Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Crispy chicken op basis van seitan

Hoe kun je als vegetariër of vegan toch krokante kip eten? Dat is de vraag, en het antwoord vind je sneller dan je denkt. Ik heb namelijk vegan crispy chicken gemaakt op basis van seitan. En ja - het is net of je een bucket hotwings bij KFC hebt gehaald.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Mijn kippenhart gaat sneller kloppen

Laatst keek ik een filmpje op YouTube en ging mijn hart sneller kloppen. Op een menukaart in een fancy vegan restaurant in New York staat namelijk crispy chicken op de kaart – op basis van seitan. Hoe vet.

Ik ben altijd gek geweest op krokante kip, maar nu ik geen vlees meer eet komt dat niet meer in mijn vega woordenboek voor. Helaas, pindakaas.

Maar nu is er krokante kip op basis van seitan. En na het zien van het filmpje werd ik heel enthousiast. We hadden nog een pot seitan in de kast staan, ik bedacht een marinade en haalde een fles zonnebloemolie in huis. Diezelfde avond ben ik aan de slag gegaan om deze seitan kipstukjes te gaan maken.

Eerlijk is eerlijk, het is geen echte kip wat je eet. Maar, het is haast niet van echt te onderscheiden. De marinade is lekker pittig en goed gekruid. En seitan blijkt echt een verrassende goede vervanger om kip na te maken.

crispy chicken op basis van seitan

Dit heb je nodig voor seitan kip:

Ervaar de full cripsy chicken experience zoals ze bij KFC doen. In mijn geval was één pot seitan voldoende voor 2 personen.

Voorbereiding: 30 minuten
Baktijd: 6 minuten

  • 1 potje seitan – uitlekgewicht 200 gram
  • 500 ml zonnebloemolie – om de seitan in te frituren

Voor de vloeibare dip:

  • 1,5 eetlepel mango chutney
  • 1 eivervanger (combinatie van gemalen lijnzaad en water)
  • 150 ml plantaardige melk
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel Al-Andalus by Jonnie Boer kruidenmix (of andere melange)
  • 2 eetlepels zoetzure saus

Voor het droge beslag:

  • 100 gram bloem
  • 40 gram havermout
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel Al-Andalus by Jonnie Boer kruidenmix (of andere melange)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Bereidingswijze:

  1. Meng de ingrediënten voor het droge beslag in een kom en de ingrediënten voor de vloeibare dip in een andere kom.
  2. Laat de seitan uitlekken op een rek en zet alvast een steelpan met de zonnebloemolie op middelhoog vuur.
  3. Pak een stuk seitan en haal deze eerst door de vloeibare dip en rol deze vervolgens door het droge beslag. Herhaal deze stap totdat alle seitan voorzien is van een laagje beslag.
  4. Zodra de olie heet is, is het tijd om de seitan te gaan frituren (180-190 graden). Pak een aluminium schuimspaan en bak de eerste helft van de seitan in de olie. Zorg dat de seitan niet aan elkaar vast gaat zitten. Het frituren van de seitan duurt al met al 6 minuten.
  5. Laat de gefrituurde seitan uitlekken in een vergiet op keukenpapier en bak de tweede helft van de seitan.

marinade

seitan recept voor crispy chicken

seitan - crispy chicken

seitan bakken

De  seitan heb ik geserveerd met een zoetzure saus en met gegrilde courgette en bulgur, maar bedenk gerust een eigen variant waar je deze vegan crispy chicken mee zou willen eten.

Het zal niet lang meer duren voordat ik dit recept weer ga maken. Het was echt een feestje om te eten. Heb ik jou in de verleiding gebracht om dit te gaan maken?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate