Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Azijn – Het lijkt wel een wondermiddel

Azijn is voor heel veel dingen te gebruiken: Het verdrijft bijvoorbeeld vieze geurtjes, het geeft een glanzend effect, het is lekker en bovendien is het niet schadelijk voor het milieu! Bekijk waar wij azijn allemaal voor gebruiken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Verschil tussen tafelazijn en schoonmaakazijn

Azijn mogen we dan wel een ‘wondermiddel’ noemen, houd er alleen wel rekening mee dat je de juiste azijn gebruikt. Tafelazijn wordt gemaakt door de biologische oxidatie van alcohol. Voor schoonmaakazijn en andere technische toepassingen wordt azijnzuur gebruikt dat langs de chemische weg is gemaakt. Dit is dus ook totaal niet geschikt voor menselijke consumptie.

Waar gebruiken wij schoonmaakazijn voor – onze toepassingen:

 • Poetsen van ramen en spiegels met azijn (verdund of onverdund) en met een krant schoonwrijven. Op deze manier zul je geen strepen op je ramen krijgen.
 • De magnetron schoonmaken door een bakje azijn zo’n 3 minuten te verwarmen op de hoogste stand en vervolgens een kwartier te laten staan. Daarna zul je merken dat de vieze geur in de magnetron snel verdwenen is en je door de ingetrokken azijn de magnetron veel makkelijker kunt schoonmaken met een spons.
 • Een kopje azijn in het toilet gieten en deze een nacht te laten staan. Je zult merken dat je de volgende ochtend met een toiletborstel heel makkelijk het toilet schoon kunt maken en dat de nare geur verdwenen is.
 • Giet wat water met schoonmaakazijn in een spray flacon en maak je badkamer ermee schoon. Gegarandeerd schoon resultaat.
 • Zo af en toe doen we naast het wasmiddel een kopje schoonmaakazijn in de wastrommel met een beetje soda voor een fris resultaat.
 • Gebruik schoonmaakazijn als wasverzachter. Je was ruikt heerlijk fris en scheelt een hoop geld ten opzichte van die dure wasverzachters.
 • Giet een beetje schoonmaakazijn met wat water in je waterkoker om deze te ontkalken. Laat de waterkoker een keer of twee goed doorkoken. De kalk zal als sneeuw voor de zon verdwijnen en je waterkoker zal weer als nieuw blinken. Wel even goed naspoelen, want je wilt natuurlijk niet die zure smaak van schoonmaakazijn in je mond ervaren.
 • En natuurlijk is azijn ook goed te gebruiken voor een heerlijke dressing. Zorg er wel voor dat je hiervoor tafelazijn gebruikt of een ander type azijn dat geschikt is voor consumptie. Een lekkere dressing die wij vaak in onze salades gebruiken is: azijn (1/4 deel) en olijfolie (3/4 deel). Vervolgens een gesnipperd uitje, en wat peper en zout. Makkelijk, maar erg lekker! Zorg er wel voor dat je een goede azijn in huis hebt, om zo een lekkere en uitgesproken smaak te krijgen.

Lees ook ons artikel met nog eens 10 tips om je huis schoon te maken met schoonmaakazijn. Zo zie je maar weer waar één goedkope fles azijn allemaal goed voor is. 🙂

Daarnaast is azijn biologisch afbreekbaar, waardoor het geen nadelige werking heeft op het milieu. Goede reden dus om vaker azijn te gebruiken. Heb je zelf nog tips en suggesties waar je azijn voor kunt gebruiken, laat het ons dan weten door een bericht onder dit artikel achter te laten.

VOLG leukegeit OOK GEZELLIG OP FACEBOOK EN PINTEREST!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

69 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Alicia

  De toepassing die ik mis is natuurlijk voor het ontkalken van de douche. Er is vrijwel niets wat net zo goed werkt als azijn, en zeker niets wat minder slecht is voor het milieu.

  Maar mijn echte tip: je kunt behang heel makkelijk afhalen als je het natspuit met water met een scheut azijn. Even natmaken en zodra het ingetrokken is, trek je zonder plamuurmes hele banen van de muur.

 2. 🐐 miet

  Om leren zetels schoon te maken en op te frissen werkt azijn een heel erg goed.

 3. 🐐 Biegmama

  Schoonmaakazijn in het toilet werkt aanzienlijk sneller als je er eerst een liter heet water in doet en vervolgens een scheut azijn. Dan kun je na een kwartietje al met de borstel aan de gang.
  Een oude spuitfles vullen met verdunde schoonmaakazijn en in de badkamer houden. Na het douchen de (glazen) wanden inspuiten, droogmaken en kalk krijgt geen kans.

 4. 🐐 Anita

  Ik gebruik azijn onverdund om het onkruid uit mijn tuin te weren. In een plantenspuit doen en op een zonnige dag het onkruid besproeien. Binnen een dag is het ingedroogd en makkelijk te verwijderen.

 5. 🐐 Manja

  Ik kan me van mijn scheikundelessen nog herinneren dat azijn de werking van zeep teniet doet. De details van dit chemische proces ben ik vergeten, maar het lijkt me dus niet slim om azijn en zeep samen in de wastrommel te doen. Wat ik zelf wel doe, is azijn gebruiken in plaats van wasverzachter. Geen zeepresten meer in je was.

 6. 🐐 matthijs

  Ik gebruik inderdaad ook azijn voor allerhande toepassingen vooral voor het ontkalken is dit een supermiddel en vooral supergoedkoop tov de dure chemische middelen die schadelijk zijn voor het milieu Echter opgepast azijn maakt vlekken op marmer !!!

 7. 🐐 Nathasja

  Ik gebruik azijn ook altijd als ontkalker, maar ook als anti prik middel. Als bij ons iemand geprikt wordt door wat voor beest dan ook, hup en washandje met azijn er een poosje ophouden en weg is de jeuk!!!
  O, ja, azijn op natuursteen is geen succes, het bijt uit en de steen lost op….

 8. 🐐 mormeltje

  Azijn , (gewoon tafelazijn ) is een supermiddel tegen kalk/schimmelnagels. Elke morgen je nagel er mee insmeren, ook goed bij de nagelriem, en vanaf dat moment gaat er weer een prachtige nagel groeien. Teennagels groeien niet hard dus het duurt wel ff, maar je ziet het beter worden. Daarna elke week een keer uit voorzorg en je blijft mooie nagels houden in je slippertjes !

 9. 🐐 Wendy

  Ik gebruik azijn om de waterkoker te ontkalken. Waterkoker vullen, flinke scheut azijn erbij en aanzetten. Als het erg verkalkt is een paar uur later staan en hij is zo goed als nieuw!

 10. 🐐 Remy

  Ook tegen voetschimmel is azijn een wondermiddel.Dagelijks de voeten ermee deppen en niet afwassen maar aan de lucht laten drogen.
  Nieuwe kleding ruikt naar azijn en niet voor niets! Bij zwarte of gekleurde was een scheutje azijn erbij zorgt ervoor dat de kleuren minder snel vervagen en de was zachter is.
  Voor terrassen kun je de groene aanslag er ook mee verwijderen.
  De vloer kun je ook streeploos met een mengsel water/azijn dweilen en het neutraliseert ook geurtjes.

 11. 🐐 Mark

  In Spanje raakte ik jaren geleden vreselijk verbrand van de zon. De oma’s daar kochten wat liters goedkope azijn en drenkte daar doeken in en wikkelde deze vervolgens om mij heen. Een paar uur later was alle pijn verdwenen en de huis prachtig bruin.

 12. 🐐 Mike

  Al eerder werd gemeld dat azijn het goed doet op onkruid. Dat klopt helemaal. Hebt u ook last van kattenstaarten? Ondverdunde azijn (al dan niet met een geurtje) er op spuiten en na een dag of tien vallen ze in stukjes uit elkaar. Door het netwerk van wortels zullen ze gauw weer elders opduiken. Consequent zijn wordt beloond.

  Wat het ontkalkenvan de badkamer betreft: drenk wat keukenpapier in de azijn en wikkel dit rond je verkalkte kraan en douchestan. Laat dit een nachtje (of dagje) staan. De kalk is ovoor een groot gedeelte opgelost en de rest kun je er met een nat sponsje of doekje zo afvegen.

 13. 🐐 Sarah

  Voor het schoonmaken van de magnetron, aanrecht, spiegels, ramen etc. hebben we het toch wel over schoonmaakazijn? Tafelazijn wordt alleen gebruikt voor eten?

  Sorry voor mijn ‘blonde’ vraag, maar ik heb echt nog nooit azijn gebruikt..

 14. 🐐 leukegeit

  Hoi Sarah, bedankt voor je reactie.
  Ja, klopt. Tafelazijn gebruik je echt alleen maar om te verwerken in het eten. Schoonmaakazijn is bedoeld om schoon te maken en is niet geschikt om te verwerken in een lekkere dressing. 😉 Succes met schoonmaken!

 15. 🐐 nelly

  net zo goed en goedkoper dan
  wirlpool-reiniger
  een fles schoonmaakazijn (eucaliptus
  voor de geur ) in schoon water 10 minuten
  borrelen en klaar is kees en het ruikt heerlijk fris
  en voor de groene aanslag kreeg ik het advies van mijn schoonzoon prima en goedkoop spul

 16. 🐐 Claudia

  Ik gebruik in het huishouden gewone tafelazijn. Voor het ontkalken van de waterkoker bijvoorbeeld. En laatst ook maar voor de douchekop, aangezien het antikalkmiddel op was.
  In de inleiding wordt wel verteld wat het chemische verschil is tussen de twee, maar ik begrijp eigenlijk nog niet welke soort je dan wanneer gebruikt, en of je tafelazijn net zo goed kunt gebruiken, voor de waterkoker werkt het prima 😛 (ik begrijp wel dat je schoonmaakazijn niet kunt eten, dat is logisch)

 17. 🐐 Heleen

  Ik gebruik veel azijn, voornamelijk voor ontkalken en tegen nare luchtjes. Ik heb drie katten en als de bakken niet op tijd wordt verschoond maakt eentje nog wel eens een uitstapje, azijn werkt ook erg goed om deze geur te verwijderen. Gebruik geen bleek dit vinden katten juist lekker, dat gebruik ik dus voor het schoonmaken van de kattenbakken

 18. 🐐 amanda

  tafelazijn werkt ook goed op spiegels schoon te maken, en ook de koffie en senseo ontkalk ik met azijn en water 50/50 werkt perfect.Dat van die schimmel teen wist ik niet ga ik proberen nu,had al gehwol gekocht 12,45 daar had ik heel wat litertjes azijn voor kunnen halen.

 19. 🐐 Karin

  Met een flinke scheut azijn in water krijg je de ergste vlekken uit de vloerbedekking weg. Niet te nat maken en achteraf droog deppen.

 20. 🐐 Yvonne

  Ik heb laminaat met een v-groef. Ik wil dit eens goed desinfecteren. Heb ergens gelezen dat dit met (schoonmaak)azijn kan. Heeft iemand hier ervaring mee? Of een suggestie hoe wel te desinfecteren?

 21. 🐐 irene

  tip! bij een kwallen beet, maakt niet uit van welke kwal dan ook: een stukje keuken rol in azijn laten weken (ongeveer een minuut) en over de kwallen beet plakken met wat tape vast plakken, heeel snel vermindert de pij van de beet!!

 22. 🐐 Nicolette van Zanten

  Azijn en schoonmaak azijn wordt hier door elkaar gebruikt. Graag zou ik lezen wanneer ik “gewone” azijn of beter schoonmaak azijn kan gebruiken. Uiteraard bij ontkalking is het duidelijk. Bijv. voor de was als wasverzachter. Stel je hebt last van allergieën van de wasmiddelen is natuurazijn dan beter? Hoeveel gebruik je dan?

 23. 🐐 Anita

  ik heb ook gehoord over het gebruik van azijn als wasverzachter, maar gebruik je dan de schoonmaakazijn of tafelazijn? En is het eigenlijk wel goed voor je kleding? Ik heb een beetje het gevoel dat er dan gaten in gaan vallen…

 24. 🐐 Desiree Brandsma

  Na een housefeest waren de dure nubuck timbalands van mijn dochter verziekt door bier en drank op het suede. Wat gewone witte azijn met warm water op een wonderschoonmaakdoekje flink schrobben en drogen met de fohn. Eventueel herhalen. De laarzen die zij wilde weggooien zijn als nieuw.

 25. 🐐 Karin

  Azijn is inderdaad een heel erg handig middel.

  Voor alle schoonmaakklussen, en azijn als wasverzachter, waterkoker ontkalken etc gebruik je schoonmaakazijn.

  De gewone azijn gebruik je in recepten etc.

 26. 🐐 Trees

  Schoonmaakazijn in de vaatwasser ipv spoelmiddel,prima!

 27. 🐐 monique

  tafelazijn tegen hoofdluis. Puur gebruiken nat maken met de fles azijn. laten trekken rond 3/4 uur en uitspoelen+ kammen met de luizenkam. (niska)

 28. 🐐 eveline salario

  Als je verbrand bent 1 deel azijn op 7 delen water( hoe schrijf je dat) met tisues op de verbrande delen leggen. door de warmte verdampt het water snel en de geur van azijn is ontspannend. Ik heb dit waarschijnlijk geleerd toen ik nog een klein kind was en op bezoek was bij mijn familie in Sicilie. Ik las hierboven dat ze dat in Spanje ook doen!

 29. 🐐 eveline salario

  Je moet dan wel steeds de tissues opnieuw indompelen als het water verdampt is, en dat gaat best snel als je erg verbrand bent. Ik las op een andere site dat azijn verkoelend en kalmerend werkt, en dat je het ook aan je badwater kunt toevoegen.

 30. 🐐 neeltje

  Azijn in een bak water, laat daar je bespoten appels in weken, en na 20 min ofzo, even met flink warm water afspoelen… je krijgt echte drap in je bak. Als alle appels schoon zijn, nog even naspoelen met koud water, omdat appeltjes dat nu eenmaal fijn vinden…

 31. 🐐 Desiree

  Ramen wassen: emmer warm water met een scheut azijn en een druppel afwasmiddel. Tip van mijn Poolse hulp, werkt super!

 32. 🐐 Dita

  Ik heb een paar dagen geleden nieuw tapijt van in een kamer gelegd, 4×4. ‘t Is een soort sisal, dus stro of riet oid. Nu blijkt dat er, ook na dagen luchten, een zware graslucht vanaf komt, veel sterker dan vroeger de bekende riettegels. Het slaat op m’n luchtwegen. Weet iemand: zou azijn kunnen helpen?

 33. 🐐 Duckie

  Alles wat je in of op je lijf gebruikt: tafelazijn. Dus bij verbranden, steken etc. geen schoonmaakazijn gebruiken. Ik gebruik echter overal tafelazijn voor.
  Nog een azijn-tip: heb je shirts die steeds erg snel bij dragen naar zweet ruiken? Laten weken in water en azijn, uitwassen en het euvel is verholpen. Deppen (onverdund met een wattenschijfje) in je oksels werkt ook goed tegen nare zweetluchtjes.

 34. 🐐 Henk

  (Schoonmaak)azijn is zuur. Zuren lossen kalk op. Wil je je terrastegels die kalk bevatten niet vernielen, dan GEEN azijn erover gieten. Ook niet verdund.

 35. 🐐 Henk

  @Neeltje: die drab is gewoon de waslaag die om de appels zit. Die waslaag beschermd de appels en is niet gevaarlijk of zo.
  De appels gewoon wassen is al genoeg.