Je kunt tofu op veel manieren bereiden. Van zichzelf heeft tofu niet de meest uitgesproken smaak, maar met de juiste marinade en een goede bereiding wordt tofu ineens heel lekker. Mijn haat-liefdeverhouding met tofu + 3 recepten. Bekijk ook mijn video!
Haat-liefdeverhouding met het bereiden van tofu
Soms duurt het even voordat je iets écht lekker kunt maken. Dit probleem had in ieder geval met tofu. Als ik tofu bereidde werd het gewoon niet altijd zo lekker. Tofu was voor mij een vleesvervanger met een gebruikservaring.
Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met de veelzijdigheid van tofu tijdens een backpack vakantie door Thailand. Overal, maar dan ook echt overal kun je genieten van Thaise gerechten als Pad thai, Thaise curries en pad see ew. En het leuke is dat je zelf de ‘eiwitten’ kunt kiezen.
Dus of je nou kip, ei, vis of tofu wilt – alles is mogelijk.
Kijk, daar hou ik van. Sindsdien ben ik meer fan geworden van tofu. Het is nog steeds een kwestie van het bereiden op de juiste manier, maar inmiddels gaat het me steeds beter af.
Hieronder vind je mijn nieuwste video over tofu. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker op mijn YouTube kanaal. 🙂
Voordelen van tofu
Nu we steeds meer bewegen richting een gezonder eetpatroon is tofu erg populair geworden. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat tofu een veelzijdig product is en een belangrijk bron is om eiwitten binnen te krijgen. Per 100 gram tofu krijg je 12 gram eiwitten binnen, niet zoveel als de 20 gram tempeh, maar toch aanzienlijk veel.
Tofu is gemaakt van sojabonen en het bereidingsproces is eigenlijk te vergelijken met kaas. Tofu wordt gemaakt door sojamelk te stremmen en hier wat natuurlijke mineralen (zoals calcium of citroensap) aan toe te voegen. Het is relatief makkelijk om zelf tofu te maken. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar hier kun je stap voor stap zien hoe je het maakt.
De smaak van tofu is neutraal en misschien zonder er iets aan te doen wat weeïg, maar de neutrale smaak maakt het juist een ideaal product om in de keuken te gebruiken. Door zelf een marinade te maken kun je tofu bereiden en verwerken in bijvoorbeeld een lekkere curry of als bijgerecht.
Soorten tofu
Er bestaan verschillende soorten tofu. De twee meest bekende soorten zijn:
- stevige tofu (harde) – geschikt om te bakken, te verwerken in een curry of quiche én om te grillen. Een blok stevige tofu kun je vinden in zo goed als iedere supermarkt. De prijs hiervoor ligt om en nabij de 1,80 euro voor 375 gram (AH variant).
- zijden tofu (silken) – geschikt om te ‘verkruimelen’ en te verwerken in sauzen of als scrambled tofu. Zijden tofu vind ik meestal in wat grotere supermarkten, natuurwinkel of anders bij toko’s. Bij traditionele supermarkten (zoals AH, Jumbo of Lidl) heb ik het nog niet kunnen vinden.
Tofu recepten
Als je eenmaal door hebt wat je allemaal kunt doen met tofu, dan kun je het in zoveel gerechten gebruiken. De laatste tijd heb ik regelmatig tofu bereid, zoals:
De eerste stap in het bereiden van tofu is door de tofu goed uit te laten lekken. Wikkel een theedoek om een blok harde tofu en zet hier een stevig bord op voor 10 minuten. Het vocht uit de tofu zal opgenomen worden in de theedoek, waardoor je vervolgens verder kunt gaan met de tofu.
1. Scrambled tofu recept
Tijdsduur: 15 minuten
Wat heb je nodig?
- een pak zijden tofu
- scheutje plantaardige melk
- scheutje olijfolie
- paprika, knoflook, rode ui en paksoi (in stukken gesneden)
- een handje verse spinazie
- theelepel kurkuma en een theelepel kerriepoeder
- peper en zout
Bereiding:
- De scrambled tofu maak je door zijden tofu met een vork en een scheutje plantaardige melk te mengen.
- Bak de groente in een koekenpan en voeg na een paar minuten de spinazie toe.
- Voeg als laatste de zijden tofu samen met de specerijen door de groenten en roer alles door elkaar.
- Serveer de scrambled tofu met wat brood.
2. Tofu roerbakken met broccoli en paprika
Tijdsduur: 30 minuten
Wat heb je nodig?
- 1 pak stevige tofu, uitgelekt
- snufje zout
- 2 eetlepels olie
- 150ml groentebouillon
- 50 ml rijstazijn of port (of andere versterkte wijn)
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels maizena, verdeeld
- 2,5 eetlepel suiker
- 100 gram sperziebonen
- 1 rode paprika, in stukken
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 cm verse gember, in kleine blokjes
- 1/2 Spaanse peper, in dunne ringen
- 1/2 broccoli, in kleine roosjes
- 3 eetlepels water
Bereiding:
- Combineer de groentebouillon met de rijstazijn of port, sojasaus, 1 eetlepel maizena en suiker. Zet dit apart om later te gebruiken.
- Snij de uitgelekte tofu in blokjes van zo’n 2×2 cm en besprenkel met wat zout en voeg de blokjes tofu samen met de overige 2 eetlepels maizena voorzichtig door elkaar.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en bak de tofu op middelhoog vuur, totdat ze aan alle kanten wat bruin gekleurd zijn. Dit duurt zo’n 6-8 minuten. Laat de tofu vervolgens afkoelen op een bord.
- Zet de pan terug op het vuur en voeg de resterende olijfolie toe en bak hier de knoflook, Spaanse peper en gember in. Voeg na een minuut de roosjes broccoli en sperziebonen toe samen met het water. Doe een deksel op de pan en breng dit aan de kook voor 4 minuten.
- Voeg de stukken paprika toe en het mengsel van groentebouillon. Laat de saus indikken voor 2 minuten.
- Zodra de saus is ingedikt kan de de tofu toegevoegd worden aan het gerecht. Roer de tofu door de groente en de saus.
3. Miso soep met tofu
Tijdsduur: 15 minuten
Wat heb je nodig?
- 180 gram tofu, in blokjes
- 150 gram champignons – ik gebruikte een combinatie van kastanje en shiitake paddenstoelen
- handvol paksoi, gehakt
- 4 lente uien, in dunne ringen
- 1 liter groentebouillon
- 4 eetlepels miso pasta
- optioneel: 1 geklutst ei
Bereiding van de miso soep:
- Breng de groentebouillon aan de kook in een pan en voeg de tofu, champignons en paksoi toe.
- Roer de bouillon met een garde door en voeg het geklutste ei rustig toe aan de soep. Kook het geheel voor 2 minuten en zet het vuur uit.
- Schep een soeplepel van de soep in een apart bakje en voeg hier de 4 eetlepels miso pasta aan toe. Roer de bouillon en pasta goed door elkaar en giet het mengsel terug in de pan.
- Roer de miso soep voor een laatste keer en schenk lekker een kop soep in. Strooi wat ringen lente ui over de soep om het geheel af te maken.
Nu ik weet hoe ik tofu lekker kan bereiden, haal ik het steeds vaker in huis. Bovenstaande drie recepten zijn erg verschillend van elkaar om aan te geven hoe veelzijdig tofu is. Roerbakken tofu maak ik thuis als voorbeeld regelmatig en is heerlijk met groente en noodles als avondmaaltijd.
Laat me zeker weten wat je er van vindt! Heb je zelf een andere manier om tofu te bereiden? Of heb je een heerlijke marinade die je wilt delen? Ik ben heel benieuwd! 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Hoi Billy
Bedankt voor de recepten. Ik ga zeker een van je tofu recepten proberen. Voor hoeveel personen zijn de recepten?
Grjs
Jolanda
Als je de tofu prakt en een paar eetlepels bloem mengt kan je er burgers van maken. Lekker veel kruiden en misschien wat groente. Zo zit er heel veel smaak aan de tofu.
Vroeger heb ik wel eens tofu gegeten, toen vond ik het niet lekker. Deze tips hebben me zeker aan het denken gezet om het nu toch weer te gaan proberen. Dank je wel, Billy.