Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Sparen voor later – 3 slimme tips

Kies je voor een leven waar je je geld uitgeeft zodra je je salaris hebt ontvangen? Of kies je er voor om een deel van je salaris te sparen en hiermee een buffer op te bouwen in de toekomst? Wij geven je tips om te sparen voor later!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

“Jij hebt makkelijk praten!”

In mijn omgeving hoor ik allerlei keuzes waaraan mensen hun geld uitgeven. Sommige van hen hebben iedere euro nodig om maandelijks rond te komen en kunnen weinig tot geen geld per maand opzij leggen om te sparen. Sparen voor later is iets waar zij niet aan toekomen.

Anderen verdienen samen een goed inkomen, hebben geen kinderen en hebben maandelijks voldoende inkomen om een paar honderd euro per maand te sparen en dus lekker vaak op vakantie te gaan. Voor hen is sparen voor later een logische gedachte.

Dat klinkt fijn om iedere maand wat geld opzij te leggen voor later en dus een flinke spaarbuffer op te bouwen, maar ook de mensen met wat minder inkomen kunnen waarschijnlijk een deel van hun inkomen op een spaarrekening zetten.

Ik hoor je denken: “Makkelijk praten, maar ik kan maandelijks echt geen geld missen. Alles gaat op aan de boodschappen, hypotheek en aan mijn kinderen en ik heb het geld gewoon echt nodig.” Ik durf bijna te wedden dat je vast nog ergens geld kunt besparen. Echt. Hieronder mijn tips om geld te besparen, zodat je kunt gaan sparen voor later.

Tip 1: Bespaar op materialisme – niet op levenskwaliteit

De hobby van veel mensen is shoppen. Even een t-shirtje kopen, jezelf een nieuw luchtje gunnen of op zoek naar de webshop met de beste deal voor een nieuwe televisie op je slaapkamer.

Besef dat deze spullen je op de lange termijn niet gelukkiger zullen maken. Natuurlijk is het leuk om jezelf af en toe te verwennen met iets nieuws, maar focus je meer op het verhogen van je levenskwaliteit. Geniet van de kleine dingen in het leven en besteed meer tijd en geld aan het beleven van dingen.

Nieuwe ervaringen maken je uiteindelijk veel gelukkiger dan die nieuwe televisie. En bedenk je dat ervaringen niet altijd geld hoeven te kosten. Zo kun jij mooi wat geld opzij zetten en sparen voor later als je het écht nodig hebt.

Tips 2: Bespaar op de vrolijke koeien in de wei

Hoewel ik geen 100% vegetariër ben, vind ik het toch erg zielig om iedere dag vlees te eten. Een paar jaar geleden hebben we er bewust voor gekozen geen vlees en vis meer te kopen in de supermarkt. Gewoon omdat ik altijd zo blij word van die vrolijke koeien in de wei en het gekakel van kippen.

Geen vlees eten bespaart je sowieso al veel geld op maandbasis. Kun je vlees niet laten staan, kijk dan of minder vlees eten iets voor jou is. Zo kun je de plofkip laten staan en kiezen voor een scharrel- of biologisch alternatief.

Zo kunnen we per maand toch nog een paar tientjes extra naar de spaarrekening doorsturen.

Tip 3: Maak een rondje door huis en kijk naar overbodige luxe

Een paar jaar geleden hebben we besloten om ons televisie abonnement op te zeggen. We zijn overgestapt naar een goedkopere internetprovider (18 euro per maand) en hiermee besparen we zo’n 35 euro per maand, oftewel 630 euro per jaar. We kwamen er achter dat we niet zo heel veel televisie meer keken. Nu hebben we tijd over om andere dingen te doen. En als we willen is er altijd nog uitzending gemist, Disney+ of Netflix. Who needs televisie anyway?

Kijk ook eens rond in jouw huis. Wat valt er dagelijks, maandelijks of zelfs wel jaarlijks te besparen? Is het overstappen naar een goedkopere internetprovider aantrekkelijk? Wil je voortaan zelf de ramen zemen en zeg je de glazenwasser af? In ieder huishouden zijn er dingen te bedenken waar je geld mee kunt besparen.

Zet het gespaarde geld iedere maand (via automatische overboeking) op je spaarrekening en zo spaar je heel fijn een lekker bedrag voor later. Fijn gevoel toch.

Meer tips om geld te sparen

Op Leukegeit.nl zijn er meer artikelen geschreven om maandelijks geld te besparen. Wil je meer tips hebben om je financiën wat beter op orde te hebben, lees dan zeker ook onderstaande artikelen:

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Heni

    35 euro per maand besparen is geen 630 euro per jaar, maar 420 euro! nog een mooi bedrag, maar scheelt wel 210 euro…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate