Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe je thuis een oase van rust creëert in een drukke wereld

In deze drukke wereld verlangen we allemaal wel naar een plek waar we tot rust kunnen komen. Ontdek hoe je je huis kunt omtoveren tot een oase van rust, zodat je echt lekker kunt ontspannen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Turbulente tijden

In hectische en turbulente tijden zoeken we allemaal naar manieren om tot rust te komen. Je huis kan daarbij een cruciale rol spelen. Het is de plek waar we onszelf kunnen zijn, waar we kunnen opladen en waar we de chaos van de buitenwereld even buiten de deur kunnen houden.

Maar hoe maak je van je huis een rustgevende plek? Dat vraagt om bewuste keuzes en kleine aanpassingen in je leefomgeving.

In dit artikel deel ik praktische tips en inzichten om je huis om te toveren tot een oase van rust. Van het creëren van een ontspanhoekje tot het slim omgaan met digitale prikkels. De buitenwereld om je heen blijft dan wel in beweging, maar met deze tips kun je thuis echt tot jezelf te komen.

Laten we samen ontdekken hoe je met eenvoudige stappen een grote impact kunt maken op je thuisgevoel en innerlijke rust. 🌸

Tip 1 – Creëer je eigen ontspanhoekje in huis

Oké – laten we beginnen met het creëren van een speciale plek in huis waar je tot rust kunt komen. Dit hoeft geen hele kamer te zijn, een hoekje in huis is al genoeg.

Kies een plekje waar je je fijn voelt, misschien bij het raam of in een rustige hoek van de woonkamer. Zet er een comfortabele stoel neer, leg er een zacht kleedje bij en voilà: je hebt je eigen ontspanhoek.

Tip: Voeg wat persoonlijke touches toe. Een foto die je blij maakt, geurstokjes met je favoriete aroma of een plant dat je vrolijk stemt. Maak het echt van jou.

Tip 2 – Minimaliseer je leefruimte

Ik weet het – opruimen is niet altijd even leuk. Maar een opgeruimde ruimte zorgt wel degelijk voor een opgeruimd hoofd. Begin klein: kies één la, één kast of één plank per dag.

Vraag jezelf bij elk item af: “Heb ik dit echt nodig? Maakt het me blij?” Zo niet? Dan mag het weg. Je zult zien dat je huis (en je hoofd) al snel ruimer aanvoelt.

Tip 3 – Breng de natuur naar binnen

Planten zijn niet alleen mooi, ze zuiveren ook de lucht en zorgen voor een rustige sfeer. Je hoeft echt geen groene vingers te hebben om een paar planten in leven te houden.

Start met een paar makkelijke planten zoals een dracaena of een sanseveria. Deze planten zijn bijna niet kapot te krijgen en geven je huis direct een frisse, kalme uitstraling.

Tip 4 – Creëer een zintuiglijke ervaring

Onze zintuigen hebben een enorme invloed op hoe we ons voelen. Speel daarom met geuren, geluiden en texturen in je huis om een ontspannen sfeer te creëren.

Steek eens een kaars aan met een rustgevende geur zoals vanille of sandelhout. Of zet een vaas met verse lavendel neer – niet alleen mooi, maar ook heerlijk rustgevend.

Leg zachte kussens en plaids op de bank voor extra knusheid. Je kunt ook experimenteren met verlichting: dimbare lampen of warme ledlampjes doen voor mij echt wonderen voor de sfeer.

Maak vervolgens een playlist met rustgevende melodieën of natuurgeluiden die je kunt opzetten als je even wilt ontspannen. Door bewust aandacht te besteden aan wat je ziet, hoort, ruikt en voelt, creëer je een omgeving die al je zintuigen kalmeert.

Tip 5 – Beperk digitale prikkels

Dit is misschien wel meest uitdagende stap. Ik ben best wel verknocht aan mijn telefoon (‘s avonds lekker op de bank) en werken achter mijn laptop, maar al die meldingen en berichten zorgen voor constante onrust.

Probeer een tech-vrije plek in huis te creëren. Of kies een moment uit dat je geen digitale prikkels tot je neemt. Zoals de ochtend rustig opstarten zonder telefoon.

Kies je voor een tech-vrije plek, dan is ook de slaapkamer een perfecte plek om te beginnen: geen telefoons of tablets mee naar bed. Je zult zien dat je beter slaapt en rustiger wakker wordt.

Tip 6 – Maak ruimte voor mindfulness

Mindfulness klinkt misschien als overbodig – als iets waar je geen tijd voor vrij wil maken, maar het kan wel degelijk fijn zijn om je hier bewust van te maken.

Het is eigenlijk heel simpel: bewust aanwezig zijn in het moment. Reserveer elke dag een paar minuten om rustig te zitten, te ademen en je gedachten te observeren zonder er iets mee te doen. Je kunt dit doen in je ontspanhoekje, maar het kan ook tijdens het inruimen van de vaatwasser of tijdens het opvouwen van de was. Het gaat erom dat je even stilstaat bij het nu.

Tip 7 – Creëer rustgevende routines

Routines geven structuur en rust aan je dag. Begin de ochtend met een kopje kruidenthee en wat stretchen. Eindig de avond met een warme douche of een goed boek. Door vaste momenten van rust in te bouwen, geef je jezelf de kans om echt te ontspannen.

Het creëren van rust is een proces. Wees lief voor jezelf en geniet van de kleine overwinningen. Misschien lukt het niet elke dag om de tips toe te passen, en dat is helemaal oké. Het gaat erom dat je bewust bezig bent met het creëren van momenten van rust in je leven.

Positief leven in een turbulente wereld

De wereld wordt steeds drukker en verandert steeds sneller.

Steeds meer mensen voelen zich hierdoor onrustig, bezorgd en overweldigd. Misschien herken je dat ook bij jezelf.

In het nieuwe boek Kom maar op van mijn man Jelle Hermus laat hij zien hoe je een positief leven bouwt in deze turbulente tijden. Het boek verschijnt op 11 oktober – maar is nu al te reserveren.

Wil je Kom maar op ook bestellen en profiteren van gratis exclusieve napraat-luistersessies? Via onderstaande link lees je meer over het boek en kun je het boek vervolgens bestellen bij Libris – het collectief achter honderden zelfstandige boekhandels die de winkelstraten zo mooi levendig houden. 💛

Hier lees je alles over Kom maar op…

Bestel je ook een exemplaar van Kom maar op? Dankjewel voor je support en je vertrouwen in het nieuwe boek van Jelle! Ik weet zeker dat je niet teleurgesteld zult zijn! 😁✌🏻

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate