Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een brandschoon toilet in 5 minuten

Het toilet schoonmaken is misschien niet je favoriete klusje, maar toch moet het gebeuren. Doe het daarom zo snel mogelijk! Hoe? Met dit supersnelle stappenplan is jouw toilet in 5 minuten brandschoon. Ready, set, go!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Stap 1: van buiten naar binnen – halve minuut

Het gehele toilet moet schoongemaakt worden, maar hoe effectiever je dit rotklusje aanpakt, hoe sneller het gedaan is. Een effectieve manier om de wc schoon te maken, is om van buiten naar binnen te werken.

Doe de wc-deksel en -bril omhoog, haal oude reinigingsblokjes uit de toiletpot en hou je beste schoonmaakproducten in de aanslag. Persoonlijk vind ik het ‘t meest hygiënisch om plastic handschoentjes aan te doen, je weet maar nooit wat je tegen komt!

Stap 2: aan de slag – 1 minuut

Het voorbereidende werk is gedaan, klaar om snel aan de slag te gaan: we hebben immers maar vijf minuten om dit klusje te klaren en je eerste halve minuut is al verstreken.

Mijn voorkeur gaat uit om van binnen naar buiten te werken. Pak de wc-borstel bij de hand en doe het door jouw gekozen schoonmaakmiddel in de toiletpot. Eventueel dus handschoentjes aan en schrobben maar. Door de wc borstel te gebruiken hoef je niet ver met je hand in het toilet, wat toch net even prettiger is. Probeer goed te boenen en probeer ook zo ‘diep’ mogelijk te gaan, want ook als je verder kijkt dan je neus lang is, valt er vaak een hoop schoon te maken.

Stap 3: wc en omstreken – 1,5 minuut

Niet alleen de toiletpot begint na een tijdje vies te worden, ook laat ieder gebruik zo zijn sporen na rondom het toilet. Dat is dus ook belangrijk om schoon te houden. Alvorens je daar aan begint, moet je het doekje tussendoor goed schoonmaken, zodat je nieuwe oppervlaktes met een schone doek reinigt.

Dit geldt natuurlijk altijd tijdens het schoonmaken, maar vooral met zo’n klusje als het toilet is dit heel belangrijk. Neem alle kitrandjes goed af, evenals de toiletpot (aan de buitenkant dus) en de stortbak. Vergeet ook niet het drukknopje, de lichtknop én de deurklink goed schoon te maken. Dit is een plek met veel bacteriën en dus extra belangrijk.

Stap 4: sopper de sop – 1,5 minuut

Nu de binnenkant van de toiletpot en de toiletruimte brandschoon zijn en weer blinken, kun je beginnen aan de bril en deksel. Vooral met mannen in huis, is het soms goed om de bril eens op te tillen en deze grondig schoon te maken. 😉 Probeer alle hoekjes en gaatjes goed schoon te maken, zodat alles weer straalt en lekker ruikt. Als zowel de bril als de deksel schoon zijn, neem je deze af met een droge doek zodat echt alle stofjes en viezigheid is verwijderd.

Stap 5: een opfrissertje – halve minuut

Nu ben je bijna klaar en blijft er dus nog 1 minuutje over. In deze laatste minuut geef je jouw toilet de finishing touch. Leg wat nieuwe wc-rollen neer, vervang het oude reinigingsblokje met een nieuwe voor een lekkere geur. Hang een nieuwe handdoek op en controleer of er nog voldoende handzeep in het pompje zit.

& klaar is kees

Yes, je bent klaar! Nu kunnen jij en je huisgenoten, gezinsleden en gasten weer gebruik maken van een heerlijk schoon toilet. Zoals je ziet is dit soms vervelende klusje in slechts 5 minuten gepiept – geen reden dus om dit voortaan meer uit te stellen.

Als je deze routine iedere week doet, zul je zien dat je nooit meer een vies toilet hebt en maak je van deze 5 minuten misschien wel 4 minuten. Voor kalkresten in en op het toilet, kun je eventueel een halve citroen gebruiken en het kalk hiermee losweken. Een natuurlijk en goedkoop middel om dit weg te halen.

Leef je met veel mensen in een huis of heb je regelmatig gasten? Dan zou je kunnen overwegen om een pakje schoonmaakdoekjes in het toilet te leggen. Is het toilet echt vies, dan kun je de gebruiker aansporen om zijn of haar eigen viezigheid even weg te halen. Dat werkt hier over het algemeen heel goed!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 christine

  De voet van het toilet en achter het toilet toch ook hé.Vind ik rotvervelend.Leve de hangende wc.

 2. 🐐 Rinske

  Dag allemaal, ik heb altijd geleerd om echt van buiten naar binnen te werken: deur, deurkruk buitenkant, daarna binnenkant met slot, lichtknopje en fonteintje en daarna pas toiletpot zelf. De meeste bacterien zitten op deurkruk en lichtknopje. Een fijne dag verder en plezier met poetsen.

 3. 🐐 Miling

  Het is hygiënischer om eerst de minst vuile plekken schoon te maken. Dus de deurhendel, lichtknop. Pas als laatste de wc-bril en daaronder. Daaronder moet je overigens altijd poetsen! Laat de borstel ook even weken in het reinigingsmiddel, dan wordt de borstel ook goed schoon.

 4. 🐐 Jeanny

  Hoi .
  Ik doe de deurhendels/lichtknop dagelijks afnemen met een beetje toiletpapier vochtig gemaakt met alcohol 70%. Ik vind het handig zeker wanneer iedereen in huis ziek is. Dan wil je alles extra ontsmetten.
  En de tip over schoonmaakdoekjes zodat iedereen even z’n eigen rommel opveegt is een hele goeie.

 5. 🐐 Boukje

  Als je deze routine iedere week …..? nee hoor , iedere dag het toilet schoonmaken. Is zo gepiept.

 6. 🐐 Nelly

  Handschoenen aan voor het schoonmaken van je toilet ? Echt niet nodig!! Doe dit alleen als er een (buik)griep heerst onder je huisgenoten en werk dan zoals Milling terecht opmerkt, andersom. Eerst de deurknop, lichtknopje en uiteindelijk als laatste het toilet zelf anders verspreidt je de ziekmakende bacteriën juist.
  Voor gezonde mensen is de angst voor gewone bacteriën ongegrond. Dus geen handschoenen aan doen maar gewoon je handen wassen na de schoonmaakklus.

 7. 🐐 leukegeit

  Hoi Rinske, je hebt helemaal gelijk. We hadden stap 3 en 4 per ongeluk omgedraaid. Is aangepast, wel zo hygiënisch! 😉

 8. 🐐 greja.

  Ieder heeft zo haar of zijn methode. Op z nminst driex pw schonen zeker als er heren in huis zijn.

 9. 🐐 Eva

  Bah, leer de heren zittend plassen, en je toilet wordt nog niet half zo vuil! Gelukkig een propere man hier in huis 🙂

 10. 🐐 Nienke

  Schoonmaakdoekjes na gebruik aub wel in de prullenbak!
  En goede tip van de citroen, lekker milieu vriendelijk.

 11. 🐐 Marleen

  Ik heb een spuitflesje gevuld met een verdunning van gewone Dettol en een beetje allesreiniger. Soms azijn. Ik spuit regelmatig op de klinken, drukknop, kraan en de wc. Even laten zitten en dan met wc papier droogvegen. Regelmatig nieuw pakken, natuurlijk. Heb je ook geen gedoe met sopjes maken en in de gaten houden welk doekje waarvoor gebruikt moet worden. En het is nog sneller gebeurd.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate