Vegan scones als ontbijt, bij een high tea of gewoon als tussendoortje. Deze scones zijn heerlijk met wat clotted cream en een laagje jam. Precies zoals je mag verwachten, alleen dan volledig vegan.
Vegan scones maken
Oh ja – als je het mij vraagt dragen vegan scones bij aan een goede start van de dag. Niet de meest gezonde start van de dag, maar wel één als je je dag eens anders wilt beginnen. Geniet lekker van een huisgemaakte scone in het weekend als ontbijt. Met een klodder clotted cream en een jam naar keuze.
Of maak lekker een portie scones als je een high tea gaat organiseren of gewoon gezellig als er iemand op visite komt. Zo zie je maar weer – er is altijd een reden om iets lekkers te gaan bakken.🧑🍳
En dan het liefst natuurlijk zonder dierlijke producten te gebruiken, wel zo fijn. Voor deze vegan scones hoef je, net als alle andere recepten op mijn blog, niet naar fancy supermarkten. Alle ingrediënten zijn gewoon te verkrijgen in de reguliere supermarkt.
De voorbereidingen zijn zo gedaan en de vegan scones hoeven maar voor een kwartiertje in de oven te worden gebakken. Nog een bijkomend voordeel: de scones zijn heerlijk luchtig en fluffy. Je kunt meteen aanvallen als ze net uit de oven komen. Zo wordt je geduld niet zo op de proef gesteld. 🥳
Ingrediënten:
Aantal: 15 vegan scones
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 14-16 minuten
- 475 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 85 gram vegan boter
- 240 ml ongezoete plantaardige melk (zoals haver- of sojamelk) + 1 eetlepel appelcider azijn
Voor de vegan clotted cream:
- 5 eetlepels crème van een romige kokosmelk (zoals die van FairTrade)
- 3 eetlepels vegan roomkaas (zoals Violife)
- 2 eetlepels poedersuiker
Verder nog nodig:
- Jam – smaak naar keuze
- optioneel: vers rood fruit
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Pak een keukenmachine en meng in de kom het zelfrijzende bakmeel, basterdsuiker en zout door elkaar.
- Voeg de vegan boter beetje bij beetje toe en laat de keukenmachine het deeg goed mengen. Je kunt het eventueel ook met je handen mengen.
- Als de boter goed door het bakmeel is gemengd, voeg dan langzaam de plantaardige melk met azijn toe en meng tot er een zacht deeg ontstaat.
- Bestuif een werkblad met wat bloem en leg hier het deeg van de scones op. Plet het deeg tot zo’n 1,5 tot 2 cm dikte en snijd de scones uit door een glas ondersteboven op het deeg te zetten. Leg de vegan scones op de bakplaat en bestrijk ze licht met wat plantaardige melk.
- Bak de scones in 14-16 minuten tot ze licht goudbruin zijn.
- Maak ondertussen de vegan clotted cream door alle ingrediënten hiervoor een paar minuten op te kloppen tot de clotted cream lekker luchtig is geworden.
- Geniet van een warme vegan scone uit de oven met een eetlepel vegan clotted cream, jam en eventueel wat rood fruit.
Deze vegan scones zijn echt een traktatie om te eten. Luchtig en fluffy en in combinatie met de jam en clotted cream een heerlijk geheel. Het is zo fijn dat dit soort, van oorsprong, dierlijke gerechten een meer dan volwaardig alternatief zijn als je net als ik ook zoveel mogelijk plantaardig wil eten. Zonder daarbij in te moeten leveren op smaak. 🙌
Ik ben heel benieuwd of jij ook aan de slag gaat met dit recept voor vegan scones. Laat zeker een reactie hieronder achter – of tag me gezellig via Instagram. Dat zou ik onwijs leuk vinden! 🥧
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐