2 authentieke Surinaamse recepten voor luie dagen

Billy van der GaagWe willen wel gezond eten, maar we willen ook dat een maaltijd lekker is én snel op tafel staat. Met deze Surinaamse marinades van Sorgh & Hoop tover je in een handomdraai de meest heerlijke gerechten op tafel.

🐐 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sorgh & Hoop.

Van een kookworkshop tot heerlijke marinades

Op uitnodiging van Sandra nam ik een aantal maanden geleden deel aan een vegetarische Surinaamse kookworkshop die zij gaf in hartje Rotterdam. Sandra is Surinaamse en eigenaresse van het bedrijf Sorgh & Hoop. Ze is een echte foodie (zo heeft ze een restaurant gehad) en gepassioneerd over alles wat met Suriname te maken heeft. Zo vertelde Sandra tijdens de kookworkshop vol passie onder andere over de verschillen van de drie grootste etnische groepen in Suriname – de Creoolse, Javaanse en Hindoestaanse bevolking.

Van deze drie verschillende groepen – die dus allemaal hun eigen keuken hebben – heeft ze drie marinades ontwikkeld:

  • Tante Joosje – een Creoolse marinade met als drie belangrijkste ingrediënten steranijs, piment en gember. De nazaten van de slaven zorgde voor de Caribisch – Creoolse keuken.
  • Tante Julie – een Javaanse marinade met ingrediënten als verse gember, laos en citroengras (sereh). De contractarbeiders uit Indonesië brachten de Javaanse keuken naar Suriname.
  • Tante Sita – een Hindoestaanse marinade met als belangrijk ingrediënt kerrie. De marinade bevat verder een mengsel van veel kruiden die de contractarbeiders uit India meenamen.

De marinade’s zijn eigenlijk een soort kruidenpasta’s, een soort boemboe’s.

Marinades van Sorgh&Hoop

Onder het mom van fijne verhalen over de Surinaamse cultuur hebben we die avond met de marinades de meest heerlijke gerechten op tafel getoverd. Destijds waren de marinades van Sandra nog niet te koop, maar inmiddels zijn de marinades volop verkrijgbaar.

Zo zijn deze heerlijke Surinaamse marinades verkrijgbaar bij Marqt (in zowel Den Haag, Rotterdam als Amsterdam), Rechtstreex, een aantal toko’s (in Rotterdam, Almere en Lelystad) en zijn de marinades online via haar eigen website te bestellen.

Voor dit artikel lijkt het me leuk om twee gerechten te maken. Om je te laten zie hoe makkelijk het is om met deze marinades de meest heerlijke gerechten op tafel te toveren. De marinades zijn een eenvoudig basisrecept om snel te kunnen wokken. Alledrie de marinades zijn vegetarisch (dus zonder garnalen – waar veel marinades of boemboes over beschikken).

Wat fijn is om te weten:

  • Met een bakje marinade kun je met 2 personen wel 6 tot 8 keer doen. Gebruik één volle eetlepel marinade per 200 gram groenten.
  • De marinades kosten bij Marqt 4,99 euro per stuk
  • De marinades zijn drie maanden houdbaar.
  • De marinades zijn multi inzetbaar. Zo kun je onder andere groenten insmeren met de marinade en roosteren, gebruiken in soepen (in plaats van bouillon), een eetlepel verwerken in hummus, als wokgerecht gebruiken – noem maar op.

Tijd om aan de slag te gaan! Het was een piece of cake om deze Surinaamse recepten te maken. Voor alle kookliefhebbers – here we go! 

1e recept – Tante Sita tofu met groenten en naanbrood

Aantal: 3-4 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 15 minuten

Ingrediënten:

  • 325 gram tofu
  • 2 eetlepels Hindoestaanse marinade van Tante Sita
  • 1 ui – fijngesneden
  • scheutje olijfolie
  • bakje champignons (250 gram) – in kleine stukken gesneden
  • 400 gram kidneybonen
  • 300 gram doperwten
  • 4 naanbroden (of wraps)
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Laat de tofu uitlekken en snijd deze in vierkante blokjes van 1 bij 1 cm.
  2. Giet een scheutje olijfolie in een wokpan en voeg de gesneden ui toe en bak tot de ui glazig is geworden.
  3. Voeg 2 eetlepels Hindoestaanse marinade en de blokjes tofu hier aan toe en bak op middelhoog vuur voor 5-8 minuten. Voeg naar wens eventueel 2 eetlepels water toe om de marinade wat natter te maken óf een tomaat in blokjes gesneden.
  4. Voeg de groenten (op de doperwten na) toe en roerbak nog eens 5 minuten.
  5. Doe een deksel op de pan voor 5-10 minuten totdat alles gaar is. Voeg bij de laatste 2 minuten pas de doperwten toe. Voeg naar wens peper en zout toe.
  6. Serveer deze makkelijke maaltijd met vers afgebakken naambrood (of wraps).

Hindoestaanse marinade

2e recept – basisrecept met de Creoolse marinade

Aantal: 3-4 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 15 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gram kikkererwten
  • 2 eetlepels Creoolse marinade van Tante Joosje
  • 1 ui – fijngesneden
  • scheutje olijfolie
  • rode paprika – kleingesneden
  • bakje champignons (250 gram) – in kleine stukken gesneden
  • 300 gram doperwten
  • peper en zout naar smaak
  • Serveer dit gerecht met rijst

Bereidingswijze:

  1. Giet een scheutje olijfolie in een wokpan en voeg de gesneden ui toe en bak tot de ui glazig is geworden.
  2. Voeg 2 eetlepels van de Creoolse marinade toe samen met de champignons en bak op middelhoog vuur voor 5-8 minuten.
  3. Voeg de groenten (op de doperwten na) toe en roerbak nog eens 5 minuten.
  4. Doe een deksel op de pan voor 5-10 minuten totdat alles gaar is. Voeg bij de laatste 2 minuten pas de doperwten toe. Voeg naar wens een eetlepel ketjap, snufje peper en eventueel wat zout toe.
  5. Serveer dit Creoolse basisrecept met rijst.

Creoolse marinade

Het was echt verrassend simpel om deze gerechten te maken. Je kunt beide gerechten direct eten of lekker makkelijk een dag van tevoren maken. Ik ben dus echt fan van dit soort gerechten. Vol met smaak, snel klaar en je kunt er eindeloos mee variëren.

Meer weten? Via hun website van Sorgh & Hoop vind je meer informatie over de marinades.
Ben jij al bekend met de Surinaamse marinades van Sandra?

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Suus

    Ik kende eigenlijk alleen roti in de Surinaamse keuken. Dank voor je inspiratie Billy!!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate