Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

8x je huis schoonmaken met citroen

When life gives you lemons, maak dan je huis schoon! Citroenen zijn niet alleen heerlijk in een sapje of in een lekkere curry. Nee, ook in het huishouden is deze handige vrucht heel bruikbaar. Lees onze 8 zure tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Gele oksels

Bah – niets viezer dan gele vlekken bij de oksels in een licht gekleurd t-shirt of trui. Door met de helft van een doorgesneden citroen over de plek te gaan, week je de vlek en licht de gele vlek op. Een goede beurt in de wasmachine en jouw witte t-shirt is weer als nieuw!

2. Vieze geuren verdwijnen met citroen

Stinkt je huis door bijvoorbeeld een afvalzak die te lang heeft gestaan? Of kan de slaapkamer van je puber wel een frisse wind gebruiken?

Breng water aan de kook in een grote pan en doe hier een paar schijfjes citroen bij. Zet de pan bij voorkeur op een warmhoudplaatje en zet de pan in de ruimte die wel een opfrisser kan gebruiken. Een natuurlijke manier om vieze geurtjes te verdrijven.

3. Poets kalk weg met een citroen

Last van kalkaanslag in de gootsteen of is de douchekop helemaal verkalkt? Wrijf dan voorzichtig met een halve citroen over de kalkaanslag, zodat ieder plekje ingesmeerd is. Laat dit een paar minuten intrekken en spoel vervolgens de kalk met heet water weg. Je zult zien dat alles weer glimt en blinkt!

Dit werkt overigens ook voor andere stalen oppervlaktes, zoals roestvrijstalen werkbanken of spoelbakken van het toilet.

4. Aangekoekte pannen?

Ook voor dit lastige klusje zijn citroenen ideaal. Pers het sap uit een hele citroen en doe dit samen met een laagje water in de aangekoekte pan. Zet de pan op het vuur en breng het zachtjes aan de kook. De aangekoekte laag op de bodem van de pan verdwijnt als sneeuw voor de zon.

5. Geplakte stickers door het hele huis

Is jouw kind dol op het plakken van stickers op autoramen, deuren, bedden enzovoort? Dan is ook in dit geval de citroen jouw redden. Schuur met een halve citroen over de stickerresten en pak vervolgens een sopje. De lijmresten zullen nu veel sneller verdwijnen en de plak is weg.

6. Vieze magnetron schoonmaken met citroen

De magnetron schoonmaken stel je het liefst zo lang mogelijk uit. Het een lastige plek om schoon te maken en je kan niet overal goed bij. Pak een soepkom en vul deze met water, pers hier een citroen boven uit en rasp een beetje van de schil boven de kom.

Zet de kom met het citroenwater in de magnetron en zet deze aan. Wacht tot de magnetron helemaal gevuld is met stoom en zet dan de magnetron uit. Laat dit ongeveer tien minuten staan en maak dan de magnetron schoon met een doekje. Door het stoom met de citroensap laten alle etensresten veel sneller los dan normaal.

7. Citroen in de prullenbak = geen vieze luchtjes meer

Naast de magnetron schoonmaken, is het vuilnis wegbrengen ook zo’n vies klusje. Helaas moet het wel gebeuren. Is de zak eenmaal weg, dan blijf je vaak achter met een vieze, stinkende prullenbak. Wrijf met een half gesneden citroen aan de binnenkant van de bak en laat dit even aan de lucht drogen.

Als je de volgende keer een volle afvalzak uit de prullenbak haalt, zul je merken dat de stank een stuk minder is.

8. Snijplank

In een snijplank blijven vaak etensresten achter. Helemaal als je jouw snijplank voor zowel groente en vis en/of vlees gebruikt, is het belangrijk dat je deze goed schoonmaakt. Dit om kruisbesmetting te voorkomen. Wrijf met een citroen stevig over het oppervlakte van de snijplank en wrijf alles goed los met een nat schuursponsje. Even afspoelen onder de hete kraan en je kunt weer verantwoord eten snijden op de snijplank.

Ben je benieuwd naar meer handige schoonmaaktips met natuurlijke middeltjes? Lees dan dit handige artikel over schoonmaaktips met azijn nog eens door. Het is niet alleen gemakkelijk, maar ook nog eens goed voor het milieu en het scheelt in je portemonnee!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Inne

    nog 2 kleine tips.

    Drink iedere morgen een glaasje lauwwarm versgeperst citroenwater. Dat is niet alleen gezond qua vitamines maar op nog meer gebieden (ontstekingsremmend, zuurremmend, vol anti-oxidanten, geeft een energiekick etc). De lege helft van de citroen die je overhoud, die doe je in de vaatwasser. Elke dag een verse erin houdt je vaatwasser lekker fris qua geur.

  2. 🐐 Hilde

    Nog een mooie tip: thee aanslag in je beker, beetje citroensap erin en het verdwijnt ook zo….

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate