Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Supersnel je huis schoonmaken in 15 minuten – hoe doe je dat?

Voor een grote schoonmaak hebben we (helaas) niet iedere week tijd, daarom moeten we soms in een beperkte tijd zo veel mogelijk gedaan krijgen. Maar hoe begin je met schoonmaken? En hoe bespaar je tijd? Bekijk onze praktische tips om supersnel je huis schoon te maken in slechts 15 minuten!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

1. Er komt visite aan – wat nu?

Een huis van top tot teen schoonmaken gaat in een kwartiertje natuurlijk niet lukken. Dat weten we allemaal. Pas je schoonmaakronde daarom aan op de gelegenheid. Komt er visite? Zorg er dan voor dat de hal, keuken en woonkamer opgeruimd en schoongemaakt zijn. En vergeet natuurlijk het toilet niet.

De slaapkamers, badkamer en overige ruimtes kun je in de overgebleven tijd doen, maar richt je op de ruimtes die nu van belang zijn. Heb je logees? Zorg er dan voor dat ook de logeerkamer lekker schoon, fris en opgeruimd is. Meer weten over opruimen voordat je visite langs komt? Lees dan onderstaande artikelen zeker even door:

Komt er niemand langs, maar wil je voor je eigen gevoel en rust het huis schoonmaken? Maak dan een sopje en ga over alle oppervlakken en maak vliegensvlug een rondje met de stofzuiger door het huis. Voor uitgebreide poets- en opruimsessies heb je nu geen tijd.

2. Maak alleen belangrijke dingen schoon

Zoals we net al zeiden – richt je op de belangrijkste dingen. Je hele huis totaal schoonmaken en opruimen gaat niet lukken in slechts 15 minuten, daarom moet je onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken.

Keukenkastjes uitruimen en opnieuw indelen kost veel te veel tijd, zorg daarom dat je zo veel mogelijk losse keukenspullen in die kastjes stopt. Dan is het uit het zicht en ziet het er opgeruimd uit. Voor de grote schoonmaak komt de inhoud van de kastjes aan de beurt. Dat geldt ook voor boekenkasten en bijvoorbeeld de badkamer. Dingen als afstoffen, stofzuigen en prullaria opruimen zijn nu het belangrijkste, dus concentreer je op deze taken.

3. Sfeer

Een schoon en fris huis zit hem niet alleen in het daadwerkelijke schoonmaken en opruimen, maar ook de sfeer die een huis heeft. Zet de ramen even open voor wat frisse lucht en de nodige ventilatie. Schud vervolgens de kussens op de bank op en kijk of je om de hoek nog even een bos verse bloemen kunt scoren.

Door deze stappen te volgen, heb je zonder opruimen en schoonmaken toch een fijn gevoel in je huis gebracht wat fris overkomt.

4. Ready, set,..

Go! Probeer je echt aan de 15 minuten te houden en alle klusjes zo snel mogelijk af te handelen. Zo begin je eerst met afstoffen en ga je dan pas stofzuigen; zo neem je de dwarrelend stof in huis meteen mee. Vervolgens verzamel je alle losse spullen en doe je die in een bak. Uitzoeken waar alles staat komt later wel. Voor nu is het even uit het zicht en that’s all that matters.

5. Een kwartiertje per dag

Heb je een groot huis met meerdere slaapkamers, veel rommelkonten en grote ruimtes, dan is een kwartier natuurlijk veel te kort om alles op te kunnen ruimen en schoon te maken.

Behandel je huis met liefde door haar iedere dag een kwartier te strelen met een poetsdoek of die harige borstels van de stofzuiger. Je zult zien dat je verrassend snel door de ruimtes heen komt. En een kwartiertje per dag vrij maken, dat moet wel lukken!

Tip: Kun je jezelf echt niet aan het schoonmaken zetten?

Drink je liever een kop koffie dan dat je een poetsdoek pakt? Laat je de haren van je kat ophopen op de grond tot je er een vloerkleed van kunt weven?

Ja, dan ben je toch echt aan het uitstellen. Jelle van soChicken heeft er een uitgebreide uitstelgedrag cursus over geschreven. Meer dan 97% van de bezoekers die de cursus hebben gevolgd ervaren zichtbaar verschil. Mooi toch! Dus pak je uitstelgedrag aan en je zult merken dat je het nog leuk vindt ook.

Bekijk hier de cursus en pak je uitstelgedrag aan…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Veronica

  Ook een handige; Niet zappen tijdens reclames maar even snel een klusje doen. Even opruimen. De vuilnis buiten zetten. Een klein afwasje doen. De planten water geven. De huiskamer afstoffen. Was of afwas in de machine of droger doen en aanzetten. Of juist uitruimen en opruimen. Post doornemen (prullenmand en ordner of inbakje ernaast). Boodschappenlijstje maken (op papier of in telefoon). Brood smeren voor de lunchtrommel voor de volgende dag. De ontbijttafel dekken. Kleding klaarleggen voor de volgende dag. Om maar een paar klussen te noemen die in de 5 minuten passen die een reclameblok minstens duurt. Tijdens het Tv kijken zelf valt er ook goed te vouwen en te strijken, vooral als je een muziek- of praatprogramma kijkt. Dat is toch radio met plaatjes.

 2. 🐐 animous

  ik heb net ‘wipe & clean’ van EM ontdekt, een spuitflacon met biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel dat zelfs de zwarte randjes in de badkamer schoon krijgt en de spiegels en kranen doet glimmen! Met veel plezier had ik in een wip het huis, de spiegels, vieze pannen en de koelkast van binnen schoongemaakt en dat zegt wat.. het is overigens het enige schoonmaakmiddel dat je letterlijk kunt drinken, echt waar! Leuk om eens uit te proberen..

 3. 🐐 Aukje

  Waar is het schoonmaakmiddel wipe en clean te koop?

 4. 🐐 Jentina

  Ik gebruik ook EM (van Agriton) ik belgie verkrijgbaar bij natuurlijk goed in sint niklaas. Werkt goed en de spiegel etc. blijft naar mijn idee iets langer proper ik spuit het in de paardenstallen, hondenhok en gebruik het thuis praktisch voor alles behalve natuursteen en hout. Handig om snel even proper te maken een doekje vochtig maken en wrijven maar…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate