, wat moet er gewassen worden? Daarna alles opruimen wat in de vuilnisbak kan. Afwas bij mekaar zetten, … enz, enz… Als ik dan een half uurtje bezig ben, ziet het er inderdaad al veeeeel beter uit. En meestal heb ik dan zin om nog verder te gaan en alles grondig onder handen te nemen. Resultaat: op korte tijd toch veel gedaan, een net huis en een tevreden gevoel!!!

 6. 🐐 Marleen

  Mijn ultieme natuurvriendelijke schoonmaaktip: een vuile oven reinigen met baking soda en warm water. Oven nat maken, bestrooien met baking soda, laten inwerken en wegvegen! Ik geloofde het zelf eerst niet maar het werkt echt.

 7. 🐐 Karolien

  Mijn schoonmaaktip met wasverzachter: -Luchtverfrissers ruiken vaak erg sterk. Ik maak mijn eigen lekkere luchtverfrisser door een plantenspuit te vullen met water en een flinke scheut van mijn favoriete wasverzachter. Heel subtiel, lekker goedkoop en toch een lekkere geur die lang blijft hangen. Dit mengsel kan je ook gebruiken als textielverfrisser.
  -Wanneer ik een tafel afstof die ik vaak gebruik, gebruik ik dan voor het afstoffen een sopje met daarin wasverzachter. Dit resulteert dat mijn tafel langer stofvrij blijft, het trekt dus minder stof aan.
  -Lepel een halve sinaasappel uit en sprenkel wat zout in de overgebleven schil of steek een lucifer aan in het toilet. Dit doet wonderen met de lucht/geur in het toilet

 8. 🐐 Jolanda

  Mijn tip; probeer geregeld iets anders. Verandering maakt poetsen leuk!

 9. 🐐 Cindy

  Mijn tip is: vul een spuitfles met scheutje allesreiniger en schoonmaak azijn. Gebruik daarbij een microvezel doekje. Zo kan je snel alles wat je tegenkomt schoonmaken. Bv vingers op deuren. Salontafel, vensterbank etc. Groetjes Cindy

 10. 🐐 germa

  Mijn werk is het helpen van oudere mensen in de huishouding.
  Mijn tip: Begin met een grote lach aan je nieuwe dag,zet je mooiste muziek op en zorg ook dat je zelf nettjes gekleed bent(geen oude kloffie).
  Op deze manier heb je gewoon zin om te gaan poetsen.
  Veel werkplezier allemaal

 11. 🐐 Erica

  ruim alles op, maak de huishoudelijke taken inzichtelijk, maak een planning en probeer je daaraan te houden. Dan hou je tijd over voor leuke dingen. Zoals relaxed op vakantie gaan.

 12. 🐐 Anneke

  Doe elke dag een kamer tot in de puntjes, zo blijft je huis perfect schoon maar wordt het werk je nooit te veel!

 13. 🐐 leal van leeuwen

  een beetje waspoeder in je stofzuiger-zak doen, ruikt het meteen erg lekker tijdens en na het stofzuigen

 14. 🐐 Jolanda Sinke

  Maak een huishoudplanner. 52 weken verdeling. Maak klussen inzichtelijk en bepaal hoe vaak de klus gedaan moet worden. Wanneer je het 1 X gedaan hebt plan je de klus voor de rest van het jaar ook in. Zo blijft je huis schoon en je hoofd opgeruimd! Ook een Eyeopener. Een klus die ik heel vaak deed heb ik in de praktijk eens 1 X gedaan en toen gewacht tot de klus echt nodig was. Dat bleek minder vaak dan ik in de eerste instantie de klus klaarde! Ik ben heel benieuwd naar Method! Van lekkere geuren word ik blij!

 15. 🐐 aleida

  Erger je je ook zo aan theeaanslag in je theeglazen?
  Een prop aluminiumfolie in het bestekbakje van je vaatwasser, en je bent ervan verlost.
  Als het folie zwart is geworden, vernieuwen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate