Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Timemanagement in huis – 5 effectieve tips

Het huishouden doen is voor veel mensen niet de leukste taak, maar het moet wel gedaan worden. Dat wil je natuurlijk in zo min mogelijk tijd doen, daarom verzamelden wij vijf handige tips om het timemanagement in je huis een boost te geven.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Het huishouden plannen is belangrijk

Wie weinig tijd heeft, moet daar zorgvuldig mee om gaan. Werk je bijvoorbeeld hele dagen, dan heb je waarschijnlijk geen zin om ‘s avonds nog schoon te maken.

Er zijn in een week altijd momenten dat je meer tijd heb, zoals in het weekend, op een vrije ochtend of een avond die je helemaal voor jezelf hebt. Probeer op die momenten zoveel mogelijk huishoudelijke taken te doen.

Doe het schoonmaken en opruimen snel, maar doe het goed. Koop bijvoorbeeld wegwerpdoekjes, deze hoef je tussendoor niet schoon te maken (zoals met een vaatdoekje), waardoor je snel tijd zult besparen. Moet je opruimen in weinig tijd? Koop dozen of manden en doe hier spullen in. Op een later tijdstip kun je alle spullen op de juiste plek terug zetten, maar voor nu is de troep uit het zicht.

2. Iedereen in huis helpt mee

Je leeft samen in een huis, dus iedereen in huis is verantwoordelijk voor het huishouden. Ook je kinderen. Als je kinderen nog klein zijn, is het natuurlijk niet te doen om kinderen mee te laten helpen in huis, maar zodra ze ouder worden kan ieder kind een eigen taakje hebben.

Een eerste stap is de tafel dekken of de vaatwasmachine in- en uitruimen. Daarna volgt het opruimen (en schoonmaken) van de eigen kamer en zo komt er steeds wat bij. Iedereen maakt gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes, dus het is niet meer dan logisch dat iedereen ook bijdraagt aan een schoon en opgeruimd huis.

3. Doe een tussendoortje

Probeer kleine klusjes tussendoor te doen. De wc schoonmaken kan gemakkelijk op een ochtendje en het vuilnis buiten zetten is ook in een mum van tijd gedaan. Leer je aan om na een bezoek aan een kamer, iets op te ruimen.

Heb je net gedoucht? Haal dan even een trekker over de douchedeur, zo hoef je later niet met ontkalker aan de slag en dat bespaart meteen tijd. Leg ook alle kleding terug in de kast zodra de kleding gewassen (en weer droog) is. Ook dit kost weinig tijd en zo heb je alle kledingstukken meteen weggewerkt. Meer tips om sneller huishoudelijke taken te doen? Lees dan zeker dit artikel eens.

4. Schema’s, schema’s schema’s..

We hebben er al eerder over geschreven, maar het is erg effectief om een schoonmaakschema te maken. Vul momenten met vrije tijd in, in je schoonmaakschema en plan op die momenten kleine taken in. Als je alleen maar op een schema hoeft te kijken en vervolgens meteen aan de slag kunt, bespaar je enorm veel tijd.

Houd je aan het huishoudschema en hang het schema op een centrale plek in huis. Bijvoorbeeld op het prikbord of op een keukenkastje. Zo word je er geregeld mee geconfronteerd en laat je het huishouden niet meer versloffen.

5. Je huishoudelijke taken combineren

Probeer de huishoudelijke taken met elkaar te combineren. Terwijl je aan het stofzuigen bent, kun je een wasje in de wasmachine laten draaien. En terwijl je je schoonmaakspullen bij elkaar zoekt laat je een emmer met heet water vol lopen.

Ook niet-huishoudelijke taken kun je combineren met schoonmaken of opruimen. Je baby kun je in een draagzak doen terwijl je aan het stofzuigen bent en terwijl je een keukenkastje opruimt, kun je het eten koken.

Efficiëntie is het toverwoord, maar probeer ook weer niet teveel dingen tegelijk te doen. Sommige taken gaan juist sneller als je er de tijd voor neemt. Hoe? Lees zeker dit artikel eens.

Aan de slag met je uitstelgedrag – time management

Wil je voor eens en voor altijd afrekenen met je uitstelgedrag? Dan hebben wij iets leuks voor je. Op de website van soChicken kun je aan de slag met het aanpakken van je uitstelgedrag met de online uitstelgedrag cursus. Op deze manier creëer je time management in je eigen huis.

Al duizenden mensen hebben hun leven veranderd met deze cursus, en misschien is het ook voor jou de oplossing die je al zo lang zoekt! Lees hier meer over deze populaire online cursus…

uitstelgedrag

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate