Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

3 veelgemaakte fouten bij maaltijden preppen

Maak jij deze drie veelgemaakte fouten bij het preppen van de maaltijden? Ontdek hoe je ze voorkomt én oplost om het plannen van je maaltijden dit keer wel vol te houden!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Vol goede moed beginnen om er vervolgens mee te stoppen

De voordelen van maaltijden preppen zijn je wel bekend. En veel mensen beginnen dan ook vol goede moed. Alle boodschappen voor de week worden in huis gehaald, pannen staan paraat en de recepten zijn binnen handbereik. Je staat klaar om te knallen.🚀

En al snel merk je dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen van maaltijden preppen. En dan stop je er weer mee. Boodschappen worden weer meerdere keren in huis gehaald, je staat iedere dag opnieuw lang in de keuken, het vraagt simpelweg gewoon j veel van je tijd.

De laatste jaren plan en maak ik steeds vaker grotere hoeveelheden maaltijden voor de week. Dat scheelt me veel tijd en ik eet superlekker en gezond.

Ik ben niet de beste prepper die er is, maar ik word er steeds beter in. Hieronder deel ik mijn drie veelgemaakte fouten die ik zelf stuk voor stuk maakte. En als ik eerlijk ben, soms nog weleens maak.

Daar gaan we.

1. Teveel tegelijk willen doen

Het is zo herkenbaar om alle pitjes op het fornuis op hetzelfde moment te willen gebruiken. Bedenk alleen dat multitasken voor de meeste mensen niet is weggelegd. Raak je snel overweldigd van alle stappen die je moet zetten? Stop dan om met meerderde gerechten tegelijk bezig te willen zijn.

Deel het preppen van je maaltijden op per recept. Werk de recepten stap voor stap af. Dat geeft veel rust en maakt dat je uiteindelijk veel effectiever te werk gaat.

Vraag jezelf af:

 • ”Op welke manier kan ik toch zoveel mogelijk maaltijden preppen in niet al te lange tijd?”
 • “Hoe kan ik zo efficiënt mogelijk werken, zonder teveel tegelijk willen doen? Kun ik bijvoorbeeld eerst alle groenten snijden om vervolgens de recepten per stuk te maken? 

2. Geen goede planning hebben

Als je denk dat je er met een volle koelkast bent, dan moet ik je helaas teleurstellen. Een goede planning is key. Zorg van tevoren welke gerechten je wilt maken en haal de boodschappen in huis. Maak een duidelijk boodschappenlijstje en haal niet meer in huis dan nodig is.

Op deze manier haal je ontspannen alle boodschappen in huis en ga je efficiënt te werk. Een goede planning zorgt ervoor dat je genoeg eten maakt en dus minder eten weg hoeft te gooien.

Mijn tips om het jezelf niet te moeilijk te maken:

 • Kies voor makkelijke maaltijden – zeker doordeweeks is niet teveel gedoe wel prettig.
 • Maak dubbele porties voor het aantal personen dat nodig is – zodat je er een extra dag van kunt genieten
 • Stippel de maaltijden uit voor de hele week – een weekmenu maken gaat je veel geld, tijd en energie besparen
 • Kies voor gerechten met niet teveel ingrediënten
 • Maak gerechten waar je dolblij van wordt – en die natuurlijk ook lekker gezond zijn

3. Je vergeet te genieten

Maaltijden preppen kan je helpen om lekker in het moment bezig te zijn. Het kan je aan de andere kant ook het tegenovergestelde opleveren. Voorkom dat je het als MOETEN gaat ervaren. Want met vrijwel alles is het zo:

Als je het niet leuk vindt om te doen, dan houd je er binnen de kortste keren mee op.

Het is dus belangrijk om het voor jezelf leuk te maken. Zet fijne muziek aan, maak maaltijden die je echt lekker vindt en neem de tijd. Word mindful en zie het niet als een taak om even snel te willen doen.

Tot een tijd geleden wilde ik teveel maaltijden in veel te korte tijd maken. Wat er gebeurde? Ik kon er niet van genieten en stopte met preppen. Ook stopte ik niet genoeg liefde in de maaltijden. Dat klinkt misschien gek, maar ik merkte dat als ik nét even iets meer tijd nam dat de gerechten uiteindelijk veel lekkerder werden.

Dus nu neem ik iets meer de tijd om de maaltijden te preppen. Happy mind, happy meal – daar draait het allemaal om (niet die van het fastfood keten overigens). 😉

Meer hulp met weekmenu’s maken?

In Weekmenu's makenmijn populaire bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s vind je vier helder uitgewerkte weekmenu’s voor iedereen. Makkelijk te maken, lekker, gezond én vriendelijk voor de portemonnee.

De compleet uitgewerkte weekmenu’s zijn te maken voor zowel 1 persoon, een klein gezin van 2-3 personen of voor 4 personen. Inclusief uitgewerkte boodschappenlijst en tips en trics om alle voordelen te ervaren die weekmenu’s hebben.👨‍🍳

Bekijk alles over de weekmenu’s en bespaar vandaag nog tijd, geld én energie.

Lees meer en begin direct…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Janneke

  Hoi Billy, leuk artikel. Zeker omdat ik gisteren ook aan het meal plannen/preppen ben geweest. Ik vond het van het een op het andere moment een saaie zondagmiddag. En dus besloot ik alvast twee maaltijden te koken. En wat je zegt: je bent afgeleid en in het moment. Mijn humeur kikkerde ervan op en ik we hebben voor 3 tot 4 keer alweer gemak deze week door deze actie. Wat ik maakte? Een grote pan groentesoep en chili con (vega)carne! Die laatste eten we de ene keer met Turks brood en een andere keer met rijst. Groeten Janneke

 2. 🐐 Billy

  Dankjewel Janneke! Wat leuk dat je je saaie zondagmiddag hebt besteed om ook lekker te gaan meal preppen. Goed idee om de chili sin carne ook eens met Turks brood te eten, hier eten we het meestal ook met rijst.

 3. 🐐 Patricia

  Hi Billy,
  Zondag is de laatste tijd mijn favoriet om te preppen. Heerlijk om lekker ontspannen alvast wat te maken, waar je in de drukke week geen tijd voor hebt!
  Sinds een paar weken probeer ik op donderdag of vrijdag en magic box te denken, van de supermarkt met de beste groente en fruit .. steeds weer voel ik me als een kind voor de Sint, zo nieuwsgierig wat er weer in de box zit!
  De kinderen vragen: wat eten we? En dat weet ik dus nog niet, altijd een verrassing!
  Ik vind het zo leuk om dan alles zo te maken, dat ik dus niks verspil, ten slotte het principe van toogoodtoogo. Maar t leukste is dat ik hiermee ook steeds meer recepten probeer, en veel gevarieerder eten op tafel zet.
  Steeds een heerlijke creatieve en gezonde zondag op deze manier🤗

  Fijne dag!!

 4. 🐐 Anneloes

  Hier is te veel willen ook de grootste valkuil. Ik woon alleen en probeer nu iedere week 1 of 2 maaltijden te koken waar ik 4-8 (per maaltijd) van kan eten en vries ik alles, eventueel op 1 na, in. Op deze manier hoef ik maar 1 dag te koken en ook 2 maaltijden is goed te overzien. De rest van de week haal ik steeds de avond van tevoren al een maaltijd uit de vriezer en doordat ik ben begonnen met 1x 5 maaltijden te koken, is dat alsnog iedere dag wat anders.

  De vriezer is dan ook mijn grote vriend. Ook mijn brood maak ik eens in de week klaar en haal ik er dan ‘s avonds, voor ontbijt en lunch, uit. Zo is eens in de week boodschappen doen echt voldoende en hoef ik eigenlijk nooit eten weg te gooien.

 5. 🐐 Daphne

  Een feest der herkenning Billy en Anneloes. Ik wil ook altijd zoveel tegelijk doen. Morgen ga ik een lijstje maken wat ik de komende drie dagen wil eten, dan haal ik de boodschappen in huis en ga ik aan de slag. Eerst maar eens voor drie dagen eten maken, kijken of dat lukt en bevalt.

 6. 🐐 Marjan

  O Billy,ik zie het vaak met lede ogen aan, dat preppen. Gelukkig zie ik nu wel wat moie inzichten verschijnen. Een heel mooi en waardevol inzicht vind ik jouw ontdekking dat liefde voor je werk in de keuken de sleutel is tot een smakelijke maaltijd. Inderdaad, neem de tijd om te koken; het maakt het werk zoveel leuker en de maaltijd zoveel lekkerder.
  Wat ik moeilijk blijf vinden is de afwezigheid van vers voedsel. Verder beleefde ik altijd een soort van meditatief genoegen aan het koken van de dagelijkse maaltijd. Ook ik kocht per week in, maar ik wist nooit wat ik ging koken. Ik kocht groenten van het seizoen bij de biologische tuin die eens per week pakketten uitgaf en vulde via de wekelijkse groentemarkt een beetje aan.
  Tot mezelf komen was dat dagelijkse koken en ook een moment van vrij creeeren.
  Het is ook wat waard om daardagelijks ruimte aan te geven.

  Jaren eerder heb ik wel min of meer geprept maar slechts ten dele. In het weekend kocht ik in en kookte een grotere hoeveelheid granen. Ook peulvruchten werden dan gekookt. Gekookte groenten en wat salade en een saus waren best snel gemaakt, de granen en peulvruchten snel genoeg opgewarmd.
  Toch een creatief meditatief moment maar weinig tijd kwijt en verse groenten. Het maakte het mogelijk een drukke baan en een veel vragende studie te combineren.
  Ik vraag me nog steeds af of het zo’ n goed idee is om per dag zo weinig tijd te nemen aan iets wat zo essentieel is. Echt toegeven aan een veeleisend leven, wijs???

 7. 🐐 Ryanne

  Ik prep meer voor noodgevallen en de langere termijn, namelijk vooral maaltijden of onderdelen ervan die langer nodig hebben, zoals stoofpotten.
  Meerdere porties tegelijk stoven kost evenveel tijd en energie als 1 portie, en die spaar ik weer bij de volgende porties.

  Of met ingrediënten die uit het seizoen komen, maar die ik ook buiten het seizoen wil eten, zoals pastasaus met verse zomertomaten, of aardbeiensaus. Veel lekkerder.

  Of als ik er een speciaal apparaat voor tevoorschijn moet halen: de keukenmachine om bijv uien te snijden voor uiensoep of hutspot. Dan doe ik vaak 3 kg tegelijk en bak ze vast voor, en maak er kleinere porties van. Zo neemt het minder ruimte in en hoef ik er alleen maar water, bouillon en wijn aan toe te voegen.

  En alles gaat dan in de vriezer voor wanneer ik geen puf heb om te koken. Dan ligt er iets lekkers en gezonds klaar, ipv een bezorgpizza.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate