Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Tuinieren voor beginners

Veel mensen gaan in de zomer of in het voorjaar de tuin weer eens lekker aanpakken. Nieuwe planten poten, de bestrating vernieuwen of een terras maken. Wij geven je een aantal praktische tips om het hele jaar door te genieten van je tuin.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Eigen mini moestuin beginnen

Vanaf jongs af aan hielp ik mijn opa in zijn grote achtertuin waar hij een grote moestuin had. Sla, andijvie, bramen, aardbeien, tomaten, aardappelen, wortelen.. Werkelijk alles groeide daar. Helaas heb ik daar zelf niet alle ruimte voor.

Toch heb ik een plek gecreëerd waar ik een mini stadsmoestuin heb gemaakt. In een hoek in onze tuin heb ik een grote bak staan met aarde waar ik het hele jaar door groenten en kruiden verbouw.

Wil je zelf ook een mini moestuin beginnen, zorg dan dat je begint met makkelijk te verbouwen groenten. Enkele succesgevallen (zo noem ik ze maar) zijn bonen, erwten, sla, paprika’s, pepertjes, tomaten en spinazie. Verder zijn ook de kruiden basilicum, bieslook en peterselie makkelijk om zelf te verbouwen. Let er wel op dat iedere groente kans heeft op ziektes en dat je hier goed op moet letten dat ze de ziektes niet overbrengen aan de andere planten.

Je kunt trouwens ook beginnen om binnen groente te verbouwen. Bedenk welke groenten je graag wilt verbouwen en maak er binnen een plek voor vrij.

Plant een aantal fruitbomen

Wanneer je een (grotere) tuin hebt is het erg leuk om een fruitboom te hebben. Het beste is om een fruitboom te planten in de periode van de herfst tot de lente. Zorg er voor dat de grond in de zomer wat vochtig is, maar niet te nat. In de winter moet de grond een stuk droger zijn.

Als je meerdere fruitbomen in je tuin wilt planten, zorg er voor dat ze niet te dicht naast elkaar staan. De fruitbomen kunnen namelijk erg groot worden.

Leg een gazon aan in je tuin

Met een stuk gras in je tuin, kun je in de zomer lekker genieten met een handdoek op het gras. Het is dan net of je even weg bent, maar wel dichtbij huis. Tevens is het ook een leuke plek voor kinderen om te spelen.

Je kunt kiezen bij de aanleg van een gazon voor een kant-en-klare grasmat of graszaad. Als je kiest voor graszaad is de beste inzaaitijd april en mei of van augustus tot en met september. Zorg dat de grond onkruid vrij is en spit de grond goed om daar waar je je gazon wilt hebben. Vervolgens kan het inzaaien beginnen op een wat vochtige grond. Een verticuteermachine is daarnaast wel essentieel om te hebben. Door je gazon één tot twee keer per jaar te verticuteren geef je het frisse lucht en help je je gazon gezond te houden.

Je eigen terras maken

Zit je graag buiten zodra het weer het toelaat? Maak dan je eigen terras in je tuin. Afhankelijk van hoeveel geld je te besteden hebt kun je zelf een terras aanleggen. Ik ben geen expert in het gebied van het aanleggen van een eigen terras, maar door de jaren heen heb ik wel een aantal handige tips voor je verzameld waar je rekening mee kunt houden, voordat je een terras aan gaat leggen.

 • Kies voor een redelijk windvrije plek in je de tuin.
 • Bepaal of je een terras vol in de zon, schaduw of andere plek wilt.
 • Zorg er bij de aanleg voor dat het terras niet helemaal waterpas ligt. Anders loopt het water niet goed weg na een hevige regenbui.
 • Kies voor duurzaam materiaal. Op deze manier vergt je terras minder onderhoud en is het nog milieuvriendelijker ook.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Wilme de Roon

  Hi Jelle,

  Geweldig om al je tips te lezen (en toe te passen :-)).

  groetjes, Wilme

 2. 🐐 Annabel

  Ik ben deze lente een minimoestuin gestart in bloempotten (ik wou iets dat ik kon verplaatsen, aangezien ik het in mijn achterhoofd had dat ik wel eens zou kunnen verhuizen). En de tomaten hebben nu bloemetjes, mijn sla is klaar voor de oogst en mijn augurken en aubergines groeien ook zeer snel 🙂

  De kruiden hebben wat meer last: basilicum lukt mij nooit en ook deze plant is stuk aan het gaan, de stevia is ook wat aan het uitdrogen (hoewel ik ze regelmatig water geef), tijm, rucola en munt doen het heel goed 🙂

  Een heel ontspannende hobby 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate