Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Veel stof in huis – tips voor een stofvrij huis

Op het eerste gezicht lijkt je huis vrij van stof, maar ga je met een vinger over een kastje dan dwarrelt de stof door de lucht. Heb je veel stof in huis? Bekijk hoe je het stof in huis kunt verminderen met onze tips.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. De eerste stap – een mat neerleggen

De eerste stappen in je huis zijn van groot belang bij een stofvrij huis. Iedereen neemt van buiten de meeste troep mee. Leg daarom een dikke mat voor de voor- én achterdeur neer. Zo loopt niemand al dat stof mee naar binnen. Dat scheelt je uiteindelijk een hoop werk en het is een simpele, maar praktische oplossing.

Lees ook dit artikel als je wilt weten waar stof vandaan komt?

2. Begin bij het begin om stof te verminderen

De volgorde van schoonmaken is heel belangrijk om het stof in huis te verminderen. Als je eerst afstoft en dan pas stof gaat zuigen, kun je weer van voor af aan beginnen. Door steeds rond te lopen en druk in de weer te zijn met de stofzuiger, gaat het stof van de vloer weer bewegen en komt het uiteindelijk weer op de meubels terecht.

Door eerst stof te zuigen, haal je het grootste deel van het stof van de vloer. De overige stofjes die in de lucht terecht zijn gekomen en vervolgens neerdalen op je meubels, haal je met een doekje weg. Zo bespaar je dubbelwerk!

In de slaapkamer bezig? Verschoon eerst je bed en maak het op, voordat je het slaapvertrek stofvrij maakt.

3. Aan de slag

Je bent toe gekomen aan het afstoffen, maar waar doe je dat eigenlijk mee? Er zijn handige plumeaus te koop die veel stof opvangen. Nadat je veel stof hebt verzameld aan je plumeau kun je ‘m buiten even uitkloppen.

Deze manier van afstoffen vinden we zelf heel gemakkelijk en snel en is daarom perfect om het stofgehalte in je huis te verminderen.

Een andere optie is een sopje en een vezeldoekje. Na elk afgestoft meubel dompel je het doekje in een sopje en kun je aan het nieuwe oppervlak beginnen. Ga na het natte doekje met een droge doek over je meubel heen. Zo neem je het vocht en de paar achtergebleven stofjes ook nog mee.

Wil je geen chemisch schoonmaakmiddel in je sopje gebruiken? Lees dan zeker dit artikel nog artikel nog eens door.

4. Voorkomen is beter dan genezen

Voor altijd een huis vrij van stof houden is natuurlijk niet mogelijk. Toch is zoveel mogelijk stof voorkomen het beste. Dat doe je door je huis goed opgeruimd te houden. Hou de ruimte onder je bed en de banken vrij, zodat stof zich niet vast gaat kleven aan al deze troep. Het is zo ook nog eens makkelijker om te stofzuigen – je hoeft immers niets onder de meubels vandaan te houden.

Ook overige rommel kun je het beste opruimen. Door weinig rommel in je huis te hebben, heb je minder kans op stofdotten.

5. Roosters schoonmaken voor minder stof in huis

In ieder huis bevinden zich meerdere roosters. Denk aan de bijkeuken, de badkamer en bij het raam. Ook de afzuigkap is een rooster wat vieze geuren, maar ook stof tegenhoudt. Heel handig, als zij hun werk tenminste kunnen doen. Houd de roosters in je huis doet goed schoon. Ga met de stofzuiger op de roosters en zuig al het stof open.

Maak als dat kan de roosters los en maak ze schoon met heet water en schoonmaakmiddel. Lukt het niet om de roosters los te maken, zoals in de badkamer of boven een raam, dan kun je met een sopje en een doekje over de roosters gaan.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 ndek

  Microvezeldoekjes kun je ook gewoon droog gebruiken, dan houden ze al het stof vast

 2. 🐐 Angela Coulet

  Als je een luchtbevochtiger gebruikt, heb je veel minder stof. Ik gebruik een luchtwasser…

 3. 🐐 Jeannette

  Als je het microvezeldoekje een paar keer vouwt, kun je iedere keer weer een schone kant gebruiken en hoef je het minder vaak op te spoelen. En die droge doek erbij is inderdaad reuze handig.

 4. 🐐 Klaske

  Eérst afstoffen en dán stofzuigen met een vochtig microvezeldoekje over de uitblaasopening van de stofzuiger. Ook handig bij astma en dergelijke.

 5. 🐐 Mo

  Microvezeldoekjes dien je alleen met water te gebruiken. Het vuil verzameld zich in de holtes van de vezels. Als je een zeepmiddel gebruikt, verstop je die holtes, en kan het geen vuil meer opnemen. Kortom Microvezeldoekjes zijn perfect voor je portemonnee en de natuur 🙂

 6. 🐐 Tonny

  Sinds kort schakel ik ‘s nachts de stroom uit en denk dat ik dan beter slaap. Ik gebruik dan een zaklamp om te verlichten maar ben enorm verbaasd om te zien hoeveel stof er ronddwarrelt, ondanks dat ik minstens DRIE keer per week stofzuig. Bestaat er niet een apparaat dat stof vangt?

 7. 🐐 Billy

  Hi Tonny, dankjewel voor je reactie. Interessant om te horen dat je beter slaapt, doordat je ‘s nachts de stroom uitschakelt. Ik ga me er eens wat meer over inlezen. Wat betreft een apparaat dat stof vangt, daar is onlangs een artikel over verschenen op leukegeit.nl: https://leukegeit.nl/lucht-reinigen/. Niet goedkoop, maar om aan te geven dat dit soort apparaten wel bestaan, wij zijn er erg tevreden over. 🙂

 8. 🐐 Vroon

  Ook een tip om stof en vuil buiten de deur te houden: schoenen uit bij het betreden van het huis. En een van de beste methoden om af te stoffen is met de speciale voeten van de stofzuiger. Het kwastachtige voetstukje, dat je rechtstreeks aan de buigzame slang bevestigd, voor de zaken die teer en kwetsbaar zijn. Voor gladde oppervlakten, lampenkappen, gordijnen en meubels, het meubelopzetstukje. Dat is die kleine met vaak van die rode strips erop. De dunne strip, al dan niet met borstel eraan, voor boeken, spleten, kieren, radiatoren, bovenkanten deuren, en plinten. Het voordeel is dat je op die manier het stof ook echt kwijt bent. Zeker als je een goede stofzuiger hebt met een Hepafilter dat nauwelijks stof meer uitblaast. Als dit per doet en dan ook nog eens van tevoren muren en plafonds stofzuigt en tot slot de vloer en dan vervolgens alles nog eens met een vochtig microvezeldoekje, blijft het stof ook echt veel langer weg. Veel stof is als het ware afkomstig van herbesmetting. Als je b.v. afstoft en de lampen, de plinten en de plafonds en het stofzuigen niet doet verdeelt het stof daarvan zich onmiddellijk weer over de overige oppervlakten. Eens per week, per vertrek heel grondig schoonmaken werkt beter dan af en toe eens wat doen.

 9. 🐐 grover

  Leuk artikel.Mijn hele huis is stofvrij ingericht en toch een hoop stof,moet stoffen 1 keer per 3 dagen want er lig dan een laag,dat wil je niet weten.Je zeg eerts stofzuigen en dan afstoffen maar als je stofzuig gaat de blazer(wat aan lucht erin gaat moet er ook uit) van de stofzuiger alle kanten op en blaas dus zo stof van je meubels,dan afstoffen en dan weer stofzuigen want niet alles valt netjes op je meubels.Dus eigenlijk dubbel doen anders heb je het nog steeds,wel minder maar goed.Mijn woning heeft geen stoffen gordijnen of stoffen bank of vloerkleed etc tec,alles dus stofvrij ingericht maar de muren zijn behangen,daar wil ook stof op zitten,terwijl in douche alles betegeld is en toch ook daar stof.Volgens mij moet je een afzuigsysteem hebben die altijd afzuigd en in je plinten is geplaatst rondom je kamers anders heb je en hou je altijd stof. de gene die uitvind een manier om je huis echt stofvrij te houden(maar 1 keer per week beetje afstoffen) die mag van mij blijven.Word er gek van!!

 10. 🐐 catharina

  Bij action of Conrad heb je sensorlampjes. Op batterijen spaart heel veel energie op de toilet ipv aan schakelaar sensor plaatsen.

 11. 🐐 Willem

  Heb je veel stof en je begrijpt echt niet waar dat vandaan komt. Chemtrails ☣️

 12. 🐐 Moniek

  Bizar inderdaad hoe veel stof er altijd in huis ligt. Ik heb er zo’n hekel aan (vooral met zwarte meubels) daarom ga ik het in mijn nieuwe huis anders aanpakken. We willen zo’n luchtreiniger en een centrale stofzuiginstallatie zodat ik altijd en overal snel kan stofzuigen!

 13. 🐐 m

  Zo hoog mogelijk gaan wonen. Scheelt ook heel veel stof vorming😉

 14. 🐐 Suus

  De tip bij afstoffen, zo’n microvezel handschoen met van die draadjes eraan (vaak ook verkocht voor het schoonmaken van de auto). Houdt echt enorm veel stof vast door de structuur (veel oppervlak) en – bonus – je hoeft het niet vast te houden en schuift met je hand zo overal overheen.

  Na afstoffen in de wasmand en daarna is ‘ie weer net zo goed bruikbaar als eerst. Geen wasverzachter gebruiken bij microvezel doekjes trouwens, dat verminderd de opnamecapaciteit.

 15. 🐐 Sylvana

  Na het stofzuigen de lucht nog even stofzuigen helpt ook. Andere mensen kijken me raar aan, maar ze doen maar! Als de stofzuiger de stof van de vloer opzuigt, doet hij dat ook met de stof dat door de lucht dwarrelt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate