Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 redenen waarom het niet lukt om geld te sparen

Waarom lukt het niet om geld te sparen? In dit artikel leg ik 5 redenen bloot die hier de oorzaak van kunnen zijn. Na het lezen van het artikel gaat het je weer lukken om geld opzij te zetten!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Reden 1 – je mist een duidelijk spaardoel

Sparen voor de toekomst, onvoorziene uitgaven of gewoon voor zomaar iets. Voor de één is het de normaalste zaak van de wereld, voor een ander kan dit knap lastig zijn.

Herken je jezelf hierin? Dan is de kans groot dat dit de reden is waarom het je niet lukt om geld te sparen. Je mist het hebben van een duidelijk en concreet spaardoel.

De drang om maar gewoon geld te sparen is minimaal aanwezig. Je bent iemand die een doel moet hebben doel. Stel jezelf dan ook een doel om een spaarbuffer op te bouwen.

Lees ook: Mijn praktische tips om meer geld te sparen

Misschien ga je binnenkort wel verhuizen en heb je geld nodig om verf, behang en kit te kopen. Of ben je toe aan een luxe vakantiehuisje in het land. Het hebben van een duidelijk spaardoel gaat je helpen om het sparen net wat makkelijker te maken.

Reden 2 – je koopt geregeld nieuwe spullen

Ga eens na wat je de afgelopen tijd allemaal hebt gekocht. In eerst instantie zul je denken: “Ach, dat valt wel mee”. Tel alle uitgaven eens bij elkaar op en je hebt meteen de reden te pakken waarom het niet is gelukt om geld opzij te zetten.

Wil je de komende tijd aan de slag om je spaarrekening te spekken? Leg jezelf dan op om een maand lang geen nieuwe spullen te kopen. Gewoon even helemaal niets nieuws je huis binnen halen, om vervolgens achteraf te evalueren wat je er van vond. Door geen nieuwe spullen te kopen lukt het je om direct geld te sparen op je spaarrekening, zonder echt iets te missen.

Ook interessant: 6 goede gewoontes die zuinige mensen van nature hebben

Reden 3 – je onderneemt nu geen actie

Als je nu geen actie onderneemt, dan hoef je ook niet over het probleem na te denken. Dat is wel zo makkelijk. Zo werkt het ook met sparen.

Toch werkt die strategie averechts. Als je geld op je spaarrekening wilt hebben, dan moet je er wel iets voor doen.

Een paar dingen die je nu kunt doen:

  • Heb je nog geen spaarrekening? Open er dan nu één bij de bank (kost meestal niks).
  • Is de spaarrekening geopend? Boek er dan meteen wat geld van je betaalrekening naartoe. Lukt dit niet? Ga dan aan de slag met één van de tips in dit artikel, zodat het je toch gaat lukken om geld te sparen.
  • Heb je al een spaarrekening? Zet dan automatisch sparen aan bij je bank. Zo hoef je er niet meer over na te denken. Iedere maand stuur je automatisch een paar bedragen door naar je spaarrekening. Je spaart zo geld, zonder dat je je er mee bezig hoeft te houden. Het artikel op soChicken om makkelijk 1000 euro te sparen blijft een golden oldie.

Reden 4 – je betaalt niet eerst je spaarrekening

De rekeningen betalen is belangrijk (en essentieel). Onderschat ook alleen je eigen financiële toekomst niet. Zie je spaarrekening als een rekening die je iedere maand moet betalen.

Voorbeeld: je ontvangt iedere maand 1750 euro salaris. De vaste lasten (hypotheek, verzekeringen, boodschappen, energiekosten, etc.) kosten je maandelijks zo’n 1300 euro. Dan houd je in theorie 450 euro over. Als je dit bedrag niet meteen op je spaarrekening zet, is de kans groot dat je die 450 euro zo goed als hebt uitgegeven voor het einde van de maand.

Leer jezelf dus aan om iedere maand eerst geld over te maken naar je spaarrekening, om je toekomst veilig te stellen.

Reden 5 – je verdient te weinig

Heb je echt alles al geprobeerd, maar lukt het je niet om geld te sparen?  Dan kan het zijn dat je te weinig geld verdient.

Te weinig verdienen heeft voor een deel ook te maken met waar je je geld nu aan uitgeeft. In de rubriek open over geld op mijn website kun je lezen hoe iedereen verschillend met geld omgaat.

Zo is de mate hoeveel geld je kunt sparen afhankelijk van de hoogte van je vaste lasten (huur/hypotheek, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, energiekosten, etc.)

Het kan ook echt zijn dat je uitgaven zo hoog zijn, dat je huidige inkomen hier niet tegenop gewassen is. Overweeg dan deze 3 mogelijkheden:

  • Je uitgaven echt naar beneden brengen.
  • Van baan veranderen, zodat je meer gaat verdienen
  • Bekijken of je extra geld kunt verdienen (in dit artikel lees je meer over geld verdienen vanuit huis)

Bekijk of één van bovenstaande redenen de oorzaak is dat het je niet lukt om geld te sparen. Hopelijk lukt het hierna wel om maandelijks geld opzij te zetten.

Meer tips om geld te (be)sparen

Deze tips om meer geld te sparen en nog veel meer slimme bespaartips vind je ook in mijn eBoek Bespaargeit. 🐐

Ontdek hoe je veel geld kunt (be)sparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer over mijn eBoek…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate