Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Snel je huis schoonmaken – handig stappenplan en tips

Is je huis wel erg vies geworden en wordt het nu écht eens tijd om schoon te maken? Lees hier hoe je jouw huis snel en efficiënt kunt schoonmaken!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Een stappenplan om je huis schoon te maken

Zeker met een drukke agenda wil het schoonmaken van je woning er weleens bij inschieten.
Toch is het essentieel om je huis goed schoon te houden, zoals je eigenlijk wel weet.

Wordt het te vies in je woning, dan ontvang je er liever ook geen gasten. Bovendien kan het
uitstellen van de schoonmaak ook voor chaos in je hoofd zorgen. Weet je niet zo goed waar
je moet beginnen met schoonmaken? Gebruik dan dit handige stappenplan!

1. Begin met opruimen

Voordat je kunt beginnen met schoonmaken, is het belangrijk om alle spullen op de juiste
plek te plaatsen. Plaats al je vaat in de vaatwasser of doe de vaat even snel met de hand.

Stop al het vuilnis in de prullenbak en berg belangrijke papieren op in een lade. Eventuele
rondslingerende kleding stop je in de wasmand of direct in de wasmachine. Zodra alles wat
hier niet hoort van het aanrecht, de vloer en alle tafels verwijderd is, kun je pas echt
beginnen met schoonmaken.

Lees ook: je huis opruimen – 10 waardevolle opruimtips

2. Neem eerst de kasten, tafels en vensterbanken af

Werk bij het schoonmaken van boven naar beneden toe. Je wilt namelijk niet dat je de kruimels van tafel weer op de vloer vallen die je pas gedweild hebt.

Veeg eerst alle kruimels weg. Vervolgens kun je wat allesreiniger op de kasten, tafels en vensterbanken spuiten. Hierna haal je een schone en droge doek over het oppervlak om het mooi schoon te krijgen.

3. Tijd om het aanrecht te reinigen

Nu je tafels, kasten en vensterbanken mooi schoon zijn, wordt het tijd om het aanrecht te reinigen.

Ook nu is het belangrijk om kruimels, etensresten en de meest vieze plekken eerst te verwijderen met keukenpapier. Zo voorkom je dat je de viezigheid verspreidt zodra je met een vaatdoekje aan de slag gaat.

Neem het aanrecht vervolgens af met een vaatdoek en wat allesreiniger. Je kookplaat kun je schoonmaken met behulp van een ontvetter. Vergeet niet om ook de afzuigkap en de randjes van het aanrecht goed schoon te maken.

Tot slot wordt het tijd voor de wasbak in de keuken. Haal het putje eruit en gooi deze leeg in de prullenbak. Nu kun je ook een vaatdoekje met allesreiniger over de kraan en door je wasbak halen.

4. Vergeet de koelkast en de voorraadkast niet

Nu je toch in de keuken bezig bent, kun je het best meteen even de koelkast schoonmaken en de voorraadkast reinigen.

Dit hoeft niet elke week, maar met een grote schoonmaak is het essentieel om ook deze plekken mee te nemen. Juist in de koelkast en in de voorraadkast kan het namelijk behoorlijk vies worden.

Ga eerst na of alle producten in de koelkast en in de voorraadkast nog houdbaar zijn. Maak de koelkast vervolgens schoon met wat schoonmaakmiddel en een vaatdoek.

Ook de voorraadkast kun je met allesreiniger en een vaatdoekje afnemen.

Lees ook: voorraadkast organiseren en indelen

5. De badkamer en het toilet schoonmaken

De wandtegels in de badkamer en het toilet kun je in de meeste gevallen het best afnemen met behulp van wat schoonmaakazijn. Leg je toiletborstel in een kom met heet water en soda.

Trek je huishandschoenen aan en reinig de toiletborstelhouder vervolgens met behulp van schoonmaakmiddel. De binnenkant van het toilet kun je schoonmaken met wc-reiniger en vergeet daarbij niet om ook de randen goed mee te nemen.

De bril en de buitenkant van het toilet kun je wederom schoonmaken met allesreiniger. Hetzelfde geldt overigens voor de wasbakken, douchekraan, douchekop en de badkuip.

6. Stofzuigen en dweilen

Inmiddels ziet je huis er al een stuk schoner uit! Nu wordt het tijd om de vloer eens grondig onder handen te nemen. Pak de stofzuiger en werk daarmee iedere ruimte in huis af.

Vergeet niet om ook goed onder tafels, stoelen, kasten en onder je bed te stofzuigen.

Zodra je al het vuil van de vloer opgezogen hebt met de stofzuiger, kun je beginnen met dweilen. Dat doe je uiteraard met behulp van een sopje. Zo kunnen ook de hardnekkige vlekken van je vloer verwijderd worden.

Na het dweilen ziet je vloer er weer op zijn best uit. 🧹

Snel je huis schoonmaken - stappenplan

7. Klaar om af te ronden

Inmiddels is er in je huis als het goed is geen vuiltje meer te bekennen.

Vergeet niet om de vuilniszakken, theedoeken, vaatdoeken en handdoeken in huis te vervangen. Om jezelf en gasten het gevoel te geven dat het huis écht goed schoon is, kun je de verschillende ruimtes in huis een lekkere geur geven. Plaats bijvoorbeeld geurstaafjes in een aantal kamers van je huis.

Schoonmaaktips

Met behulp van bovenstaand stappenplan weet je precies waar je moet beginnen en hoe jij je huis efficiënt kunt schoonmaken. Daarnaast lees je hier nog een aantal handige tips om het schoonmaken vol te houden!

1. Luister tijdens het schoonmaken naar je favoriete muziek

Laten we eerlijk zijn: er zijn weinig mensen die het leuk vinden om schoon te maken.

Wil je het schoonmaken toch een beetje draaglijk maken? Doe dan je oortjes in en luister ondertussen naar je favoriete nummertjes. Zo kun je ondertussen weg dwalen in je gedachten en gaat het schoonmaken op de automatische piloot.

2. Vraag een huisgenoot of gezinslid om je te helpen

Woon je niet alleen? Vraag dan of je huisgenoten of gezinsleden je kunnen helpen. Met een aantal extra handen is je woning veel sneller schoon! Zorg er in dit geval wel voor dat er een goede taakverdeling is, zodat je elkaar niet in de weg loopt.

3. Zorg dat je de juiste schoonmaakbenodigdheden hebt

Niets is vervelender dan wanneer je halverwege moet stoppen met schoonmaken om nieuwe schoonmaak benodigdheden te halen. Zorg er dus voor dat je schone vaatdoekjes, allesreiniger, ontvetter, wc-reiniger en schone vuilniszakken in huis hebt.

Nooit meer uitstellen in het huishouden

uitstelgedragNatuurlijk wil je dat. Niet meer uitstellen betekent dat je meer gedaan krijgt en meer gedaan krijgt. En het betekent dat je levenskwaliteit er een stuk op vooruit gaat.

Bekijk de effectieve en populaire uitstelgedrag cursus van onze zus soChicken om te ontdekken hoe je voorgoed van je uitstelgedrag af komt. Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Anna

    Bedankt voor je superfijne tips altijd! Ik heb een groot huis (vind ik zelf) in mijn eentje te onderhouden en dan is het soms wel een chaos, dus zeker fijn om wat structuur aan te brengen op deze manier.

  2. 🐐 Marjan

    Ik voor mij vind een goede schoonmaaktip: zorg dat je schoonmaaksullen én de plek waar je die bewaart, schoon zijn en fris ruiken. Niets is zo weerzinwekkend als het stappen in een mufruikende ruimte of het openen van een mufruikende schoonmaakkast. Ik zorg ook dat m’ n spullen leuk zijn om naar te kijken. Een mooie vaatdoek is gewoon fijner om vast te pakken. Ik ben er dan ook best zuinig op. Verder ben ik geen groot schoonmaakster maar ik heb er geen hekel aan MITS IK ER DE TIJD VOOR KAN NEMEN! Niks zo erg als schoonmaken en jezelf voorbij moeten lopen. Door schade en schande heb ik geleerd het niet te ver te laten komen met vuil en rotzooi zodát ik de tijd kan nemen. Naderhand alles tevreden bekijken helpt ook om je plek aangenaam en schoon te houden. En een aangename plek om te wonen, maakt alles iets prettiger. Zet ook een bloemetje voor jezelf neer!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate