Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je schoonmaak skills verbeteren – 5 tips

Schoonmaken kan iedereen, maar goed schoonmaken blijkt soms lastiger dan gedacht. Gebruik je wel het juiste doekje? Met wat voor middel maak je schoon? Wij hebben 5 tips voor je verzameld om je schoonmaak skills nog beter te maken!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Eerst stofzuigen dan vochtig afnemen

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen volgorde van schoonmaken. Misschien doe je het al goed, maar het is belangrijk om eerst te stofzuigen en daarna pas met een vochtig doekje over meubels en vensterbanken te gaan.

Als je stofzuigt, zuig je veel stof op, maar niet alles. Het stof wat niet opgezogen wordt verspreid je onbewust door de kamer, om vervolgens neer te dalen op je meubels. Hartstikke zonde dus om eerst af te nemen en vervolgens een deel van het stof weer te verspreiden!

2. Je vaatdoekje vervangen

Het is echt waar: je toiletbril bevat in veel gevallen minder bacteriën dan het vaatdoekje. Met een vaatdoekje neem je de eettafel en het aanrecht af, om vervolgens ook nog even over het gasfornuis te gaan. Daarnaast pakt iedereen het doekje met ongewassen handen aan en voelen bacteriën zich erg thuis in een warme natte omgeving. Heel erg vies dus.

Het alternatief? Wegwerpdoekjes. Deze zijn natuurlijk totaal niet duurzaam, daarom hebben we nog een andere tip voor jullie: leg het vochtige vaatdoekje voor 30 seconden in de magnetron en spoel het vervolgens goed uit. Door de warmte uit de magnetron kunnen de bacteriën niet in leven blijven.

3. Was vaker op een kort programma

Een gemiddelde wasmachine doet er zo’n twee uur over om de was schoon te maken. Dat kost veel tijd, water, energie en het is vaak onnodig. Neem bijvoorbeeld sportkleding. Deze kleding heb je kort aan, maar je zweet er wel in. Door deze kleding op een kort programma te wassen, worden ze weer schoon en fris én je hoeft niet zo lang te wachten tot het klaar is.

Niet alleen sportkleding kan gewassen worden op een kort programma. Ook bovenkleding zoals blouses en colbertjes zijn na een kort wasprogramma weer lekker fris en schoon! Nog een voordeel: hoe korter je je kleding wast, hoe mooier de items blijven.

4. Gebruik een schoonmaakschema

Om zo efficiënt mogelijk schoon te maken, kan een schoonmaakschema je goed helpen. Verdeel de schoonmaakwerkzaamheden zo, dat je iedere dag slechts een paar minuten besteed aan schoonmaken. Zo hoef je er niet tegen op te zien en hou je het goed bij. Lees hier ons artikel hoe je een schoonmaakrooster kunt opstellen.

5. Je oven beschermen

Je kent het vast wel: je hebt een heerlijke ovenschotel klaargemaakt en na een kwartier in de oven begint de inhoud te borrelen en druipt de vloeistof over de bodem van je oven. Omdat de oven nog heet is, kun je het niet meteen schoonmaken en koekt de klodder aan.

Om dit tegen te gaan, is er een slimme oplossing. Leg tijdens het bakken een stuk aluminiumfolie op de bodem van je oven. Als je gerecht of baksel gaat lekken, wordt het opgevangen door de folie en hoef je je oven niet schoon te maken. Dat scheelt weer.

Pas jij bovenstaande tips al toe om je schoonmaak skills te verbeteren?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Stephanie

  Je stofzuiger verspreidt opnieuw heel fijn stof (wordt echt uit de stofzuiger geblazen) dus daarmee dat je het beter doet voor je stof af begint te nemen 😉 En met een natte doek dwarrelt het stof natuurlijk niet rond hé, of het zou moeten zijn dat er bergen stof ligt natuurlijk :p

 2. 🐐 Suzanne

  Aluminiumfolie is wel super milieu-onvriendelijk. Je kunt er ook een ovenschaal met een bodempje water onderzetten, of een stuk bakpapier, of een siliconen ‘matje’…

 3. 🐐 Jan

  Heb een allergie voor huisstofmijt en heb in het ziekenhuis geleerd dat je een vochtig doekje legt over de plek waar de lucht weer uit je stofzuiger komt. En ik moest eerst afstoffen en daarna stofzuigen hoor.

 4. 🐐 herma

  Wat betreft het vaatdoekje reinigen, ik heb geen magnetron, ook niet erg verstandig om er een te hebben. Maar als je wel een vaatwasser hebt kun je
  de vaatdoek iedere dag meewassen. Of gebruik een paar druppels tea tree olie in het sopje voor het afnemen.

 5. 🐐 Vroon

  Aluminiumfolie ontregelt de thermostaat van je oven. Je kunt dus beter een antiaanbakvel van kunststof gebruiken, bij zaken als Blokker en keukenspeciaalzaken te krijgen.

 6. 🐐 M

  Een korter programma is niet per definitie zuiniger. Check de gebruiksaanwijzing van je wasmachine.

 7. 🐐 Dydah

  En hoe krijg je die oven dan goed schoon als het onverhoopt toch mis is gegaan? Ik heb zo’n zwarte koek onderin liggen die ik er met geen mogelijkheid uit kan krijgen…

 8. 🐐 Charissa

  Die van dat vaatdoekje is echt een super handige tip! Ik neem nu elke avond mijn doekje mee naar boven naar de wasmachine.

  @Dydah, een nachtje een schaaltje met ammoniak erin laten staan. Daarna een sopje met groene zeep, et voila. Oven weer schoon. (niet de ammoniaklucht inademen! gelijk weggooien)

 9. 🐐 Jeannine

  Na de afwas s’avonds , laat ik mijn vaatdoekje drogen en als het droog is gaat het een emmer ( met deksel) in. S morgens altijd een verse vaatdoek leggen.
  Dit doe ik ook met mijn poetsdoeken , na gebruik drogen en in de emmer.
  Eenmaal per week was ik dan alles in machine

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate