Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Shiitake paddenstoel burger

Billy van der GaagLaat ik eerlijk zijn: Tot een paar jaar geleden lustte ik geen enkele soort paddenstoel. De structuur was me te sponzig en ook de smaak kon ik niet waarderen. Bij mijn ouders thuis at ik altijd zorgvuldig om de witte champignons in het gerecht heen. Inmiddels ben ik de smaak weten te waarderen en zet ik met regelmaat iets met paddenstoelen op tafel.

Onze shii-takes groeien uit een boomstam

In het inmiddels gesloten zwembad Tropicana in Rotterdam zit Rotterzwam. Een bedrijf dat eetbare paddenstoelen kweekt. In onze achtertuin staat sinds kort een geënte eikenstam van dit bedrijf waar we de eerste shiitakes van hebben geplukt. En lekker dat ze zijn! Voor dit recept hebben we een shiitake van deze stam gebruikt voor in de burger. Is het geen plaatje?

Shiitake champignon burger

Van voorverpakte vegetarische burgers in de supermarkt gaat je maag geen knorrende geluiden maken. Van deze paddenstoel burger wel, dat weet ik zeker.

Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 shiitake paddenstoel
  • een stuk of 8 champignons (een combinatie van kastanje- en witte champignons)
  • een zoete ui en een teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • een biologisch eitje
  • een theelepel oregano
  • twee theelepels vers gehakte peterselie
  • een handje broodkruimels (of paneermeel)
  • peper en zout, naar smaak
  • een handje verse spinazie
  • vers afgebakken broodje p.p.

Bereidingswijze

  1. Het zal je niet verbazen dat dit recept voornamelijk uit paddenstoelen bestaat. Snijd daarom eerst de shiitake en de champignons in kleine stukken.
  2. Doe ditzelfde voor de knoflook en de zoete ui.
  3. Bak de knoflook en ui in een klein scheutje olijfolie en voeg na vijf minuten de paddenstoelen toe.
  4. Laat dit alles zo’n 10 minuten bakken tot er een klein bruin laagje op de paddenstoelen komt.
  5. Voeg dit mengsel in een mengkom en meng de kruiden en specerijen er doorheen.
  6. Voeg vervolgens het eitje, de geraspte Parmezaanse kaas en de broodkruimels toe en meng het nogmaals goed door elkaar. Laat de smaken zo’n 10 minuten in elkaar trekken.
  7. Kneed van het mengsel twee even grote burgers (of ongelijke burgers als je in een onaardige bui bent) en bak de shiitake burgers zo’n 4 minuten aan iedere kant.
  8. De burgers zijn klaar als je honger krijgt van de geur én als de spinazie op het opengesneden broodje ligt.
  9. Verwen je burger met een toef humus, ketchup of mayonaise en je kunt aanvallen.

Opmerkingen

Maak er een eenvoudige salade op basis van rucola, veldsla, lente-ui en cherry tomaten. Voor ons even geen dressing dit keer, omdat we een fase hebben waarin we minder olie willen binnenkrijgen.

Natuurlijk kun je altijd een basis dressing maken van olijfolie, balsamico azijn, mosterd en een theelepel honing.

vegaburger van shiitake recept

vegaburger van paddenstoelen

shiitake burger recept

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate