Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mijn kleine stadsmoestuin

Tuinieren op 4 bij 4 meter, ik ben de uitdaging aangegaan. Onze kleine stadstuin in Delft is inmiddels grotendeels omgetoverd tot mini-moestuin. De hele tuin staat vol met plantenbakken en plantenpotten waar -hopelijk- heerlijke vruchten en groenten zullen gaan groeien. Kom je ook een virtueel kijkje nemen in mijn kleine stadsmoestuin?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Stiekem probeer ik al twee jaar groente te verbouwen

Eerlijk gezegd probeer ik al twee jaar groente in onze kleine tuin te verbouwen, maar het bleef steeds bij een courgetteplant, een tomatenplantje en een -inmiddels dood- citroenplantje. En ieder jaar zeg ik tegen mezelf: “Dit jaar ga ik het beter aanpakken!”. En ja, het lijkt er op dat ik dit jaar meer groente en fruit dan ooit ga produceren in onze moestuin. En daar word ik héél blij van!

Met begeleiding van de foto’s hieronder laat ik je zien wat voor soort groente en fruit ik op het moment aan het verbouwen ben in mijn tuin. Met de nodige tips natuurlijk om ervoor te zorgen dat je zelf ook aan de slag kunt om je eigen groente te gaan verbouwen.

  1. Twee bakken vol met aardbeien. Aardbeienplantjes hebben verse aarde en veel water nodig. Iedere dag geef ik de plantjes water en ik zie dat er veel witte bloemetjes komen. Dat geeft hoop dat ik straks veel aardbeien met havermout kan gaan eten. Of natuurlijk een lekkere aardbeientaart kan gaan bakken. We geven de aardbeienplantjes ook regelmatig koffiedik. Gewoon een beetje over de aarde strooien, dan zijn wij weer van het koffiedik af, scheelt weer afval.
  2. Een shii-take boomstam die op dit moment nog geen shii-takes aan de stam heeft groeien. Eerder maakte ik van de shii-takes deze heerlijke paddenstoel burger. Ik hoop dat er snel weer paddenstoelen aan de stam zullen gaan groeien.
  3. Lavendelplantjes, maar die plantjes staan er eigenlijk alleen voor de sier en voor de bijen natuurlijk.

 

Hierboven zie je naast het gras/tarwe op de achtergrond (leftovers van de kippen die we vroeger hadden) een paprikaplantje en een plantje met snack komkommers. Ik hoor je denken: “Zo, die zien er al groot uit.” Ik heb de plantjes al wat groter gekregen (dus niet van een zaadje geplant). De afgelopen drie weken zijn deze twee plantjes wel een stuk gegroeid (en de komkommers en paprika’s ook).


 

Ik houd van courgettes. In de intro van dit artikel vertelde ik al dat het verbouwen van groenten in mijn tuin meestal bleef bij het kweken van courgettes. Ongeveer een maand geleden heb ik twee courgette zaadjes in een kleine kas gezet met wat aarde en kijk eens hoe snel ze groeien. Courgette houdt er van om over de grond te kruipen, maar het schijnt dat je ze ook omhoog kunt leiden. Zodra de plantjes nog iets groter zijn, ga ik dit eens proberen. Het leuke aan deze courgettes is, is dat het bol courgettes zijn.


 

In de bak rechts op de foto zitten aan de voorkant nog eens drie aardbeienplantjes, maar hier zitten nog geen witte bloemen aan. Ik ga de komende tijd eens wat vaker koffiedik bij de plantjes strooien, misschien dat het helpt net als bij de andere aardbeienplantjes.

Aan de achterkant van de kist zie je een grote plant die wat weg heeft van een varen. Het is alleen geen varen,  maar het is een artisjok plant. Toen we een aantal weken geleden in Frankrijk op vakantie waren heb ik deze plant (een stuk kleiner) meegekregen. Het is zo leuk om te zien dat je artisjokken ook zelf kunt verbouwen in je eigen tuin, dat had ik nooit verwacht.

De plant heeft veel water nodig, zeker nu de plant flink aan het groeien is. Het is een vaste plant, dus in de winter kun je de artisjok plant tot net boven de aarde kort knippen dan heb je er volgend jaar nog een keer plezier van.


Deze plantjes hierboven houden wel van wat zonneschijn. Dit plekje is de meest zonnige plek in onze tuin. Van links naar rechts vind je de volgende groente en fruitplantjes:

  1. Een vijgenboom. Heeft net als de artisjok in het begin veel water nodig om goed te groeien. Ik ben erg benieuwd of een vijgenboom het goed doet in het Nederlandse klimaat. In diverse moestuinboeken staat dat zeker in kleine tuinen de temperatuur hoger is dan het landelijk gemiddelde en dat een vijgenboom dus een goede kans heeft om te overleven in Nederland. Fingers crossed dus. 🙂
  2. Een tomatenplant. Het worden flinke tomaten al mag ik de tekst op het kaartje geloven. Van mijn opa heb ik geleerd om tomatenplanten goed te dieven, dan zorg je ervoor dat alle energie die de plant geeft naar de vruchten gaan. Dieven is niets meer dan het verwijderen van alle uitgelopen knoppen in de oksels van de tomatenplant.
  3. Een meloenplant. Voor zover ik weet wordt het advies gegeven om een meloenplant hetzelfde te behandelen als een courgetteplant. Ze kruipen beide over de grond, maar kunnen ook goed omhoog geleid worden. Als ik genoeg ruimte heb, ga ik de meloenplant ook omhoog laten groeien, want hij lijkt het erg goed te doen.
  4. Achterin staat nog een vijgenboom, dezelfde als helemaal links.
  5. De twee potten vooraan zijn beide peperplantjes. De eerste zijn zelf gekweekt (ik ben benieuwd of ze het gaan doen), het andere peperplantje was al iets groter, maar heeft afgelopen week een enorme groeispurt gemaakt.

 

Deze houten ronde bak zit vol met kruiden én een olijfboom. De kruiden in de pot zijn o.a. peterselie, munt, basilicum, kervel, dille, bieslook, selderij en tijm. Alles staat al goed in bloei, dus regelmatig voorzie ik ons eten met verse kruiden uit eigen tuin.


Met de courgetteplant en de artisjokplant op deze foto had je al kennisgemaakt. Met het tomatenplantje nog niet, alleen staat deze er wel wat treurig bij. We hebben er wel al veel cherrytomaten van af kunnen halen, maar als je naar de bladeren kijkt, lijkt het alsof de plant op sterven na dood is. Nu maar hopen dat de andere tomatenplant het beter blijft doen.

Heb jij ook een minimoestuin in je tuin gecreëerd of heb je genoeg ruimte om velden vol groente te verbouwen? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate