Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Beter leren plannen – mijn 7 tips

Beter leren plannen kun je leren! In dit artikel geef ik je mijn 7 persoonlijke tips hoe ik beter ben geworden in het plannen van taken. Van het plannen van het huishouden tot het plannen van je werk.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Slechte planner in mijn tienerjaren –  wie niet?

In mijn tienerjaren deed ik niet aan beter leren plannen, ik was zelfs een slechte planner. Alle clichés van mij als tiener zijn waar:

 • ik rommelde meestal maar wat aan
 • ik had wel een bijbaantje waar ik dan weer iets te laat op de fiets naartoe ging
 • hing verder wat rond met vrienden
 • en ik deed mijn huiswerk meestal -zoals een goed student betaamt- op het laatste moment

Hier en daar vergat ik ook nog wel eens een afspraak die ik ergens op een blaadje had opgeschreven. Want ja – ik kom uit het tijdperk dat mobiele telefoons net een beetje mainstream begonnen te worden, en waar we vervolgens heel hip mee konden bellen, sms-en en later ook nog mee konden wappen. 😛

Nu zul je denken: “Je was echt niet de enige hoor die niet goed was in plannen. Dat hoort er toch een beetje bij in je tienerjaren”. Klopt, en dat was ook heel fijn. De (als ik er nu op terugkijk) onbezorgde tijd als tiener is wel iets wat ik vaak mee probeer te nemen als ik mijn agenda plan. Ruimte inplannen voor mezelf en voor leuke dingen.

Hieronder vind je mijn tips hoe ik beter heb leren plannen.⤵️

Mijn tips voor het beter leren plannen

 1. Bepaal je prioriteiten. Wil je beter leren plannen dan is het belangrijk om je prioriteiten te bepalen. Pak daarom je takenlijst erbij en bepaal goed voor jezelf of de taken op de lijst je echt vooruit gaan helpen richting je dromen. Is dit niet het geval, schrap deze taken dan van je lijst. Twijfel je nog? Onderzoek dan of en hoe deze taak je vooruit gaat helpen.
 2. Maak een dag- of weekplanning – minimaal een dag van tevoren. Als ik ‘s ochtend pas bedenk wat ik die dag ga doen, dan weet ik zeker dat ik minder werk gedaan krijg dan als ik een goede planning een dag of een week van tevoren heb gemaakt. Heb je een dag- of weekplanning gemaakt? Dan is het voor jezelf duidelijk waar je die dag aan gaat werken. Wees realistisch met je planning en zet geen taken op je planning als je toch weet dat dit niet haalbaar is.
 3. Volg je eigen ritme – jij weet zelf wanneer je het meest productief bent. Van mezelf weet ik dat ik ‘s ochtends liever schrijf of werk aan campagnes. Halverwege de middag merk ik dat ik al minder energie heb, waardoor ik liever minder met mijn hoofd bezig ben. Dan doe ik graag dingen als het huis opruimen, even een stofzuiger door huis halen, een rondje hardlopen of doe ik wat werktaken zoals het inplannen van een nieuwsbrief, administratie of beantwoord ik wat mail.
 4. Vaker nee zeggen om je doelen echt te kunnen bereiken. Met name in het afgelopen jaar heb ik echt vaker nee leren zeggen om meer werk gedaan te krijgen. Doordat ik dit jaar vader ben geworden, ben ik ook iets minder gaan werken. Dit maakt dat ik in minder tijd hetzelfde resultaat wil behalen. Zo ben ik meer tijd gaan besteden aan dingen die me vooruit helpen – zoals meer tijd inplannen om mijn online cursus af te maken. En zeg ik vaker nee tegen samenwerkingen, waarvan ik nu al weet dat ze me op lange termijn niets gaan brengen.
 5. Maak een planning voor ALLES – van de reistijd naar het werk, het schrijven van een artikel (grofweg) tot het lunchen met een vriendin (plus ook de reistijd van en naar het lunchzaakje). Op deze manier krijg je een helder beeld van hoe vol je agenda zit. Je kunt ook tijd voor jezelf inplannen, zodat je weet dat je echt even lekker de tijd voor jezelf hebt. Ik vond het boek Grip van Rick Pastoor erg verhelderend. In het boek lees je meer over deze methode om je dag op deze manier goed te plannen.
 6. Beter leren plannen door de juiste dingen te doen. De vraag is alleen: “hoe weet je of je de juiste keuze maakt?” Ik weet in mijn leven echt niet altijd of ik de juiste keuze maak – dat lijkt me ook vooral vrij saai. Wel weet ik meestal in wel welke richting ik wil bewegen op zakelijk- en persoonlijk vlak. Stel dat ik een samenwerkingsvoorstel krijg van een bedrijf dat veel geld biedt om hun benzine-slurpende-grasmaaiers onder de aandacht te brengen. Daar zou ik natuurlijk ja op kunnen zeggen en via een omweg aan mezelf kan verantwoorden hoe goed en mooi deze samenwerking is, want het betaalt het beleg op de boterham. Maar als ik diep van binnen kijk welke richting ik op wil bewegen met mijn bedrijf, dan past een dergelijk product echt niet bij mij (en dus ook niet bij mijn bedrijf). En dus zeg ik nee tegen dit soort samenwerkingen, waardoor ik me echt kan focussen op taken die ík belangrijk vind en die me vooruit helpen.
 7. Zoek voor jezelf uit welke dingen je MOET van jezelf. Je kunt beter leren plannen als je ook genoeg tijd hebt om een goede planning te maken. Welke taken beroven je van je waardevolle tijd? Een paar voorbeelden:
   1. Je huis om de dag stofzuigen in plaats van elke dag – bespaart je zo’n 15 minuten.
   2. Beperk het beantwoorden van je zakelijke mail tot één keer per dag – dit gaat je veel tijd besparen als je het normaliter meerdere keren per dag doet.
   3. Koken voor meerdere dagen tegelijk is sneller dan voor één dag. Kook daarom eens voor meerdere dagen of een week vooruit. Hierdoor houd je veel tijd over voor andere dingen.
   4. Minder tijd doorbrengen op je telefoon of tablet met apps die je niet vooruit helpen. Gooi de app van het apparaat of zet een schermtijd op de specifieke app waar je veel tijd doorbrengt. Dit gaat je veel waardevolle tijd besparen.

Ik hoop dat bovenstaande tips om beter te leren plannen je gaan helpen. Heb jij nog goede tips om beter je dag of week te plannen? Deel jouw tips dan zeker hieronder!

Aan de slag met je uitstelgedrag – en beter worden in plannen

Wil je beter worden in plannen en voor eens en voor altijd afrekenen met je uitstelgedrag? Ga dan aan de slag met de effectieve uitstelgedrag cursus. Pak je uitstelgedrag voor eens en voor altijd aan!

Al duizenden mensen hebben hun leven veranderd met deze cursus, en misschien is het ook voor jou de oplossing die je al zo lang zoekt! Lees hier meer over deze populaire online cursus…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Axl (Paarshuis.nl)

  Sterk artikel! Had ik je artikel maar tijdens mijn middelbare schooltijd maar gelezen! Vooral nee zeggen was toen moeilijk 😅

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate