Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Grote schoonmaak tips – 6x je huis schoon maken

Het moet er eens van komen - de grote schoonmaak. Trek oude kleren aan en trek de schoonmaakmiddelen uit de kast: met deze zes schoonmaak tips blinkt jouw huis weer van boven tot onder!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Voeten van de vloer

Een grote schoonmaak betekent dat je echt alles schoonmaakt. Ieder gaatje en hoekje komt aan de beurt. Met al die meubels en accessoires is dat natuurlijk geen doen, maar om nou je hele inboedel naar buiten te tillen? Dat is een beetje veel van het goede.

Probeer de kleine accessoires zoveel mogelijk in kastjes en op tafeltjes te stoppen, zodat de vloer zo goed als leeg is. Kasten en meubels kun je laten staan, maar kleden en stoelen zijn gemakkelijk op te bergen en op te stapelen.

2. Beetje bij beetje grote schoonmaak houden

Maak de grote schoonmaak behapbaar. Knip het op in stukken. Probeer niet je hele huis met drie slaapkamers en de garage in een keer schoon te maken. Dat is veel te veel, je komt in tijdnood, je doet alles half: dat heeft geen zin.

Verdeel je huis in drie groepen, bijvoorbeeld de begane grond, boven verdieping en de tuin, garage en eventueel het (dak-)terras. Want ook de buitenruimtes moeten opgeruimd en eventueel schoongemaakt worden. Helemaal nu de zomer er aan zit te komen.

Bedenk welke ruimtes je eerst gaat doen. Het zou zonde zijn om boven te beginnen en je kinderen ‘s avonds met vieze voeten van buiten of de begane grond, de net schoongemaakte kamers binnen lopen!

3. Maak plezier – grote schoonmaak tips

Voor veel mensen is schoonmaken niet hun grootste hobby, maar probeer er niet teveel tegen op te zien. Als je het één keer heel goed doet, ben je er een tijd van af en hoef je het daarna in kleine beetjes bij te houden.

Maak het voor jezelf leuk en neem af en toe een pauze met een kopje thee of koffie en wat lekkers. Of doe het samen. Werk samen met je zus, vriendin, moeder of wie dan ook een dagje bij jou en de volgende week bij de ander. Vele handen maken licht werk!

4. Blijf reëel – kijk wat je kunt schoonmaken

Een grote schoonmaak is bedoeld om alles van top tot teen en van binnen naar buiten schoon te maken, maar sla hier niet in door. Niet ieder boek, beeldje of keukengerei hoeft op deze dag schoon gemaakt te worden. Dit kun je later doen, en meestal zijn deze artikelen helemaal niet zo vies.

Wil je toch alles meepakken tijdens de grote schoonmaak? Bouw dan meer tijd in. Zo valt de schoonmaak je niet tegen en heb je meer tijd voor deze kleine dingen. Ook kun je er voor kiezen om een grote mini schoonmaak te houden, erg prettig als je echt geen zin of tijd hebt.

5. Een grote schoonmaak kost tijd en geld

Een hele woning schoonmaken kost tijd, maar ook aardig wat geld. Probeer daarom schoon te maken met een sopje, in plaats van voorverpakte schoonmaakdoekjes.

Ook natuurlijke middeltjes zijn een goede oplossing: schaf op de markt een zak citroenen aan en maak met het sap bijvoorbeeld de badkamer schoon (zie ook: schoonmaken met citroen). Door het zuur in het citroensap worden de oppervlaktes weer blinkend schoon. Voor iedere ruimte een ander schoonmaakmiddel gebruiken is trouwens onzin: een goede alles reiniger maakt elke ruimte goed schoon.

6. Vergeet je niet iets?

Schoonmaken geef je huis een fris en schoon gevoel -dat is het immers ook-, maar vergeet ook niet tijdens de grote schoonmaak alle ruimtes op te ruimen. Je huis of kamer kan nog zo schoon zijn; als het een grote troep is, krijg je niet dat lekkere, voldane gevoel.

Gooi er dus nog wat uurtjes tegen aan en probeer alles goed op te ruimen. Dan heb je het maar gedaan en kun je tevreden terug kijken op de grote schoonmaak. Zo. Nu heb je vast wel een kop koffie verdiend.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Caroline

    Top tips thx

  2. 🐐 Maureen

    het is belangrijk om je huis 2 keer per week schoon te maken het interieur en de badkamer vloeren en ramen zemen om de 2 maanden

  3. 🐐 martin

    hoi caroline maak jij wel is je huis schoon ik zeker klop jij dan ook beden goed en gordijnen

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate