Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Beter worden in time management

Door meer te doen in minder tijd kun je veel tijd besparen. Dan krijg je lekker veel gedaan op een dag. Ontdek hoe je beter kunt worden in time management.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Efficiënt te werk gaan

Beter worden in time management houdt in dat je meer taken gedaan krijgt in minder tijd. Je krijgt meer taken gedaan waar je anders een stuk langer over zou doen. Vanuit mijn opleiding op de hotelschool heb ik geleerd om nooit met lege handen naar de keuken te lopen. Het kost me geen enkele moeite om de vuile borden mee te nemen naar de keuken als ik toch al op hier naartoe weg was. Stukje efficiëntie.

Nu lijkt het misschien alsof ik een druk leven verheerlijk, dat je altijd maar druk in de weer moet zijn om je goed en lekker productief te voelen. Totaal niet. Ik vind het alleen wel heel prettig om mijn tijd efficiënt in te delen. Tijd die je vervolgens kunt besteden om lekker te lanterfanten. Beetje keutelen in huis, een boek lezen, meer tijd doorbrengen met je gezin, vrienden en familie. Dingen die er wat mij betreft meer toe doen in het leven dan alleen maar druk bezig zijn.

Hieronder deel ik graag mijn tips hoe ik zelf beter ben geworden in time management.

6x beter worden in time management

Of je nu beter wilt worden in time management tijdens je werk, in het huishouden of in je vrije tijd – dat maakt niet uit. Onderstaande tips gaan je helpen om echt te kiezen waar jij je tijd aan wilt besteden.

1. Taken batchen

Het samenvoegen -oftewel batchen- van taken is een slimme manier om beter te worden in time management. Taken die ik fijn vind om te batchen:

 • binnenkomende e-mails beantwoorden op één vast moment van de dag
 • boodschappen en andere benodigdheden vooruit plannen en op één moment tegelijk halen – of nog beter online bestellen
 • het maken van een maaltijd voor meerdere dagen tegelijk (💪 meal preppen)
 • het bedenken van meerdere recepten tegelijk
 • één keer per dag een rondje door huis om rondslingerende spullen op te ruimen (kleding, speelgoed, etc.)

Het batchen van taken waar ik beter in kan worden:

 • het opnemen van twee video’s op één dag (het kost me nu veel tijd en moeite, waardoor ik het opnemen van een nieuwe video steeds uitstel)
 • het doen van de was – nu lijkt het alsof het een continu proces is, er hangt bijna altijd was aan de waslijn, terwijl ik maar 2-3 wasjes per week doe.

2. Je niet meer zo snel laten afleiden

Het is makkelijk om je tijd te verliezen in alle series die er op Netflix of Disney+ staan, of door alle nieuwsberichten die in je favoriete nieuwsapp op je telefoon verschijnen. Al deze diensten schreeuwen om jouw aandacht en de tijd vliegt voorbij als ze eenmaal je aandacht hebben.

Door wat afspraken met jezelf te maken kun je hiermee behoorlijk wat tijd besparen. Zo heb ik met mezelf afgesproken dat ik voortaan minimaal twee avonden in de week geen scherm aan wil hebben – op mijn ereader na. Deze avonden wil ik voortaan besteden aan lezen, beetje opruimen, meal preppen of mezelf pushen om mijn keyboard er weer eens bij te pakken.

3. Taken automatiseren of uitbesteden

Beter worden in time management door taken te automatiseren. Waarom zou je alles nog zelf doen als iets of iemand anders het ook voor je kunt doen? Je kunt taken automatiseren en voor je laten doen.

Een aantal voorbeelden:

 • mijn posts op sociale media (Facebook, Linkedin en Pinterest) plan ik automatisch in via Buffer.
 • een robotstofzuiger slokt meerdere keren het stof in de slaapkamer op. Hierdoor hoef ik hier niet meer te stofzuigen, terwijl de kamer wel vrij wordt van stof.
 • een olieradiator voorzien van een slimme stekker in Jake’s kamer zorgt er voor dat het op de momenten dat hij slaapt het er altijd de juiste temperatuur is.

4. Vaker nee durven zeggen

Durf wat vaker nee te zeggen, je hebt vast al genoeg dingen te doen. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar het is o-zo-belangrijk om jezelf niet voorbij te lopen. Als ondernemer vind ik het af en toe nog steeds lastig om nee te zeggen. Je krijgt vanuit alle kanten mogelijkheden toegeworpen en dan vind ik het vaak last om de juiste keuze te maken. Toch lukt het me tegenwoordig steeds beter om vaker nee te zeggen.

Mijn uitgangspunt: “word ik er blij van?”.

Ben je in loondienst en wil je afdelingshoofd graag dat je een belangrijke taak met enige urgentie uitvoert? Vraag dan welke taak je moet laten liggen om deze belangrijke taak uit te voeren.

5. Stel een tijdsdoel in

Bij mij werkt het heel goed om met een tijdsdoel te werken. Voor de artikelen die ik schrijf werk ik met een timer (ik gebruik Just Focus) van steeds 25 minuten werken afgewisseld met een pauze van 5 minuten.

De ene keer lukt het me om een artikel in twee sessies van 25 minuten te voltooien. Een andere keer heb ik meerdere sessies nodig.  De aflopende timer bovenin mijn scherm motiveert me om echt alleen met één project tegelijk bezig te zijn. 💪

6. Breek een groot project op in kleine resultaten

Stel – je hebt thuis nog een groot project op stapel liggen. Een tuin die om groot onderhoud vraagt, een rommelkamer die je wilt omtoveren tot slaapkamer of een ander groot project waar je je tanden in wilt zetten.

Dit soort klussen vraagt om meer tijd en een goede planning. Breek dit grote project op in kleine resultaten (kaizen methode). Beschrijf het project en een datum wanneer je dit project afgerond wilt hebben. Bepaal voor jezelf de kleine tussentijdse resultaten en hang hier een deadline aan vast. Zet deze deadlines als herinnering voor jezelf in je agenda.

Tips voor meer discipline en minder uitstelgedrag

Heb je vaak last van uitstelgedrag en wil je beter worden in time management? Bekijk dan deze populaire en effectieve cursus tegen uitstelgedrag. Deze cursus helpt je om binnen enkele weken productiever, effectiever en succesvoller te worden.

Meer weten?

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Rachel

  Wat heb je toch weer een fijn artikel geschreven met goede tips, fijn weekend!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate