Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Slim schoonmaken – vermijd deze 5 veelgemaakte fouten bij het schoonmaken

Je zou denken dat je huis schoonmaken een simpele taak is. Toch kan je onverhoopt een paar fouten maken. Dit zijn 5 veelgemaakte fouten.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waarom schoonmaken er (helaas) bij hoort

Schoonmaken is misschien niet het leukste klusje dat er bestaat, maar het kent wel de nodige voordelen.

 • Zo zorgt een schone omgeving voor rust en ontspanning.
 • Verbetert de luchtkwaliteit in huis en helpt een schoon huis bij het voorkomen van bepaalde ziektes.
 • Bovendien kan een opgeruimd huis je humeur positief beïnvloeden.
 • En -geloof het of niet- kan een schoon huis je productiviteit verhogen. 📈

Dus laten we de handen uit de mouwen steken en vermijd onderstaande veelgemaakte schoonmaakfouten. 🧹

Fout 1 – Overal tegelijk willen schoonmaken

Het is een veelvoorkomende fout: we beginnen met het schoonmaken van de ene kamer, gaan dan naar de andere, en springen heen en weer tussen verschillende taken.

Deze manier van schoonmaken leidt vooral tot inefficiëntie en frustratie. Het geheim van slim schoonmaken ligt in de juiste volgorde.

Wanneer je begint met schoonmaken, begin dan in de ruimte die het verst van de ingang verwijderd is en werk geleidelijk aan naar de uitgang toe. Hierdoor vermijd je dat je al schoongemaakte vloeren vuil worden, terwijl je naar andere kamers gaat.

Fout 2 – Te veel schoonmaakmiddel gebruiken

Meer is niet altijd beter als het gaat om schoonmaakmiddelen.

Het overmatig gebruik van schoonmaakmiddelen kan schadelijk zijn voor zowel je gezondheid als het milieu. Bovendien kunnen ze een plakkerig residu achterlaten dat moeilijk te verwijderen is. Lees eerst even de instructies op de verpakking en gebruik de aanbevolen hoeveelheid schoonmaakmiddel.

Vaak heb je maar een kleine hoeveelheid nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Fout 3 – Het negeren van moeilijk bereikbare plekken

We hebben allemaal wel die ene hoek of spleet waar we liever niet naar kijken tijdens het schoonmaken. Het negeren van moeilijk bereikbare plekken kan echter leiden tot ophoping van stof, vuil en zelfs schimmel.

Neem de tijd om deze plekken goed schoon te maken. Gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om in de smalle kieren te komen. Vergeet ook niet de bovenkant van kasten en de achterkant van grote apparaten schoon te maken.

Lees ook: 5 veelgemaakte fouten bij het opruimen van je huis

Fout 4 – Verkeerd gebruik van schoonmaakgereedschap

Het juiste gereedschap gebruiken is essentieel voor een efficiënte schoonmaak.

Veel mensen maken echter de fout om een vies schoonmaakdoekje te gebruiken of een versleten spons te hanteren. Dit kan leiden tot verspreiding van bacteriën en het achterlaten van strepen.

Zorg ervoor dat je schoonmaakdoekjes regelmatig wast en vervangt. Bij ons thuis gaan de vaatdoekjes iedere avond mee in de vaatwasser – daarna zijn ze weer als nieuw.

Investeer ook in goede kwaliteit schoonmaakgereedschap, zoals een stevige spons of een microvezeldoekje. Op die manier kun je effectief en hygiënisch schoonmaken.

Fout 5 – Het overslaan van regelmatig onderhoud

Een andere veelgemaakte fout is het overslaan van regelmatig onderhoud. Het is verleidelijk om schoonmaaktaken uit te stellen, maar is je doel een schoon huis dan kan vuil zich opstapelen en wordt het moeilijker om alles weer schoon te krijgen.

Maak een schoonmaakroutine en houd je eraan. Regelmatig onderhoud voorkomt dat schoonmaken een grote klus wordt. Verdeel de taken over verschillende dagen of weken, zodat je niet overweldigd raakt.

Een beetje inspanning op de lange termijn zal resulteren in een schoon en georganiseerd huis.

Wat is jouw veelgemaakte fout tijdens het schoonmaken van je huis?

Nooit meer uitstellen tijdens het schoonmaken

uitstelgedragNatuurlijk wil je dat. Niet meer uitstellen betekent dat je meer gedaan krijgt en meer gedaan krijgt. En het betekent dat je levenskwaliteit er een stuk op vooruit gaat.

Bekijk de effectieve en populaire uitstelgedrag cursus van onze zus soChicken om te ontdekken hoe je voorgoed van je uitstelgedrag af komt. Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sandy

  Fijne tips, dank. Ik ga nu ook de doekjes in de vaatwasser doen. Maar ik las laatst dat microvezeldoekjes micro plastic deeltjes loslaten in water. Klopt dat?

 2. 🐐 Nedjalka

  De schoonmaak routine heb ik gevonden in Flylady. Omdat elke maand uit dezelfde zone bestaat weet je al voor voor de volgende maand wat je kan doen, deze week is zone 2 de keuken aan de beurt, dit doe jij naast je wekelijkse poets, ook daarvoor hebben ze trucs door bv een wekker te zetten per vertrek zodat je vervolgens niet je kast staat uit te soppen terwijl je geen tijd heb. Ik heb er wel uitgehaald wat bij mij past 😉.

 3. 🐐 Germa

  Hoi
  Hebben jullie ook tips of artikelen voor mensen met adhd?
  Ik heb echt geen overzicht en loop vast

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate