Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Meer geld sparen – mijn praktische tips

In dit artikel geef ik je 4 verfrissende tips die mij persoonlijk helpen om meer geld te sparen. Op deze manier kun je van geld sparen een sport maken, zonder op de loopband te hoeven staan.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

De nodige praktische spaartips

Geen impulsaankopen meer doen, niet meer de pizza hotline inzetten als je geen zin hebt om te koken, de fiets pakken in plaats van de auto – dit soort tips zie je geregeld voorbijkomen. Allemaal goede tips om meer geld te sparen.

Soms ben je alleen op zoek naar wat nieuwe prikkelingen om geld naar je spaarrekening te sluizen. Bedenk hoe fijn het is als je maand na maand je spaarrekening ziet groeien. Je bouwt een spaarbuffer op, waardoor je geld opzij kunt schuiven voor een onvoorziene uitgaven, een vakantie, een aflossing van je hypotheek – noem maar op.

Wil je meer geld sparen? Bekijk dan hieronder mijn 4 praktische tips!

1. Meer geld sparen door online boodschappen te bestellen

Bijna wekelijks laat ik mijn boodschappen thuisbezorgen door de elektrische busjes van Picnic. Online boodschappen bestellen is voor mij echt een uitkomst. Je hoeft én niet meer op drukke momenten naar de supermarkt én ik spaar er meer geld door. Hoe dan? 🥦

Niet iedereen is het erover eens dat online boodschappen bestellen je geld gaat opleveren. Toch gaat die vlieger voor mij niet op. Door via de app alleen boodschappen op mijn lijstje te zetten die ik nodig heb, kom ik niet in de verleiding om allemaal troep in mijn mandje te leggen. Dit scheelt me erg veel geld. Geld dat ik vervolgens weer overhoud om op mijn spaarrekening te zetten.

Bij de meeste supermarkten geldt weliswaar een minimum bestelbedrag (vanaf 25 euro) én worden er soms bezorgkosten in rekening gebracht (lang niet bij allemaal). Eerder schreef ik trouwens een artikel met een handig overzicht van alle supermarkten die boodschappen thuisbezorgen + voorwaarden.

2. Geef jezelf een duidelijk spaardoel

Wat is de reden dat je geld wilt hebben op je spaarrekening? Als je als spaardoel stelt dat je over een x aantal jaar graag een elektrische auto wilt kopen of je huis wilt voorzien van zonnepanelen, dan heb je een duidelijk spaardoel.

Je krijgt minder snel de neiging om tussendoor impulsaankopen te doen. Je hebt een duidelijk doel voor ogen en je weet dus waar je het voor doet. En dat is dat je over een paar jaar je elektriciteitsmeter ziet teruglopen. Toch? 🔌

3. Automatisch sparen aanzetten bij je bank

Bij veel banken kun je tegenwoordig instellen dat je automatisch geld spaart. Zo hoef je er niet meer over na te denken. Iedere maand kun je dus standaard een paar bedragen door laten sturen naar je spaarrekening. Je spaarrekening wordt automatisch gespekt, dan hoef jij je er niet meer mee bezig te houden. Dat zijn wat mij betreft de beste manieren om meer geld te sparen.

Ander voorbeeld: De meeste van mijn rekeningen lopen tegenwoordig via BunqBunq bank. Je kunt hier meerdere rekeningen aanmaken en een concreet spaardoel stellen. Zo heb ik een rekening aangemaakt waar ik 80 euro wil sparen voor een nieuwe pan. Iedere keer als ik een bedrag heb gepind van mijn betaalrekening, wordt er automatisch een bedrag doorgestuurd naar mijn concrete spaardoel.

Inmiddels heb ik 15% van mijn spaardoel gehaald in een paar weken tijd. Over 3 maanden verwacht ik mijn spaardoel te bereiken, waardoor ik dus zonder schuldgevoel een nieuwe pan mag kopen.

4. Eerst je spaarrekening betalen

Boek zodra je salaris is gestort een bedrag van je salaris naar je spaarrekening. De hoogte van dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van je salaris en je vaste lasten.

Stel: je ontvangt iedere maand 1800 euro salaris voor je harde werk. De vaste lasten (hypotheek, verzekeringen, boodschappen, elektriciteit, etc.) kosten je maandelijks zo’n 1500 euro. Dan zou je in theorie 300 euro overhouden. Zet je dit bedrag niet direct op je spaarrekening, dan durf ik bijna met zekerheid te zeggen dat je dit bedrag zo goed als hebt uitgegeven voor het einde van de maand.

Wil je meer geld sparen – dan is het belangrijk om eerst uit te rekenen hoeveel geld je maandelijks kunt sparen. Zet dit bedrag dezelfde dag als je salaris is gestort op je spaarrekening. Dan weet je zeker dat je dit bedrag niet door de maand heen uitgeeft aan allerlei impulsaankopen.

Met bovenstaande tips heb ik de afgelopen jaren mijn spaarrekening behoorlijk kunnen spekken. Heb jij nog een ultieme tip die je gaat helpen om meer geld te sparen? 🔥

Meer tips om geld te sparen

Ben je op zoek naar meer tips die je gaan helpen om maandelijks meer geld te sparen? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sophie

  Hallo,
  zou je een blogpost kunnen maken over Bunq Bank, aub? Bedankt!

 2. 🐐 Bert

  Hoi,
  in de supermarkt kun je nog veel meer besparen door bijvoorbeeld groenten uit het seizoen te kopen.
  Vaak zijn die dan in de aanbieding omdat er teveel van is. Ook kun je kiezen uit groente met een vlekje of een kleine beschadiging. Deze is dan heel goedkoop, net zoals op de markt waar hetzelfde produkt ook goedkoop is. Ook kun je dat kopen wat je echt nodig hebt. Moet je wel water uit flessen drinken?
  Talloze voorbeelden.
  Daarnaast kun je voor korte afstanden de auto laten staan en de fiets nemen. Spaart benzine en milieu.

 3. 🐐 Joanna

  Ik maak ééns per week een 6-daags menu met verschillende bereidingstijden. Eén dag is restjesdag. Doe ook één x per week boodschappen. Voordelen:
  – geen impulsinkopen = goedkoper
  – na kunnen denken over gevarieerd en vers eten = gezonder
  – opzoeken wat op dat moment seizoensgroenten zijn = duurzamer en goedkoper
  – elke dag de rust dat ik alleen op m’n lijstje hoef te kijken en alles er al is.

 4. 🐐 martin

  ik doe klein los geld ( 5,10 en 20 cent ) in een leeg en schoon sausflesje.
  als dit vol is , kan er wel eens 15 hele euro”s bij elkaar zijn.
  een bloemist bij mij in de buurt is er erg blij mee. zij los geld en ik 3 x 5 euro

 5. 🐐 christine

  sinds 1 mei eet ik en manlief niets meer na het avondmaal van 18u30 tot s’morgens 8u ontbijt. Het scheelt echt in aankoop 1 doos koeken, 1 pak chocolade en 1 zak chips. Bespaar rond de 5€/week.
  Sedert half maart (corana)gaan we niet meer wekelijks friet halen, maken ze nu zelf :verse friet met gebakken vis of een eitje er bij. We besparen daardoor de helft van kostprijs frietkot= wekelijks 5€ . Besloten om nog 1x /maand friet te halen. De tijd en weken vliegen en de spaarboom krijgt vele gekleurde blaadjes. Ieder blad staat voor 5€, leuk dat kleuren. 🙂 Spaardoel: tickets bioskoop= 16€ voor 2 personen. Elke maand samen naar de bioskoop. Leuk een date met manlief. grtjs

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate