Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mijn kleine stadsmoestuin – deel 2

De zomer is officieel begonnen en we zijn inmiddels een kleine maand verder. Ik laat je graag zien hoe mijn stadsmoestuin er bij staat. Is het komkommer en kwel of skip ik voortaan de supermarkt om mijn groente en fruit te halen. Hieronder neem ik je mee in mijn groente-en-fruit-paradijs-to-be.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

In een notendop

In het eerste deel waarin ik je een virtueel kijkje geef in mijn kleine stadsmoestuin vertelde ik je dat ik al twee jaar probeer om groente en fruit te verbouwen in onze achtertuin van 4×4 meter. Het lijkt wel of ik er dit jaar:

 • Een stukje handiger in ben geworden. Het kost me minder moeite en tijd om alles bij te houden (water geven, zijscheuten weghalen en het verpotten in grotere bakken).
 • Er meer zin in heb dan voorgaande jaren. Alhoewel het me minder moeite kost, vind ik ook erg fijn om even alleen met die planten bezig te zijn en met niks anders.
 • Meer groente dan ooit in onze tuin ga verbouwen. Het gaat op, een enkele hiccup na, erg goed.

moestuin in de stad

 1. De aardbeienplantjes doen het in onze moestuin in de stad erg goed zoals je kunt zien. Ik denk dat ik er in totaal al een stuk of 20-25 aardbeien van af heb kunnen halen. En er komen er nog veel meer aan. De aardbeien smaken erg goed (lekker zoet) en de plantjes blijven gelukkig luisvrij.
 2. De lavendelplantjes staan nog steeds goed in bloei. Lavendeltijd in Frankrijk begint nu zo ongeveer, maar de lavendel in onze tuin doet het al een tijdje erg goed (zal wel speciaal gekweekt zijn). Het heeft alleen veel water nodig.

stadsmoestuin - slakken aanval

De komkommer- en paprikaplant deden het al erg goed toen ik deze kreeg. Er zaten al kleine paprika’s en mini-komkommers aan en we hebben er inmiddels aardig wat oogst van gehad, er blijven maar nieuwe groeien. Het blad van de komkommerplant wordt wel deels aangevreten door slakken zoals je kunt zien, als ik het zie zet mijn heldhaftige vriend Jelle de slak op een andere niet-eetbare plant, kunnen ze lekker door blijven eten en krijgen wij toch nog steeds een verse oogst. Iedereen blij dus. 😉

courgetteplant

De courgetteplanten zijn echt mega gegroeid in vergelijking met een kleine maand geleden. Kijk eens naar die bladeren, ik ben er zó blij mee! De eerste bloemen lijken te komen, dus dan kunnen de courgettes niet lang op zich laten wachten. Zoals ik vorige keer al vertelde zijn dit bolcourgettes, van die ronde bolletjes. Als ze net zo goed doorgroeien als afgelopen maand verwacht ik toch wel binnen drie weken de eerste courgettes. Keep you posted!

artisjokplant

De artisjokplant is echter een d-r-a-m-a. Ik heb zoiets vreselijks gedaan: doordat bijna alle bladeren onder de luis zaten (allemaal zwarte puntjes op de achterkant van de bladeren) had ik een anti-bladluis middel gemaakt van water en eco-afwasmiddel. Of ik heb teveel gesprayd op de artisjok óf de verhouding was niet goed, maar het heeft er voor gezorgd dat de artisjokplant er niet meer zo gezond uitziet als in het begin (het is nog erger dan op de foto). De bladeren zijn bruin geworden en sommige sterven zelfs af. Noooooooooo.

Ik heb er wel van geleerd, dus een volgende keer bedenk ik me wel drie keer voor ik zelf iets in elkaar flans. Hieronder heb ik 3 natuurlijke methodes gevonden om bladluis weg te krijgen op je planten:

 • Op een Facebook groep voor moestuin liefhebbers kreeg ik te horen dat brandnetelgier beter is om luis om je moestuinplanten weg te krijgen. Brandnetelgier is een voedzame bemesting op basis van brandnetels.
 • Zorg ervoor dat je lieveheersbeestjes in je tuin krijgt. Deze beestjes kunnen tot wel 100 luizen per dag eten.
 • Een verhouding van 60% water en 40% eco afwasmiddel zou een goede verhouding moeten zijn om je planten luisvrij te krijgen. Mijn spuitflacon staat in ieder geval klaar, maar ik ga eerst bovenstaande twee methodes uitproberen.

luizen op planten

Op de moestuin-groep kreeg ik gelukkig te horen dat de artisjok het waarschijnlijk wel weer goed gaat doen. Ik heb er zelf een hard hoofd in, maar wie weet. Trouw zing ik iedere avond dit lenteliedje, tot nog toe heeft het nog niet geholpen. 😉

Het Yonagold appelboompje die ik een aantal weken geleden geplant heb in de volle grond doet het oké. Ik zie een paar nieuwe blaadjes verschijnen, maar het lijkt ook wel erg dor. We hebben vorige week een natuurlijke Pokon bij het tuincentrum gehaald, ik ga eens experimenteren of het boompje de komende tijd een kleine groeispurt hiervan gaat maken.

meloenplant

courgetteplant

 1. De twee vijgenbomen doen het goed. Ik zie veel groen blad verschijnen en als ik het etiket mag geloven, kunnen de bomen uiteindelijk een kleine twee meter hoog worden. Zodra ze water groter worden, ga ik ze verpotten in grotere bakken.
 2. Met de tomatenplant gaat het erg goed. Inmiddels heb ik de plant in een grote pot gezet en zijn de eerste tomaten zichtbaar. Yes, dat biedt hoop voor een flinke pan tomatensoep. Of loop ik nu te hard van stapel?
 3. Mijn trots dit jaar is nu al de meloenplant. Kijk eens hoe goed het gaat. Ik leid de plant omhoog, zodat de meloenen niet over de grond gaan lopen. De eerste meloen is trouwens hard op weg om meloenkoning van het jaar te worden.
 4. De peperplant doet het aardig. Ik zie kleine scheuten komen, dus dat zou kunnen betekenen dat de eerste pepers gaan groeien.

De kruiden in de houten ronde bak zijn geëxplodeerd. Met name kervel en bieslook komen tot grote hoogte in de bak en daartussen is nog dille, tijm, peterselie en veel munt te vinden. Ik haal er regelmatig verse kruiden uit voor het eten.

Zoals je leest is de moestuin een allegaartje van diverse groenten en fruit, maar dat vind ik juist zo leuk. Ik hoef niet 15 dezelfde planten, de variatie vind ik leuk. En zo weet ik voor de volgende jaren welke planten het goed en minder goed doen.

Heb jij ook een moestuin? Welke groente en fruit doen het bij jou erg goed of juist minder goed?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate