Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Seitan bereiden + wat is seitan eigenlijk?

Billy van der GaagSeitan is een vleesvervanger boordevol eiwitten. Al een tijd ben ik fan en het bereiden van seitan is erg makkelijk. In dit artikel maak je kennis met de wondere wereld van deze piepende vleesvanger - lees alles over seitan!

Wat is seitan?

Seitan is een vleesvervanger die wordt gemaakt op basis van tarwegluten. Gluten dus. Niet geschikt voor mensen met een intolerantie hiervoor. Als je seitan in de supermarkt koopt zit het meestal in een glazen pot met vocht. Dit komt omdat seitan wordt gekookt in een bouillon van tamari – dit is een sterke sojasaus.

Stukjes seitan zien er een beetje uit als kipstukjes, maar heeft in tegenstelling tot kip een wat sponzige structuur. De smaak is hartig en hierdoor is seitan ideaal geschikt als vleesvervanger in veel recepten.

Seitan kent zijn historie in Japan – Japanners eten het daar al vele honderden jaren. En niet alleen in Japan, maar ook in landen als China, Korea en Rusland staat seitan met enige regelmaat op het menu.

Zowel tofu (12%) als tempeh (20%) bevatten ook de nodige eiwitten, maar wat eiwitten betreft spant seitan de kroon. Per 100 gram bereide seitan bevat het 24% eiwitten, dit is zelf nog nét iets meer dan in kip (22,8%).

Hoe kun je seitan bereiden?

Voor zover ik weet kun je gerechten waar je kip of tofu in zou eten één op één vervangen voor seitan. Seitan heeft namelijk een toegankelijke smaak en de sponzige structuur wordt minder zodra het gebakken is.

Als je op een ‘rauw’ stukje seitan bijt, dan kun je het misschien wat horen piepen tussen je tanden. Niet echt een prettig geluid. De smaak van seitan is wat zoutig (door de bouillon van tamari). Vandaar dat ik het lekker vind om seitan te bereiden op één van onderstaande manieren.

  • seitan bakken in de pan
  • te roosteren
  • heerlijk in stoofpotten (voeg het eens bij deze stroganoff)
  • seitan is lekker om te grillen op de barbecue of grillplaat

Het ligt natuurlijk aan de maaltijd, maar normaliter bak ik seitan eerst in een pan met een scheutje olie voor zo’n 5 minuten op middelhoog vuur. Hierna laat ik het afkoelen op een bord om het vervolgens aan het eind van de maaltijd (curry, in een stoofpot óf als losse ‘kip’stukjes) weer toe te voegen.

De bereiding is dus relatief eenvoudig, omdat het niet echt gaar hoeft te worden. Door de seitan te bakken geef je het het een krokant laagje voor de lekkere bite.

Seitan kopen of zelf maken

Ik heb nog niet geëxperimenteerd met het zelf maken van seitan. Toch verwacht ik dat ik het binnenkort wel ga proberen, want een potje seitan in de supermarkt is relatief prijzig als je weet hoe goedkoop de ingrediënten zijn (zo’n 3 euro voor een potje).

Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Dan kun je seitan dus ook gewoon kant-en-klaar in de winkel kopen. Dat is toch wel zo makkelijk. Meestal haal ik een potje seitan bij Ekoplaza of andere biologische supermarkt. Zij verkopen vaak ook een ‘verse’ variant in het koelvak, meer in de vorm van een grote plak.

Er bestaan verschillende soorten seitan, maar mijn voorkeur heeft het merk Yakso en Machandel. Dit is seitan die al een smaak heeft door de bouillon.

De prijs voor beide merken is zo’n 3 euro per potje. Als je het dus vergelijkt met een andere vleesvervanger is seitan niet heel goedkoop. Toch is het makkelijker om seitan in een gerecht te gebruiken dan bijvoorbeeld tofu, aangezien seitan al een lekkere smaak van zichzelf heeft. Tofu daarentegen is neutraal van smaak en zul je zelf lekker moeten maken.

Seitan bereiden

Je kunt ook seitan kopen waar je nog zelf een marinade voor kunt maken. Een combinatie van onderstaande ingrediënten gebruik ik vaak om seitan te marineren. Laat de seitan minimaal 1-2 uur marineren.

  • 100 ml rode wijn
  • 30 ml sojasaus
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 eetlepel tijm
  • 2 eetlepels sesamolie

seiten lekker bereiden - recept

Waar is het lekker in?

De laatste tijd heb ik regelmatig geëxperimenteerd om seitan in diverse gerechten te verwerken. Zo maakte ik onder andere deze drie recepten met seitan:

seitan bereiden

Seitan is voor mij een lekkere vleesvervanger die met enige regelmaat thuis op het menu staat. De smaak is toegankelijk en ook mijn carnivorische familie kan het waarderen. 😉

Heb jij weleens seitan gegeten? Of ga je het binnenkort eens proberen?

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Lysanne

    Ik heb seitan nog nooit bereid, omdat ik niet zo goed weet wat je er mee moet bereiden. Maar met jouw tips wil ik het zeker een keer proberen!

  2. 🐐 Josjara

    Ja zeker, lekker die Seitan. Zelf maken lijkt me niet makkelijk!

  3. 🐐 Klaartje

    Ik heb seitan ook net ontdekt. Ik maak het zelf, van pure tarwegluten (dat koop ik bij ee molen). Eerst maak je er een deeg van door aan 100 gr. gluten 110 ml water of groentebouillon toe te voegen en dat goed te kneden; dan moet het 2 minuten koken (als geheel of in stukjes) en daarna kun je het (zonodig nog snijden en) bakken. Goed zelf te doen hoor, en je kunt varieren met de smaakjes. Ik vind het heel lekker in roerbakgerechten.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate