Dit sticky tempeh recept is een geweldige manier om tempeh te eten. Deze sticky tempeh is vol van smaak - zoet, plakkerig en past bij heel veel gerechten.
Sticky tempeh – een kleverige marinade
Eindelijk ben ik daar weer met een nieuw tempeh recept. Dat heeft natuurlijk veel te lang geduurd. Een blok gefermenteerde sojabonen, want ja dat is wat tempeh is, klinkt niet echt aantrekkelijk. Maar zodra je eenmaal weet hoe je tempeh lekker kunt marineren, dan heb je echt goud in handen.
Tempeh is namelijk zo’n fijne vleesvervanger waar je met de juiste marinade echt heerlijke gerechten op tafel kunt zetten.
Dit keer ben ik aan de slag gegaan met een sticky tempeh recept. Dit recept stond al een hele tijd op mijn lijst, maar zoals dat soms gaat kwam het er niet van om te maken. De sticky tempeh wordt lekker kleverig door een coating van de marinade op basis van ketjap manis.
Voor dit gerecht hoef je weinig ingrediënten in huis te halen. Wil je ook eens wat vaker met een blok tempeh aan de slag? Ga dan aan de slag met onderstaand recept en je hebt gegarandeerd een favoriet in huis gehaald.
Ingrediënten
- blok tempeh van 250 gram
- 200 ml zonnebloemolie
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 tot 2 theelepels sambal
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 theelepel suiker
- snufje zout
Bereidingswijze:
- Snijd de tempeh in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Verhit de 200 ml zonnebloemolie in een pan op het vuur.
- Doe de plakjes tempeh, zodra de olie heet is, in de olie. Als de olie zachtjes begint te borrelen, dan weet je dat de olie heet genoeg is.
- Bak de plakjes tempeh tot ze bruin en knapperig zijn. Dit duurt al met al zo’n 3 tot 4 minuten.
- Schep de tempeh hierna uit de olie en laat de tempeh uitlekken op wat keukenpapier.
- Verhit in een koekenpan een eetlepel zonnebloemolie en voeg de geraspte gember samen met de suiker, ketjap, sambal en zout toe in de pan. Roer even door elkaar en voeg vervolgens de tempeh toe.
- Bak de sticky tempeh voor een paar minuten en roer regelmatig door elkaar. De tempeh wordt door de ketjap erg plakkerig en krijgt hierdoor een glanzend laagje.
- Schep de tempeh uit de pan en serveer direct. Zie deze sticky tempeh als een ideale vleesvervanger die bij heel veel gerechten past. Denk aan gekookte rijst of aardappelen met wat sperziebonen of broccoli. Net wat jij lekker vindt.
Oh my, deze sticky tempeh is zo ontzettend lekker! Gemaakt in een handomdraai, erg smaakvol en heel veelzijdig.
Is sticky tempeh ook iets voor jou? En waar zou je het dan mee serveren? Laat het me weten via Instagram, Pinterest of als reactie op dit recept.
Wil je vaker aan de slag met tempeh? Dan is mijn onderstaande workshop vast en zeker iets voor jou. ⤵️🧑🍳
Meer tempeh recepten & bereidingen
Het ding met tempeh is: je moet het leren bereiden, anders wordt het niets – dat is precies wat ik je ga leren in mijn online workshop. Ontdek hoe je ieder blok tempeh omtovert tot de ster van je maaltijd in simpele stappen met herkenbare ingrediënten.👌
Lees meer over de workshop…
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Wat een fijn recept. Dit kan ook goed met quorn.