Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Schoonmaakroutine vinden – zo houd je het vol

Het huishouden is vaak een eentonig, steeds wederkerend klusje. Hoe hou je dit vol? Bekijk onze tips om een goede schoonmaakroutine te vinden!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Maak het schoonmaken voor jezelf leuk

Hoewel ik in de intro zei dat schoonmaken en opruimen voor de meeste mensen vaak maar een saaie en eentonige klus is, hoeft dat niet altijd zo te zijn. ‘Je moet zelf de slingers ophangen‘ – maar hoe doe je dit dan?

Maak het schoonmaken en opruimen voor jezelf zo leuk mogelijk. Hierdoor kun je het schoonmaken en opruimen langer vol kunt houden. Zet een gezellig muziekje op, las pauzes in met een goede kop koffie en iets lekkers erbij en beloon jezelf met een aflevering van je favoriete programma als je klaar bent. Zie het als een dagje tijd voor jezelf: immers genoeg tijd om over jezelf en je leven na te denken tijdens al dat soppen en poetsen.

2. Voordelen van een schoonmaakroutine

Het huishouden doe je natuurlijk niet alleen, omdat je het zo leuk vindt. Nee – het moet gebeuren. In een vies huis vol met rommel is het lastig om lekker in te leven. Zie daarom zoveel mogelijk de voordelen van een schoon en opgeruimd huis in en maak er een routine van.

Door deze voordelen zo veel mogelijk in te prenten, is de behoefte om het huishouden te doen én het vol te houden meer aanwezig. Welke voordelen hoor ik je denken? Wat dacht je van dat frisse gevoel in en rondom je huis, het opgeruimde gevoel in je hoofd, al die calorieën die je verbrand en al die spullen die je terug vindt tijdens het opruimen. Genoeg redenen om lekker aan de slag te gaan. 🙂

schoonmaakroutine vinden

3. Schoonmaakschema – stap voor stap

Op leukegeit is al vaak geschreven over het voordeel van schoonmaakschema’s voor het huishouden en hoe je deze het makkelijkst kunt maken (zoals dit schoonmaakschema). Door telkens een schema af te gaan, vergeet je geen taken en komt het langzamerhand steeds meer in je systeem, waardoor je op den duur het schoonmaakschema minder nodig hebt.

Zelf werk ik ook graag met schema’s. Of het nou gaat om het huishouden, een planning op m’n werk of mijn sociale leven. Dingen bijhouden, organiseren en opschrijven is bewezen effectief voor een mens. Wedden dat jij ook nooit meer een huishoudelijk klusje vergeet als je je aan een schema houdt?

Ben je de weg kwijt? Zo krijg je meer structuur en stopt de chaos in je hoofd.

4. Vaste momenten schoonmaken

Een routine vinden in iets -bijvoorbeeld in het schoonmaken- vind je alleen maar als dingen steeds op dezelfde manier en op hetzelfde moment verlopen. Als jij iedere dag van 9 tot 5 moet werken, week in week uit, dan vergeet jij dinsdagochtend ook niet dat jij op tijd op je werk moet zijn. Met het huishouden werkt dit precies hetzelfde.

Als jij besluit iedere zaterdagochtend het huishouden te doen, wordt dat op een gegeven moment een vast moment in de week. Hierdoor vergeet je het minder snel en begin je zonder al te veel nadenken aan het huishouden.

De voordelen?

  • Je vergeet geen enkele huishoudelijke taken meer
  • En de taken gaan ook veel sneller – je weet namelijk exact wat je moet doen en hoe dat gaat.

Lang leve een schoonmaakroutine! ?  Hoe ziet jouw schoonmaakroutine er uit? Of vind je het lastig om een routine te vinden in het huishouden?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Sas

    Ik heb echt een hekel aan het huishouden daarom heb ik ook een robotstofzuiger en robot dweil gekocht en bijna niets in huis staan zodat ik er doorheen kan vliegen.
    De badkamer, toilet en keuken probeer ik iedere avond ff snel schoon te maken en eens per 2 weken krijgen de wc en badkamer een grote beurt. Ramenzemen doe ik alleen als ik er niet meer doorheen kan kijken

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate