Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vieze lucht in de wasmachine – zo verwijder je die vieze geur

Stinkt je wasmachine? In dit artikel lees je alles om een vieze lucht in je wasmachine te voorkomen en aan te pakken. Op deze manier ruikt je kleding na een wasbeurt weer lekker fris.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Oorzaak van de vieze lucht in de wasmachine

Als je last hebt van een vieze geur uit je wasmachine, dan is het goed om eerst te achterhalen waar die vieze lucht vandaan komt. Er zijn grofweg drie oorzaken die zorgen voor een vieze, wat muffe lucht uit je wasmachine:

 • Als je regelmatig wast op temperaturen lager dan 40 graden Celsius is de kans op vetluis groot. Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat wanneer er wasmiddel achterblijft in de wasmachine. Dit komt omdat de wasmachine niet heet genoeg staat om al het wasmiddel op te lossen en hierdoor wasmiddel in de trommel achterblijft.
 • Een tweede oorzaak van een vieze geur in de wasmachine kan achtergebleven pluisjes, haren of stof zijn. Dit verzamelt zich vaak in de rubbers van de wastrommel.
 • Een vies filter kan de oorzaak zijn dat de wasmachine vies is geworden. Dit filter zit in de machine om te voorkomen dat kleine voorwerpen in de pomp van de wasmachine belanden. Als dit filter vol zit, kan dit op een gegeven moment voor stank in de wasmachine gaan zorgen.

Lees ook: Zelf wasmiddel maken in 5 minuten

Vieze lucht in je wasmachine aanpakken

Zeg maar dag tegen muffe en niet fris ruikende kleding. Als je kleren stinken na het wassen – ga dan aan de slag met onderstaande 3 tips:

Tip 1 – Een (gloed)hete was draaien

Merk je dat je was regelmatig stinkt als deze net in de wasmachine is geweest? Laat de wasmachine dan eens in de zoveel tijd een wasprogramma draaien op 90 of 95 graden Celsius (bij voorkeur om de maand). Zorg dat de wastrommel leeg is als je dit programma draait. Hiermee dood je de vetluisbacterie en voorkom je een vieze lucht in de wasmachine.

Tip 2 – maak de rubberen rand in de wasmachine schoon

Zoals ik eerder al aangaf kan zich in de rubbers rond de opening van de wasmachine veel viezigheid ophopen. Maak deze rubberen rand dan ook regelmatig schoon met warm water en een scheutje afwasmiddel. Even goed poetsen met een schoon doekje en laat de rubberen rand goed drogen.

Tip 3 – wasmachinefilter legen

Aan de voorkant van de wasmachine zit (vaak aan de rechterkant) een filter. In dit filter bevindt zich vaak de vetluis waar ik het eerder over had. Dit filter kun je eenvoudig legen en schoonmaken.

Hoe? Plaats een bak onder het filter en open het klepje. Laat de wasmachine via het slangetje leeglopen en verwijder vervolgens het filter. Spoel het filter schoon en plaats het vervolgens weer terug.

Hoe voorkom je stank uit je wasmachine?

Stank in je wasmachine kun je vrij eenvoudig voorkomen. Een paar tips die je kunt toepassen om een vieze geur te voorkomen:

 • Laat een natte was nooit te lang in de wasmachine zitten. Schimmels houden van vocht en kunnen hierdoor sneller groeien.
 • Maak regelmatig het bakje waar het wasmiddel in gaat schoon. Je kunt het bakje er vaak uit klikken en in een sopje met een afwasborstel schoonmaken.
 • Houd je echt aan het voorschrift van de hoeveelheid wasmiddel. Te weinig wasmiddel maakt je kleding niet schoon, terwijl teveel wasmiddel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Hierdoor blijven zeepresten achter in de trommel, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat de was gaat stinken.

Bovenstaande tips gaan je helpen om die vieze lucht in de wasmachine aan te pakken. Blijven je klein stinken na het wassen, dan kun je ook eens kijken naar onderstaande producten, zodat je was weer lekker fris gaat ruiken. 💪

Heb je nog tips hoe je een vieze lucht in de wasmachine aanpakt? Laat deze dan in een reactie hieronder achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Claudia

  Als de geur er al in zit, dan trommel (leeg) laten draaien met schoonmaakazijn. Dit ontkalkt ook meteen.
  Ik gebruik overigens schoonmaakazijn als wasverzachter. De was wordt er zacht van, je ruikt het niet, het ontkalkt de leidingen én het is beter voor het milieu!

 2. 🐐 Lotte Ham

  Een scheut azijn bij je was, ook bij de hete was. Het lost de zeepdeeltjes op en werkt ook meteen als wasverzachter, daarnaast lost het de kalkaanslag op die zich heeft opgebouwd in je machine. 🙋‍♀️Gr Lotte

 3. 🐐 Door De Beus

  Sinds wij met de Seepje wasnootjes wassen hebben wij hier nooit meer last van gehad. Azijn in het wasverzachterbakje en zo nu en met enige regelmaat (1-2 x per maand) een was op 90 graden draaien helpt misschien ook.

 4. 🐐 HereIsTom

  De beste tip is Soda! Wij doen bij iedere wasbeurt een volle eetlepel Soda, dit voorkomt ook luchtjes, reinigt de was, werkt ook als wasverzachter, maar reinigt ook de wasmachine en ontkalkt.
  Wij wassen al 10 jaar op 30° en hebben nog nooit een vieze geur gehad.
  We laten de wasmachine deur en wasbakje altijd open staan zodat hij kan drogen.
  Dus gewoon Soda is de goedkoopste oplossing tegen geurtjes, kalk en werkt als wasverzachter en werkt beter dan schoonmaakazijn!

 5. Ik gebruik ook schoonmaakazijn als wasverzachter. Dat verwijdert kalk en zeep uit de was en de wasmachine. Maar heb ook een betere wasmachine. Als je toe bent aan vervanging van je wasmachine, Koop dan geen nieuwe energiezuinige waarin je alles 2x moet wassen om het schoon te krijgen.

  Zoek een 2e hands bovenlader. AEG Turnamat of één van de vele klonen die jaren geleden zijn gemaakt. Die heeft geen vuil wordende rubbers. De trommel wordt voor en achter ondersteund in de kuip en raakt daardoor niet uit balans, zoals de machines met een deurtje aan de voorkant. De trommel kun je eruit tillen om pluizen uit de kuip weg te pakken, Mijn machine gaat al 40 jaar mee en is op elke willekeurige temperatuur in te stellen, kan naar keuze met veel of weinig water wassen en wast nog altijd goed schoon.

 6. 🐐 Annet

  ik lees hier de tip van Soda,
  dit deden we ook bij onze vorige wasmachines, af en toe een hete was met soda om te reinigen. dit was ons ook geleerd en bij de aanschaf van de vorige machine tevens ook als tip gegeven, wat wij al deden.
  In het voorjaar ging onze wasmachine stuk. reparateur gebeld, want hij zou in principe nog lang niet op kunnen zijn.
  Nadat de reparateur gekeken had vroeg hij hoe we onze machine reinigde. Ik vertelde hem gewoon met soda.
  hij vertelde mij dat dit inderdaad de manier was in het verleden, hij adviseerde het ook altijd, maar de machines van tegenwoordig worden met andere materialen gemaakt, waardoor soda juist de machine stuk maakt.
  hadden we geen soda gebruikt dan hadden we nog wel 7 jaar of langer met de machine kunnen doen, nu was hij onherstelbaar stuk.
  toen wij de nieuwe machine kochten noemde ik het bij de verkoper, deze bevestigde het verhaal dat soda niet meer kan. ze hadden niet met elkaar te maken en waren onafhankelijk.
  wilde dit toch even meegeven, want is toch zonde, zowel voor de machine als het geld als het afval.

 7. 🐐 Nel

  Ik gebruik waspoeder (liddl, action) t goedkoopste wat er is en dan een klein(!!) schepje. Wij zijn 2 volwassenen en hebben niet echt vuil wasgoed. Anders klein schepje vanish.
  Was is prima schoon tegen minimale kosten. Gebruik geen wasverzachter.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate