Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Last van een stinkend toilet? Zo kom je er van af!

Het kleinste kamertje in huis - het toilet. Je wilt natuurlijk dat deze ruimte lekker schoon en fris is, maar toch is een stinkend toilet niet altijd te voorkomen. Wij geven je een paar handige tips om je stinkende wc weer fris te laten ruiken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Regelmatig poetsen

Door regelmatig je toilet schoon te maken, zorg je ervoor dat het kleinste kamertje in huis fris blijkt ruiken. Maak de toiletbril en de pot goed schoon, zowel van binnen als van buiten.

Gebruik voor het schoonmaken van je toilet een krachtig schoonmaakmiddel. Schoonmaakazijn is bijvoorbeeld een heel geschikt middel om van een stinkend toilet af te komen. In dit artikel lees je nog een stap voor stap hoe je dit voor elkaar krijgt.

2. Lekker fris

Iedere dag je toilet schoonmaken is natuurlijk iets te veel van het goede, maar je kunt er wel voor zorgen dat er altijd een lekkere geur hangt in het kleinste kamertje.

Hang bijvoorbeeld een lekker ruikend toiletblokje op in de toiletpot of zet een spuitbus met luchtverfrisser naast de wc neer. Een geurkaars of geurstokjes in het toilet doen het ook altijd goed. Kies wel een geur die je nergens anders voor wilt gebruiken, anders krijgt iedere ruimte de associatie met het toilet. En of je daar nou zo blij van wordt… 😉

3. Urinelucht in voegen

Nog steeds last van een stinken toilet na bovenstaande tips? Pak het dan wat grootser aan. De kans bestaat dat de urinelucht in de voegen is getrokken. In dat geval kun je schoonmaken wat je wil, maar blijkt de vieze geur in je toilet hangen.

Maak een sopje van heet water en schoonmaakazijn of biotex en ga met een schuursponsje over de voegen heen. Goed afspoelen met heet water. Op deze manier zul je de urinelucht in het toilet verwijderen.

4. Bleekmiddel versterkt urinelucht

Bleekmiddel is een veelgebruikt middel om de badkamer en het toilet mee schoon te maken, maar wist je dat bleekmiddel de urinelucht juist versterkt? En die urinegeur is nu precies wat je juist niet meer wilt ruiken.

Gebruik in plaats van een bleekmiddel te gebruiken schoonmaakazijn, allesreiniger of groene zeep.

5. Oma’s cola tip

Een glaasje cola op z’n tijd is lekker, maar ook bijzonder handig in het huishouden. Bijvoorbeeld om de wc van aangekoekte resten te ontdoen. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar een flinke scheut van de donkere vloeistof in de toiletpot kan wonderen doen.

Giet ongeveer een halve liter cola in de toiletpot en laat dit minstens twee uur intrekken. Spoel vervolgens het toilet door en ga flink schrobben met een wc borstel. Je zult zien dat (stinkende) aanslag in je wc met de zon is verdwenen. Deze tip werkt overigens ook voor de goot of douchebak.

6. Maak een smeersel van baking soda en citroen

Nog zo’n handige DIY tip om een stinkend toilet weer lekker fris te laten ruiken: meng een deel baking soda met wat citroensap, zodat er een glad mengsel ontstaat (ongeveer de substantie van yoghurt). Smeer de binnenkant van de toiletpot hier mee in en laat dit een uurtje staan.

Vervolgens lekker schrobben met een toiletborstel (of een schuursponsje, voor de echte durfal) en je toilet zal heerlijk fris ruiken. Zeg maar dáááág tegen een stinkend toilet.

Wat is jouw ultieme tip om van een vies ruikend en stinkend toilet af te komen? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

13 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Maria

  Lieve mensen, ik geniet altijd van je naam en de vele handige huishoudtips. Maar deze keer ga je wat mij betreft in de fout, met al die chemische luchtjes en geurkaarsen. Ze zijn namelijk hardstikke ongezond en tasten je luchtwegen aan. Je bent er natuurlijk niet al te lang, maar het is gemeen chemisch spul, ook voor de schoonmaakmiddelen. Wat dat betreft is azijn dan niet zo slecht. Maar we moeten maar weer eens leren dat luchtjes bij het leven horen en ‘lekkere’ luchtjes niet altijd in ons voordeel zijn.
  Dank voor je inzet!

 2. 🐐 Mathilde

  Inderdaad, een toilet moet niet naar urine ruiken. Eens. Elke dag met de borstel een draai door de pot met wat azijn en groene zeep erbij, is wat mij betreft afdoende. Chemische middelen zijn ook nog eens slecht in het riool, het doodt de bacterien die de poep moeten afbreken. Het is slecht voor milieu, onze toekomst.
  De tip om de voegen goed schoon te maken, vind ik subliem. Dank je wel!

 3. 🐐 Mink

  Dank voor de tips. Maar laat liever de chemische geurbkokjes en stokjes achterwege. Het is behoorlijk giftig voor iedereen en kan astma veroorzaken of verergeren.. ik moet Mn adem inhouden. Zet liever een raampje open.

 4. 🐐 Brigitte

  Ik heb een ventilator in het toilet. Hij gaat automatisch aan en uit, enkomt uit in de garage. Die is soms minder fris!

 5. 🐐 Gustaaf

  Wie één of meer mannen in huis heeft (het maakt niet uit of ze groot of klein zijn) die altijd staande willen plassen, zullen het wel weten: mikken is meestal niet hun sterkste eigenschap. Om van zelfoverschatting nog maar te zwijgen.
  Persoonlijk ben ik me terdege bewust van mijn beperkt jagerstalent en andere te’kort’komingen; ik plas zittend. Dat is ook nog eens handig omdat je dan twee handen vrij hebt om je vriendenkring te whatsappen dat je even niet bereikbaar bent omdat je aan het plassen bent.
  Maar ik dwaal af; het ging dus om de urinegeur. Toen hier ten huize het laatste, staand plassende, kind het nest had verlaten, heb ik eens de tijd genomen om de wc-brillen helemaal te demonteren. Ik bespaar jullie de details maar ik kan verzekeren: het loont de moeite. Wat er zich na verloop van tijd allemaal in en rond die gaten waardoor zo’n bril wordt vastgemaakt aan de pot gaat ophopen, grenst aan het onvoorstelbare. Een moeilijk na te maken substantie, zowel qua geur als qua samenstelling.
  Ik doe het (dat demonteren) sindsdien elk jaar een keertje, die staand plassende (schoon)kinderen komen nog wel eens op bezoek, en ik kan je verzekeren dat het sindsdien een stuk aangenamer toeven is op onze toiletten.

 6. 🐐 Marlinda

  Mijn man plast zittend. Dus geen gespetter wat op je voegen kan komen. Scheelt een hele hoop werk en het schijnt beter te zijn voor de prostaat.

 7. 🐐 Francis

  Ik gebruik voor de geur een geursteen en spuit daar wat parfum op. Er blijft altijd wel n restje of flesje wat minder geliefd is.
  Ook verse kruiden bv rozemarijn. Heb n hele grote struik staan. Dus n mandje hiermee vullen voila. Klaar is Kees.

 8. 🐐 Marjan

  Gustaaf: jij kunt schrijven! He, wat een genoegen! De tip met de kruiden lijkt goed, maar het verdwijnt zo gauw. Hier in Finland is een ouderwetse soort vloeibare zeep die van dennen wordt gemaakt.
  ..het ruikt er niet naar. De geur is eerde een beetje lysolachtig maar vaag genoeg om niet storend re zijn…ik ben ineens geinspireerd om het voor de WC te gebruiken. En spetteren tegen de bril: dat is niet alleen aan mannen voorbehouden. Ik denk trouwens dat je de geurstokjes wel zou kunnen gebruiken, mits je zelf de vloeistof samenstelt die de stokjes later als geur weer afgeven. Lavendel, eucaliptus, citroen en tea tree zijn voor bijna niemand schadelijk (denk niet alleen aan astma patienten maar ook aan kleine kinderen!)en ze ruiken fris…ook in combinatie met ontlasting of urine. Ooit heb ik mijn man eens een luchtverfrisser voor in het toilet cadeau gedaan: Een oude deodorant verstuiver (Weleda heeft daarvoor hele goede !, maar misschien kun je zulke verstuivers ook los kopen). 1/4 goede alcohol zonder extra..dus wodka of jonge jenever…etherische olien naar keuze. Vooral de citrus kun je rijkelijk gebruiken…een 20 druppels op 100ml, naast iets anders…ik had zo’n 40 druppels alles bij elkaar, en gekookt afgekoeld water. Telkens goed schudden voor gebruik en een beetje verstuiven. Met gebruik van de goede olien is deze luchtverfrisser absoluut niet schadelijk. Laat je informeren in de winkel waar je de olien koopt en wees er zeker van dat je eerlijke olien gebruikt…namaak is nl wel schadelijk. Wel eens bedacht hoe een parfum de lucht van poep nog benauwder maakt? Ik zou de geursteen dan ook voor zuiver etherische olien gebruiken…maar het verdwijnt snel…toch een beetje jammer.

 9. 🐐 J.ciere

  Heren ga toch zitten voor plassen het is schoner en ook nog gezonder.

 10. 🐐 Henderik

  Heren moeten staand! plassen, onlangs net gehoord van uroloog.

 11. 🐐 Tio

  Als er een rioollucht hangt helpt niets meer. Net heb ik de rioolonstoppingsdienst gehad en die heeft een toiletblokje verwijderd. Nadat ze weg waren en de verstopping bleek opgelost rook alles naar rioollucht en rook zeer bedwelmend. Ook toiletverfrissers helpen niet meer. Het is alsof de riool open staat. het is een bezoeking om naar het toilet te gaan.

 12. 🐐 Tio

  Chloor is helemaal niet goed voor het toilet. Het maakt resistent tegen bacterien.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate