Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Sneller schoonmaken – neem lekker de tijd

Het huishouden zit vol met vreemde paradoxen. Net als je denkt de boel even snel aan te pakken geven wij je precies het tegenovergestelde advies voor hetzelfde resultaat. Je huis is namelijk sneller schoon als je rustig aan doet!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

De tijd is je grootste schoonmaak vriend

Tijd is een bepalende kracht in je huishouden. Aan de ene kant maakt het verloop van tijd je huis vies. Tijd is namelijk de grote vriend van moeder natuur, die dit gereedschap iedere seconde van iedere dag gebruikt om jouw huis terug te claimen. Maar zoals ieder gereedschap kun je ook tijd aanwenden om vóór je te werken. Je kunt tijd inzetten om je huishouden makkelijker schoon te krijgen en daarbij geld, energie én moeder natuur te sparen (precies, alles valt op zijn plek!).

Hoe gebruik je tijd als schoonmaakmiddel?

Door de tijd te nemen om schoon te maken bespaar je uiteindelijk veel tijd, geld, energie en voorkom je beschadiging van het milieu. Hoe gaat dat in zijn werk? Heel simpel: je kunt gebruikmaken van goedkope, natuurlijke en zeer effectieve schoonmaakmiddelen die simpelweg wat meer tijd nodig hebben.

Schoonmaakazijn kost vaak nog geen 50 cent per liter. Het is een prima ontkalker, maar het heeft iets meer tijd nodig dan aggressieve  moderne ontkalkers.

 • Gooi schoonmaakazijn in een spuitflacon, spuit het op je tegels en laat het even intrekken voordat je het wegspoelt.
 • Laat schoonmaakazijn een nachtje intrekken in de toiletpot.
 • Maak je koffiezetapparaat schoon met een mengsel van water en schoonmaakazijn. Zet het apparaat uit en laat het mengsel even inwerken. Daarna goed laten doorspoelen.
 • Gooi water en schoonmaakazijn in je waterkoker, zet hem aan en laat het vervolgens intrekken. Daarna goed omspoelen en de kalk verdwijnt vanzelf!
 • Laat kleding met zweetvlekken een nachtje weken in water met schoonmaakazijn, daarna wassen.
 • Gebruik schoonmaakazijn als wasverzachter.

Meer slome schoonmaakmiddelen

Ook middelen als groene zeep, simpel (ecologisch) afwasmiddel, soda en zelf biotex kunnen je helpen je huis snel, goedkoop en milieuvriendelijk te reinigen.

 • Laat een vieze aangebrande ovenschaal of pan een nachtje weken met water en een beetje soda. De volgende ochtend spoel je het vuil er zó uit – zonder schrobben.
 • Zet je wasmachine een uurtje stil nadat hij het wasmiddel heeft toegevoegd. Je laat zo de kleding even rustig weken waardoor het vuil makkelijker oplost. Zo kun je werken met een korter wasprogramma en een lagere temperatuur.
 • Houd je afvoer eenvoudig open en fris: Gooi af en toe een handje soda door je afvoer en spoel na met een halve liter heet water. Laat vervolgens een paar uur intrekken (dus even niet naspoelen).
 • Gebruik de tijd om je kleding te drogen, in plaats van die energieverslindende droger.
 • Laat het huis lekker luchten, dan heb je geen luchtverfrissers meer nodig.
 • Kleeft je keuken? Verwijder het makkelijk met een sopje van biotex.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn talloze manieren waarop je tijd kunt inzetten om je huis schoon te maken. Je hoeft niet eindeloos te schrobben, dingen hoeven niet meteen schoon te zijn. Wees creatief, en bekijk hoe je tijd kunt inzetten om je huishouden eenvoudiger te maken.

 1. Je bespaart geld
 2. Je bespaart energie
 3. Je bespaart schoonmaakmiddelen
 4. Je spaart het milieu
 5. Je houdt je huis veilig en leefbaar

Op welke manieren gebruik jij de tijd om je huishouden simpeler, schoner en goedkoper te maken? Laat je tips achter in de reacties!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Anneke

  Tegen een verstopte afvoer gebruik ik al jaren een ‘afvalproduct’ n.l. koffiedik van grof gemalen koffie (die ik overigens gebruik i.p.v. snelfiltermaling in het koffieapparaat). Goedkoop, milieuvriendelijk en vooral erg effectief. De koffiedik is ook erg goed om erg vuile handen mee schoon te schrubben.
  Veel succes allemaal en geniet van je schone omgeving…

 2. 🐐 Astrid

  Sinds een paar maanden gebruik ik gewone citroenen om mijn aanrecht en fornuis te ontvetten, luchtjes in de koelkast op te ‘vreten’ én als basis voor dorstlessende limonade op hete dagen! Heerlijk fris en natuurlijk en aangezien ze in het zuiden overal aan de bomen groeien, worden die volgens mij nooit schaars.

 3. 🐐 Jami

  Eerst even complimenten voor deze leuke site, nuttig & gezellig. Ik heb een paar vragen. Het mengen van water en schoonmaakazijn voor je koffieapparaat en de waterkoker, in welke verhouding kun je dat het beste doen. Verder heb ik een vraag over het citroensap, kun je daarmee ook zwarte stippen vlekken uit de rubber ring van de wasmachine halen of gaat dat beter met wat anders óf kan dat helemaal niet en moet je dat vervangen en hoe kom je dan het beste aan een nieuwe rubber ring. Verder heb ik nog een wasmachine vraagje, als er nooit wat uit het pluizenfilter komt, maar vroeger wel, zit het waarschijnlijk wat dieper verstopt. Wat kan je dan het beste doen, gebruiken??? Graag wat goede tips gevraagd.
  Oh ja en schoonmaakazijn in de wc pot, reinigt dat echt afdoende, hoeft daar verder niks meer bij??

 4. 🐐 Annemieke

  @Jami:schoonmaakazijn in de wc-pot een nacht laten inweken helpt je eenvoudig van de kalkaanslag af. Verhouding water/azijn in koffiezetaparaat: ik doe altijd op gevoel, ongeveer 3 delen water met 1 deel azijn.
  Ik laat de tijd voor me werken door de was op te sparen tot een grote berg, zo hoef ik geen kleine wasjes draaien maar altijd een (bijna) volle machine. Ook laat ik veel dingen in alle rust inweken terwijl ik iets anders ga doen, bijvoorbeeld aangekoekte pannen met een laagje afwaswater; tegen het einde van de afwasbeurt was je alles er gemakkelijk uit. Of wasgoed met moeilijke vlekken een nachtje in biotex. Eten dat overgebleven is gaat een nachtje in de koelkast, de volgende dag zijn de smaken lekker doorgetrokken en is het nog lekkerder! Ook trek ik maar 2 of 3 keer per week de stofzuiger door het huis, als je beide werkt is er ook niemand om het huis vies te maken en het scheelt me een hoop tijd. De veger of stofwisser op harde vloeren is een energiebesparend alternatief.

 5. 🐐 Jelle Hermus

  In Nederland verkopen ze schoonmaakazijn gewoon in de supermarkt. Kijk eens in het schap met schoonmaakmiddelen en zoek helemaal onderin naar een lelijke plastic fles. 🙂

 6. 🐐 Ann Winters

  Ik gebruik tablet voor afwasmachine om de binnenkant van de fritespan schoon te maken. Pan niet te vol met water doen, anders loopt hij over. Misschien een idee? Groetjes

 7. 🐐 Irmgard Segerink

  Action en wibra verkopen ook schoonmaakazijn

 8. 🐐 Watertje

  Water, kran water! Ik heb het in een oud haarlak sprayflesje. Even op de vlekken van het fornuis spuiten, even wachten, je veegt de meeste vlekken zo weg!
  Waarom moeten de vloeren met schoonmaak middel?
  Ook met water krijg je er al zoveel af! En je eet er niet van toch? Droog nadoen helpt ook veel, je staat verbaast hoeveel vuil er dan aan je droge doek zit.
  Evt. hartnekkige vlekken kun je dan alleen even gericht met wat schoonmaak middel doen.
  Wat azijn en het koffie apparaat betreft ben ik wat voorzichtiger. Heb een keer trammelant gehad, bleek dat er een klein rubbertje of zo niet tegen de azijn kon…. Gevolg lekkend koffie apparaat.

  Succes!

 9. 🐐 Anja

  Helaas is schoonmaakazijn niet zo milieuvriendelijk als het lijkt. Er zitten chemische stoffen in (ik weet niet welke). Maar witte natuurazijn werkt ook prima en is wel milieuvriendelijk. Kost nauwelijks meer dan schoonmaakazijn, gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate