Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Vegetarische erwtensoep (+ video)

Billy van der GaagErwtensoep is zo'n typisch gerecht wat je eigenlijk alleen in de winter eet. Oké, Unox blikken erwtensoep verkopen ze het hele jaar door, maar zeg eens eerlijk: Je maakt erwtensoep toch wel gewoon zelf? Met mijn eigen versie maak je in een mum van tijd deze vegetarische erwtensoep helemaal from scratch.

Blijft de smaak van erwtensoep zonder vlees hetzelfde?

Goede vraag. Vroeger at ik bij mijn moeder altijd erwtensoep gemaakt met o.a. klapstuk (gadver, die naam alleen al), maar aangezien we hier thuis nooit vlees of vis in huis halen, leek het me een mooi experiment om erwtensoep eens zonder vlees te gaan maken.

De smaak van de soep verandert er natuurlijk wel iets door, maar ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat je het vlees niet zult missen. Ik heb geen schouderkarbonades, hamschijfen, klapstuk of andere traditioneel vlees gebruikt, ik heb het gewoon weggelaten en extra groenten toegevoegd.

Wel heb ik een vegetarische rookworst toegevoegd. Zo heb je tóch het idee dat je een ouderwetse erwtensoep eet. Hieronder vind je de ingrediënten + de bereiding van de vegetarische erwtensoep. Ook heb ik een filmpje opgenomen, zeker even kijken.

Video om deze heerlijke erwtensoep te maken

Vond je de video leuk? Abonneer je dan ook even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video verschijnt. 🙂

Ingrediënten voor de vega erwtensoep

Traditionele erwtensoep, maar dan zonder vlees. Deze vegetarische erwtensoep is eenvoudig te bereiden en smaakt heerlijk. Wat een gekkigheid. Dit heb je nodig:

  • 2 liter groentebouillon
  • 500 gram spliterwten
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 3 aardappelen
  • 1 Spaanse peper (met of zonder zaadlijst)
  • 2 winterpenen
  • 1 knolselderij
  • 4 laurierbladen
  • Een bosje selderij
  • Peper en zout
  • 2 vegetarische rookworsten

Bereidingswijze

  1. Spoel de spliterwten goed af en doe ze in een grote soeppan samen met de groentebouillon en de laurierbladen. Breng het water aan de kook en laat de erwten minimaal 30 minuten op laag vuur zacht worden.
  2. Snijd ondertussen de ui, selderij en Spaanse peper fijn en de prei en wortel in ringen/reepjes. Schil de knolselderij en aardappels en snijd alles in kleine blokjes (van ca. 1 bij 1 cm).
  3. Voeg de groenten na een half uur toe aan de erwtensoep-to-be en laat alles goed doorkoken tot alle groenten zacht zijn geworden en de erwten uit elkaar vallen. Dit duurt al met al zo’n 45 minuten.
  4. Bak een paar minuten voor je de soep op gaat dienen de vegetarische rookworst in een koekenpan ‘gaar’ en snijd deze in plakjes en voeg toe aan de erwtensoep. Breng de soep voor serveren op smaak met flink wat peper en zout.

Het kan zijn dat er wat schuim verschijnt aan de bovenkant van de pan. Helemaal niet erg, gewoon even met een schuimspaan weghalen. Bij een traditionele erwtensoep met vlees kan het vlees er voor zorgen dat de soep gaat schiften. Deze vleesloze soep heeft daar gelukkig geen kans op. 🙂

vegetarische erwtensoep

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Anna

    Ik heb jou nu ook ontdekt, dankzij Jelle. Hartstikke leuk!
    Groet, Anna

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate