Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Slim huishouden – 5 tips om je huishouden bij te houden

Door je huishouden slim in te delen kun je veel tijd besparen in huis. En deze tijd kun je goed besteden aan leukere dingen. Vandaag hebben we 5 tips voor een slim huishouden!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Tijd overhouden door je huishouden slim te doen

Hoe dan? Dat is een vraag die we ons continu stellen om slim het huishouden te doen. Er zijn namelijk leukere klusjes te bedenken dan het uitvoeren van huishoudelijke klusjes. Een slim huishouden helpt je hierbij. Zo ben ik namelijk liever in de tuin bezig of spreek ik liever met vrienden af.

Door aan de slag te gaan met onderstaande tips zul je merken dat je behoorlijk wat tijd kunt besparen in huis door bepaalde taken nét even wat slimmer aan te pakken.

1. Houd de vaart erin

Tijd besparen in huis doe je onder andere door taken in het huishouden met elkaar te combineren. Zo kun je tijdens het koken alvast met een stofzuiger door je huis gaan, of een was in de wasmachine stoppen terwijl je de antikal laat intrekken op de glazen douchewand.

Met een beetje vaart plus het combineren van huishoudelijke taken bespaar je veel tijd in het huishouden. Treuzel niet bij het aanpakken van bepaalde taken, maar ga er mee aan de slag. Des te sneller ben je klaar en heb je tijd over voor andere dingen.

2. Huishoudschema gebruiken

Het gebruiken van een huishoudschema is ideaal. Zeker in het begin als je jezelf deze nieuwe gewoonte wilt aanleren is het verstandig om een huishoudschema te gebruiken.

Met een huishoudschema bespaar je veel tijd, omdat je precies weet in welke volgorde je het beste je huis kunt schoonmaken. En daarnaast zijn taken vergeten verleden tijd. Hier kun je het gratis huishoudschema downloaden..

3. Leef volgens Clean As You Go

De Clean As You Go methode wordt bij ons thuis veel gebruikt. Het zorgt ervoor dat er geen vieze kopjes of glazen meer door het huis zwerven. Of dat het aanrecht vol met broodkruimels blijft liggen.

Het idee is simpel: veeg de broodkruimels van het aanrecht nadat je je boterham hebt gesmeerd (of gebruik een bord). Zet een vies kopje -nadat je je koffie op hebt uiteraard- in de vaatwasser. Pas Clean As You Go toe voor een slim huishouden, je huis blijft zo langer schoon en opgeruimd.

4. Geef het werk uit handen

Een slim huishouden betekent in mijn geval dat je dingen uit handen geeft. Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik gek op robots die het werk doen (zoals een robotstofzuiger of onze robotdweil).

Je kunt het ook slimmer aanpakken door het schoonmaakmiddel het werk te laten doen. Spuit de tegels in de badkamer in met een schoonmaakmiddel en laat dit een kwartiertje intrekken. In de tussentijd weekt de aanslag op de tegels los en kun jij ondertussen andere dingen schoonmaken.

Of gewoon een serie op Netflix kijken – dat kan natuurlijk ook. Pauzeer je serie halverwege en maak de badkamertegels met een schuursponsje schoon. De aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.

5. Pas de 5-minuten regel toe voor een slim huishouden

Bij het toepassen van de 5-minuten regel beloof je jezelf om slechts 5 minuten aan een (huishoudelijke) klus te besteden. Je gaat jezelf een beetje saboteren, want die vijf minuten zijn in een mum van tijd voorbij. En aangezien je al begonnen bent aan de taak, is het veel minder moeilijk om even door te zetten en de taak af te maken.

Download het gratis schoonmaakrooster

Wil je ons makkelijke en overzichtelijke huishoudschema hebben? Download dan hieronder ons schoonmaakrooster om je op weg te helpen. Print het rooster gerust uit en hang het op een overzichtelijke plek in huis.

schoonmaakschema

Een slim huishouden is niet zo moeilijk als het lijkt. En als je jezelf een paar dingen hebt toegeëigend, ga je al snel veel tijd besparen in huis. Welke tip pas jij al toe?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Saskia

  Zeker scheelt het tijd combineren,was aan zetten,vaatwasser aanzetten en dan de deur achter je dicht trekken om om boodschappen te gaan,als je terug komt is alles klaar. Clean as you go gaat helaas iets minder met 2 tieners in huis,heeft iemand daar oplossing voor waarbij ik niet elke dag hoef uit te leggen waar het goed voor is……?

 2. 🐐 Marjan

  Een oplossing voor die tieners? Die is er niet. Die komt pas als ze op zichzelf gaan wonen: dan wordt het duidelijk wat het voordeel van het bijhouden van je huis is. Ik zelf ben van een ongelofelijke rotzooimaakster veranderd in iemand die graag een gezellig en leefbaar huis heeft. Het duurde een tijdje….maar het is gebeurd. Nog steeds geen schoonmaakfreak, maar mijn huis is een plek waar het doorgaans lekker ruikt en waar mensen graag lijken te komen. En met de thuiswonende kinderen blijft het knokken…..of niet.

 3. 🐐 Heyho

  Beetje discipline en regels bijbrengen, lijkt me toch normaal. Je bent hun slaaf toch niet? Misschien hangt t ook van iemands karakter af hoor, maar ik was ook als tiener niet egocentrisch en hielp gewoon mee. Hebben ze zelf toch ook niks aan als ze zo verwend worden. Dan wordt t nogal een grote overgang om ineens helemaal voor jezelf te zorgen. Maar ook dat verwende, egocentrische staat me echt niet aan. Wat voor burgers worden dat?

 4. 🐐 animous

  die 5-minuten-regel is een goeie. Ik doe het meestal met 20 minuten, ik zet de kookwekker en begin dan bijvoorbeeld een rommelige keukenla op te ruimen. Als ik na 20 min. er genoeg van heb, stop ik. Of ik zet de wekker opnieuw voor 20 min en begin aan een nieuw klusje. Zo blijft het overzichtelijk.

 5. 🐐 Vroon

  Ik heb een geweldig middel ontdekt. De douchespray van Method. Als je na het douchen (ik doe dat niet eens elke keer, maar na een keer of vijf, zes) de tegels c.q. glazen douchedeur ermee insprayt, hoef je nauwelijks nog te poetsen. En als je dan een keertje wel met huh badkamerspray de tegels te lijf gaat zijn ze ook veel makkelijker en sneller weer schoon. Method is net als Ecover, milieuvriendelijk.

 6. 🐐 Billy

  Dit klinkt als een geweldige tip Vroon, dankjewel voor het doorgeven! We gaan het binnenkort zeker toepassen, de douchespray van Method gebruiken we zelf ook. 🙂

 7. 🐐 Annemarie

  Hoi Billy,
  Wat een leuke site!
  Ik probeer het schoonmaakrooster te downloaden, maar dat lukt niet.
  Zou je me het anders kunnen e-mailen?
  Hartelijke groet,
  Annemarie

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate