Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mini moestuin in de stad – deel 3

In het eerste en tweede deel van mijn tocht om een rendabele en bloemige moestuin in onze kleine achtertuin te maken heb ik vandaag weer een update voor je klaarstaan. Wat gaat de tijd snel én wat is onze tuin ontploft - in goede zin natuurlijk. Alles staat in bloei en we hebben al regelmatig groenten uit eigen tuin kunnen plukken. Bekijk hier de laatste ontwikkelingen op moestuin-gebied.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Heb je mijn vorige twee verhalen al gelezen over de moestuin? Je krijgt direct een goed beeld hoe onze stadsmoestuin de afgelopen weken is geëxplodeerd tot vruchten walhalla. Ohja en bijen en spinnen walhalla, maar dat wil je vast en zeker niet horen. 😉

moestuin in de stad

Als ik terugkijk naar de foto’s in mijn eerste post over onze omgetoverde moestuin in de achtertuin, dan vond ik onze tuin nog erg kaal. Het is zo grappig om te zien hoe bijvoorbeeld een courgette zaadje kan uitgroeien tot een meester-woekeraar die een groot gedeelte van de tuin in beslag neemt.

Of om te zien hoe een bijna dode artisjokplant (had ik zelf gedaan) inmiddels toch weer is teruggekomen en er nu een heuse artisjok aan het verschijnen is.

Enfin, je leest het al: er is genoeg te vertellen. 🙂

De toppers van dit jaar

 1. De aardbeien doen het goed. Al met al denk ik dat ik al zo’n 40 aardbeien heb kunnen plukken. Nog steeds groeien er nieuwe aardbeien aan, dus ik voorzie dat we nog wel een dubbele portie kunnen gaan plukken de komende tijd. De aardbeien doen we ‘s morgens in onze havermout als ontbijt of gooien we bij onze banana ice cream (bevroren banaan pureren met wat verse aardbeien, heerlijk).
 2. Courgettes, ik houd ervan! En inmiddels groeien ze als kool – of eigenlijk gewoon als courgettes want er blijven maar nieuwe aangroeien. Klein dingetje is wel dat er veel courgettes snel zwart worden als ze groeien (en soms zelfs beschimmelen). Ik probeer deze snel van de plant af te halen, zodat alle energie (en de plant niet ziek wordt) naar de goeie courgettes gaat. Van de week maakte ik deze heerlijke gevulde courgettes, maar er staan nog meer courgette-recepten in de pijpleiding.
 3. De drie tomatenplanten doen het erg goed. Ik heb er deze week pas één tomaat vanaf kunnen halen, maar er zitten nu denk ik wel 30 groene tomaten aan de planten. Genoeg dus om de komende tijd lekker van te kunnen snoepen, soep van te kunnen maken of in een lekkere salade te verwerken. Veel water geven (soms met een scheutje moestuin Pokon), want anders gaan die bladeren er zo treurig bij hangen.

courgetteplant

aardbeienplant

De twijfelgevallen van dit jaar

 1. De omhoogkruipende meloenplant gaat eigenlijk erg goed. Als ik naar de plant kijk zie ik wel zo’n 10 kleine meloenen-to-be aan de plant hangen, maar het probleem is dat ze regelmatig van de plant af vallen (vaak als ze íets groter dan een knikker zijn). De meloenplant staat niet in de volle grond, maar in een grote pot. De kans is groot dat de plant meer ruimte wil hebben, maar met een beetje Pokon en voldoende water probeer ik het toch voor elkaar te krijgen om er echte meloenen aan te laten groeien. Keep you posted!
 2. Mijn -trots- artisjokplant groeide in het begin erg goed en heeft hierna een flinke klap gehad, doordat ik de luis op de plant wilde bestrijden met een mengsel van water en eco afwasmiddel. Dit pakte niet erg goed uit, de plant was op sterven na dood, maar heeft inmiddels een enorme revival doorgemaakt. Er groeit zelfs een echte artisjok aan. Omdat ik er nog niet zeker van ben hoe groot de artisjok uiteindelijk wordt, heb ik deze nog maar even in het rijtje twijfelgevallen gezet, dan kan het vervolgens alleen maar meevallen. 😉

meloenplant tuin

meloenplant

mini moestuin

Kijk eens naar mijn treurige tomatenplanten. Die ga ik snel maar weer eens voorzien van een paar gieters opgevangen regenwater. Meestal worden ze een uur nadat ik ze water heb gegeven weer happy.

tomatenplant

De rest van de groenten en vruchtenbomen in onze mini moestuin doen het goed. Ik heb één van de vijgenbomen in volle grond gezet en dat lijkt de boom erg prettig te vinden. 😉 De appelboom doet zijn best, hij groeit wat scheef, maar er zitten veel nieuwe bladeren aan.

De komkommerplant heeft al veel mini-komkommers gegeven. Ik dacht even dat het plantje uitgebloeid was, maar inmiddels komen er zoals je hieronder ziet weer nieuwe komkommers aan. Yeeeh, blij mee! 🙂

mini moestuin in de stad

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Ingrid

  De minikomkommerplant lijkt meer op een augurk, lekker in het zuur zetten en na een paar maanden genieten! De tomaten willen in ieder geval geen regen ontvangen, dus onder een afdakje, toch in de zon en veel water ! De artisjok ga ik dit jaar ook proberen! Je tuin ziet er super uit !

 2. 🐐 Jolanda Koning

  Hee Billy, ontdek nu je verhalen over je moestuin, wat ontzettend leuk om te lezen en om direct te zien hoe het gaat. Wat krijg jij veel voor elkaar in je tuin en het is daarom inspirerend. Ik kan me voorstellen dat je geniet van je eigen oase.
  Ik leen en koop veel (tweedehands/afgeschreven) boeken en oude tijdschriften over tuinieren in kleine tuinen/potten/balkons, over moestuinieren, over keukenkruiden, speciale theekruiden, kiemgroenten enz. Het bleef altijd bij lezen ….. en verzuchten dat ik gezonder wil eten en uit eigen tuin, dat leek me geweldig. Maar hoewel al die informatie boeiend is zorgt het er tevens voor dat ik niks durf. Bang om te mislukken, je kent het vast ….
  Toch heb ik zes weken geleden een klein beginnetje gemaakt, op de houten tafels die bij mij in de tuin staan. Ik heb een tuin met grond waar ik onlangs al mijn planten die jarenlang in potten stonden ingezet heb en die het nu beter doen. Planten en bloemen voor de sier alhoewel je bijvoorbeeld de rozenblaadjes, de lavendel, de viooltjes schijnt te kunnen eten. Maar ze zijn niet biologisch dus dat durf ik niet.
  Nu heb ik in de zon een vrij prijzige aardbeienplant met prachtige roze en witte bloemetjes die vijf kleine aardbeitjes gegeven heeft die weinig smaakvol zijn. De uitlopers gedrapeerd over andere plantjes. Twee Fragaria Ananassa Framberrry, dat zijn aardbeien die naar frambozen zouden smaken maar er komt geen vruchtje aan. Wel meterslange uitlopers. Je weet dat je de uitlopers in de grond kan zetten en daarna afknippen van moederplant zodat je goedkoop nieuwe planten krijgt?
  Ik heb in een grote pot die ik gewenst droog/regen kan zetten waar tijm, oregano en rozemarijn in staat; veel vlinders en bijen! Doen het goed.
  In het nattere deel op tafels staat bieslook (wil nog graag de knoflookbieslook), de platte peterselie (supergezond, overal in te gebruiken), de basilicum die af en toe een plens water wil en daarna even niet meer. En hertshoorn/weegbree; als sla of theeplant te gebruiken, werkt goed tegen jeuk, huidproblemen,hooikoorts, allergieën. En een tomatenplant gekregen waar drie groene tomaten hun best doen. In een grote pot heb ik Marokkaanse munt en Pepermunt gezet waarbij die laatste de eerste totaal overwoekerd heeft. Ik heb goed gebruik gemaakt van de munt (thee, ijsthee, in salades) maar nu zitten er gele vlekjes op de blaadjes en de plant wordt overlopen door rode hooiwagens (soort spin) dus een nieuwe muntplant gehaald en in de keuken gezet, ben benieuwd of hij het binnen ook goed doet.
  Door jouw verhalen en foto’s maar vooral je lef om dat wat je doet te laten zien, heb ik me voorgenomen om mijn tuinierzin uit te breiden. Bio zaden gehaald van Lathyrus, Cosmea, Klaproos en Driekleurig viooltje (voorjaar zaaien) en Korenbloem (kan voorjaar maar ook september zaaien) en Veldsla die deze maand gezaaid kan worden. Ik ben geen tuinierster, houd niet van handen in de aarde woelen maar wel van resultaten. Van mooie bloemen en planten, van vlinders en bijen en vogels en van lekker eten uit je tuin. Het een kan niet zonder het andere. Geen inzet, geen resultaat!
  Ga zo door met het vertellen van je ervaringen in je moestuin en het laten zien en wat enig dat je het eetbare kunt gebruiken in je eigen recepten. Hoe leuk is dat!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate