Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Stroganoff van paddenstoelen met pasta en erwten

Deze vegetarische stroganoff zit boordevol paddenstoelen en laat zien dat je echt geen vlees nodig hebt om een lekkere stroganoff te eten. Het recept is budgetvriendelijk en is gemaakt met rode wijn, de nodige specerijen en kruiden en is perfect voor een winterse dag.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

наслаждаться едой

Oftewel, eet smakelijk. De naam Stroganoff komt zoals je waarschijnlijk al doet vermoeden uit Rusland. Traditioneel wordt stroganoff geserveerd met rood vlees. Niet deze vegetarische variant natuurlijk. Aan deze stroganoff komt geen vlees te pas en dat is maar goed ook. Des te meer paddenstoelen kun je eten.

Ingrediënten voor deze vegetarische stroganoff:

Hoeveel personen: 3 personen
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 30 minuten

  • 2 eetlepels maizena
  • 400 ml groentebouillon, goed af laten koelen
  • scheutje olijfolie
  • 250 gram witte champignons
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 flinke uien, klein gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 200 gram erwten
  • 225 gram pasta
  • 2 eetlepels tijm
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 200 ml rode wijn
  • 5 flinke eetlepels nutritional yeast (edelgist)
  • 100 ml amandelmelk
  • 2 theelepels mosterd

Bereidingswijze:

  1. Los de maizena op in de afgekoelde bouillon en zet dit opzij om later te gebruiken.
  2. Zet een wokpan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak de ui glazig. Voeg de knoflook samen met de champignons en tijm in de wokpan. Bak dit op hoog vuur totdat de champignons wat bruinig worden. Dit duurt al met al 10 minuten.
  3. Bak ondertussen de pasta gaar volgens de instructie op de verpakking.
  4. Tijd om jezelf een glas wijn in te schenken én om 200 ml toe te voegen bij de champignons. Roer de wijn door de champignons en voeg het zout en paprikapoeder toe. Zet het vuur hoog en laat de wijn circa 5-7 minuten inkoken.
  5. Voeg het mengsel van maizena en bouillon toe, roer het goed door elkaar en laat de saus indikken voor 5-10 minuten op middelhoog vuur.
  6. Schep 2 theelepels mosterd, amandelmelk en de nutritional yeast toe en zet het vuur laag.
  7. Voeg de erwten toe en laat de stroganoff nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
  8. Verdeel de pasta en de vegetarische stroganoff over de borden – tijd om te proosten op het mooie leven. 

stroganoff van paddenstoelen en erwten

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

16 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Aurély

    Dat ziet er wel lekker uit! Een goeie winter schotel, daar had ik nog niet aan gedacht!

  2. 🐐 Billy

    Dankjewel Aurély, inderdaad heerlijk om te maken op een gure, winterse dag. 🙂

  3. 🐐 Anne

    Lekker! Ik heb dit recept vandaag gemaakt. Wij eten eigenlijk nooit vegetarisch, dit was een goede manier om er mee kennis te maken. Ik heb het met tortellini pasta gemaakt, ik had wel veel saus over dus met tortellini kan men meer pasta toevoegen voor een gerecht voor meer personen.

    Bedankt Billy!

  4. 🐐 Billy

    Wat leuk dat je de stroganoff gemaakt hebt Anne! Heel toevallig heb ik het gisteren weer gemaakt (is inmiddels al de vierde keer denk ik), dit keer had ik er tempeh aan toegevoegd. Ook erg lekker! 🙂

  5. 🐐 Aaltje

    Hoi Billy,
    Erg leuk recept, ga vandaag de ingrediënten halen en dan aan de slag. Nog 1 vraagje…waarom voeg je nutritial yeast toe? Wat doet het precies en waarmee kan je het vervangen?

  6. 🐐 Billy

    Hi Aaltje, wat leuk dat je vandaag aan de slag gaat met het recept. Ik gebruik nutritional yeast (edelgistvlokken) voornamelijk voor de hartige smaak, je kunt het een beetje vergelijken met de smaak van Parmezaanse kaas. Hoewel ik het één weer niet voor het ander vervang in een recept, daar is de textuur te verschillend voor. Lastig… 😉

  7. 🐐 Lut Jacobs

    Beste Billy,
    Dankjewel voor je recepten.
    Kan het gerecht ook bereid worden zonder gebruik te maken van de wijn?
    Wij houden niet van alcohol in gerechten.
    Met vriendelijke groeten,
    Lut

  8. 🐐 Billy

    Hoi Lut,

    Bedankt voor je reactie. Ik denk dat dat wel moet lukken. Je kunt misschien eventueel een extra theelepel mosterd toe te voegen. Ik ben benieuwd wat je van de smaak vindt! 🙂

  9. 🐐 Lut Jacobs

    Dankjewel Billy, ik ga je raad opvolgen.
    Als ik het gerecht gemaakt heb, laat ik je weten hoe het smaakte.

  10. 🐐 H.Otto

    Hallo Billy
    Je recepten zien er verrukkelijk uit!! Alleen zou ik je willen vragen om sommige ingredienten die je gebruikt de winkel wil opnoemen. Bijv. die op de kleintjes let.. (is al genoeg) of bij een natuurwinkel.. of in elke supermarkt.. het is dan een stuk makkelijker om aan de spulletjes te komen . Ik ben gehandicapt en het wordt dan voor mij moeilijk om te zoeken. Ik moet er namelijk met een rolstoel er op uit.. en niet met een auto.. die heb ik niet.. en het rijdt behoorlijk zwaar als je aan de schoepen moet draaien. Groetjes voor jou en je vriend. liefs Hetty

  11. 🐐 Fransisca

    Vandaag gemaakt. Superlekker. Ik probeer wat vaker vegetarisch te koken, dit was een hele goeie!
    Zo leuk te weten dat jullie in het Westerkwartier wonen. Ben er al een tijdje weg, na er twaalf jaar met veel plezier gewoond te hebben. De wijk zit in mijn hart.

    Xx

  12. 🐐 Lucy

    zou fijn zijn als je bij de gerechten de voedingswaarde(kcal/100 g bv) erbij vermeldt. Vooral ook de samenstelling naar EIWITTEN, koolhydraten, vetten etc

  13. 🐐 Blackbird

    Allereerst, wat een ontzettend leuke website! Dit recept klinkt top, ga het vanavond maken!

  14. 🐐 Billy

    Dankjewel Blackbird, wat leuk om te horen! Eet smakelijk vanavond! 🙂

  15. 🐐 Marianne

    Heel lekker receptje! Genoten! Maar met wat sambal (hoeft echt niet veel of pikant te zijn) til je dit winnertje naar een nóg hoger niveau! Proberen maar 😉

  16. 🐐 Bea

    Heerlijk gerecht! Speciaal gezocht voor de seitan, dat had ik nog niet eerder gebruikt. Ben me al aan het veheugen op variaties met diverse paddestoelen, rijst en zoete aardappelpuree ipv pasta…… Yummie!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate